изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 09:32 EET
ПОВЕЧЕ ТУРИСТИ ОЧАКВА ТОВА ЛЯТО АЛБЕНА    
Туризъм

Курортът предвижда инвестиционна програма за над 30 милиона лева за 45-годишнината си през 2014 г. Държавата спъва българския туризъм, категоричен е изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир СтаневРъстът на туристи в Албена тази година да бъде с 1 до 5 процента повече в сравнение с миналата година очаква изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев, каза той пред журналисти. Задачата на ръководството на туристическото дружество е тази година печалбата да се задържи на нивото на постигнатия през 2012 г. финансов резултат.

„2012 г. беше много важна за нас. Един лош или недостатъчно добър финансов резултат щеше да има тежки последици за нашата компания. Благодарение на една много голяма организация, наистина сезонът за работещите в Албена беше много труден, дори ние имаме малко по-малко туристи, защото влязохме в сезона с едно чувствително завишение на цените и е нормално да имаме по-малко туристи, но в същото време, освен повече приходи, реализирахме и много по-малко разходи, което пак е продукт на едно силно стягане на коланите, на една голямо отчетност”, каза Красимир Станев.

През 2013 г. цените са с умерено завишение и прогнозата е за малко увеличение на броя на туристите. В същото време основните консумативи поскъпват, а има и с 3 до 8 процента увеличение на заплатите на работещите в Албена.

Сигурен е ръстът на скандинавския и руски пазари. Прогнозите са броят на туристите от България, Румъния и Германия да се запази.

«Търсенето на Албена на руски пазар е много голямо. Проблемът е, че нямаме достатъмно стаи за всички руски гости, но все пак, курортът трябва да запази своя международен облик. За нас е много важно да възстановим гостите от Германия, Франция, Великобритания. При добри метеорологични условия, сезонът в Албена ще е много хубав за нашите гости и клиенти”, каза Красимир Станев.

През следващата година ще се отбележат 45 години от създаването на Албена. Една от мащабните инвестиции – за минимум около 20 милиона лева, ще бъде реконструкцията на хотел „Кардам”. Ще се запазят около 20 процента от сегашния хотел, а останалото ще е ново изграждане на съвременен четиризвезден хотел с ресторант, с балнеоложки център, големи стаи, басейн. Проектът е да се свърже с пълна реконструкция на базара, за което все още не е осигурено финансиране и може да остане за 2015 година. За следващата година, освен хотел „Кардам”, трябва да се реализира и първата фаза аквапарка, който ще е между вариете-казино „Албена” и хотел „Ралица”. Има възможност да се реализира отлаганата топла връзка между хотелите „Добруджа” и „Фламинго гранд”, за която проектът е готов. В момента се изработва и проект за нова конгресна зала на мястото на сегашния Културно-информационен център. Готов е проектът за пълно обновяване на боулинг залата. Ремонтира се и къмпинг „Албена”. Тази година ще бъдат завършени двете тела „Малина” и „Бреза”, където се настаняват руски деца от лагера „Бригантина”. Ремонтът в къмпинга ще продължи и догодина. За тази година инвестициите, които са вложени в Албена са на стойност около 15 милиона лева, а за следващата година се планира те да са над 30 милиона лева. Целта на ръководството на Албена е да се създават великолепни условия за конгресен, за спортен, за хоби, за балнеоложки туризъм. „Ние имаме невероятно добри условия за това, но продължава да ни мъчи един огромен проблем, който става все по-голям и по-голям. Това е трудната достъпност за гости. На голф турнира дойдоха 50 процента по-малко зрители спрямо това, което се заяви като интерес. Причината е единствено в това, че е труден транспортният достъп със самолети до Варна от  Европа и света. Няма полети, няма авиокомпании, които да летят до Варна и няма как да дойдат хората. При тази невероятна база за туризъм, спорт, балнео – всичко което е в Североизточна България, ние се чувстваме абсолютно изолирани поради лошата транспортна достъпност и държавата продължава  да не прави нищо с летище Балчик, летище Добрич се унищожи и всички ние мълчим и чакаме извънземните да дойдат и да ни свършат работата, което е невероятно. Това е голямата спънка за развитието на туризма в Североизточна България – липсата на полети за летище Варна. Два-три месеца работи с чартърни полети. Добре е, че 3-4 пъти седмично целогодишно има полети от Москва. Но такива полети трябва да имат още 5-10 авиокомпании”, каза Красимир Станев.

Пред журналисти той сподели мнението си, че трябва да има самостоятелно министерство на туризма. И дори подсказа, че тай-добре би било то да е оглавявано от турчин, от човек от турски произход, тъй като няма друга държава в света като Турция, която толкова бурно да развива туризма през последните години. Ръстът на туризма в Турция е зашеметяващ. Допреди пет години имаше спор с Испания, но вече Турция е категорично №1 лятна дестинация в Европа. „Причините са не само рекламата, която държавата прави на туризма, но и големите финансови облекчения. Има изключително добра и целенасочена държавна политика. В Турция има политика в областта на туризма. А, в България няма такава. У нас всеки прави каквото иска.

Няма никаква визия или програма за развитието на туризма в България”, категоричен бе изпълнителният директор на „Албена” АД. И допълни, че, ако Турция има голямото предимство да работи почти два пъти по-дълго, отколкото българските курорти, то ние имаме голямото предимство, че съчетаваме на една много малка територия голямо разнообразие от прекрасни условия за ваканционен туризъм, за почивка на планина, за културен и за балнеоложки туризъм. В момента най-бурно развиващият се сегмент в европейския туризъм е къмпинг туризмът. В същото време у нас няма нито един къмпинг. Черноморието на България е малко под 400 километра, а Турция има 14 000 километра брегова ивица. Законова разпоредба обаче намалява наполовина тези 400 километра плажна ивица, защото законът предвижда минимум 50 % от плажната ивица да е организирана с услуги, а останалите 50 на сто да са свободни. «Практиката сочи, че публиката ни не иска да ползва тези части от плажа, които не са снабдени с чадъри и шезлонги и се блъскат като сардели там, където има чадъри и шезлонги. Този закон и политиката на МРРБ в това отношение е изключително неперспективна. Ние сами си слагаме спирачки в нашето развитие, в нашия потенциал», каза Красимир Станев. Друго недомислие е, че според договора за концесия на плажа Албена трябва от 1 май да поддържа около 100 спасители - всеки ден от 8 до 18 ч. на всеки пост, които са на 100 метра, трябва да има по двама спасители. «В момента имаме 2500 туристи и нямаме нужда от 100 спасители, които да пазят, тъй като почти никой не влиза в морето. Излезе наредба на МРРБ, която казва, че за май месец спасителните постове могат да бъдат редуцирани в много голяма степен, защото няма работа. Поискахме да се анексира договорът, за да го направим така, както е по тяхната наредба. Сега ни пишат, че това не може да се направи, защото се предвижда да излезе нова наредба. Т.е. когато дойдат и видят,  че нямаме сто спасители на плажа, глобата ни ще е 100 000 лева. И, аз съм сигурен, че до 1 юни, ще минат на проверка и ще ни вземат 100 000 лева. Отделно, че в България се оказа, че има недостиг на спасители. Дори току-що получих писмо от зам-.министъра на регионалното развитие Семедчиев, че, ако не можем да намерим българи спасители, ни напомнят, че можем свободно да наемаме спасители от целия Европейски съюз. Това са ужасни спънки за бизнеса. Ние редуцираме персонал, мъчим се да правим икономии, а ни карат от 1 май да сложим 100 спасители, което е 100 000 лева за май, при условие, че реално е да са 10-15-20 хиляди лева. Има три плажа, които по този начин са наблюдавани. Всички останали нямат нито един спасител, за цяло лято плажовете са неохраняеми», каза още Красимир Станев.

НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.92 секунди