изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-13 @ 21:57 EET
Полковник, дал ? 20 000 за ГЕРБ срещу зам.-министерски пост, трета година си търси парите    
Новини Борисов отрича да знае за това, но познавал лично получилия парите Владо Пенев, нарича го „измамник” и “досадник”

Купуват ли се високи постове в България? На този въпрос съдът не може да отговори вече трета година, тъй като грешки в наказателното производство срещу Владо Пенев, който “изпържи” с 20 000 евро под формата на „дарение” за ГЕРБ полк. Илийчо Илиев, спъват делото. Днес обаче полковникът е обнадежден, че прокуратурата ще ги изправи, предвид смяната на статуквото на политическата власт у нас. Припомняме случая, който вече три години залежава в съда. Ищецът - полк. Илийчо Николов Илиев, е о.р. експерт по национална сигурност. Офицерът има 4 магистърски научнообразователни степени: от ВНВУ „Васил Левски”, от Военната академия „Георги Сава Раковски” и Генералщабния й факултет, както и завършен курс по политология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, но, както се казва -

„и най-умният си е малко прост”

Полк. Илиев е измамен от човек със съмнителна репутация, но „близък познат” на експремиера Борисов. В прокуратурата случаят върви под прозвището „Случаят Пенев”. Днес той отново става актуален и влиза на дневен ред - както в съда, така и в общественото /и медийното/ пространство. Надежда на “изпържения” военен давали безкомпромисният тон на главпрокурора Цацаров.
Полк. Илийчо Илиев характеризира случая като криминален и политически едновременно. Той и до днес твърди, че е проявил наивност, защото е имал реалните основания да повярва на измамилия го Пенев, тъй като неколкократно е бил свидетел на близките му контакти с експремиера Борисов в самия МС.

Как започва сагата

През ноември 2009-а полк. Илиев е помолен от президента на фирма „Крипто” ЕООД Петър Петров - представител за България на оръжейния швейцарско-норвежки консорциум "Крипто-Конгсберг Груп", да му съдейства за среща със зам.-министъра на отбраната Валентин Радев. Чужденците от години предлагали на поредни български правителства изгодно сътрудничество по финансиране превъоръжаването на армията и на МВР, както и офсетови програми по производството и доставката на оръжейни системи и комуникационна техника, но все удряли на камък. Познавайки манталитета на държавните ни мъже, най-вероятно работата е била спъвана заради частни ламтежи за комисионата.

Когато Бойко Борисов идва на власт, чужденците се обнадеждили, че ще могат да разчитат на управленец с твърда ръка, и отново направили офертата си. Покрай това става и запознанството между полк. Илийчо Илиев и Владо Пенев. Пенев му е представен като мениджър „Специални проекти" на ЕООД „Крипто”. Още в първия разговор той се похвалва пред Илиев, че е близък приятел с Бойко Борисов и че всъщност първата среща между норвежците и премиера е била организирана от него. Борисов даже се бил разпоредил на началника на кабинета си Румяна Бъчварова да му съдейства всячески във връзка с проекта. При срещите си с Илиев, Владо Пенев усеща къде е „тънкото” му място, а именно - че се надява на зам.-министерски пост в отбраната, и започва да го обработва: "Ти ще бъдеш новият зам.-министър! Подготви ми едно CV и аз ще го представя лично на премиера! Бъди сигурен в думите ми, тъй като аз съм от кръга на най-близките му хора, с които той взема решения за назначаване на министри и зам.-министри!”... Буквално дни след това последвал нов разговор в този дух: „Премиерът даде съгласието си за назначаването ти за зам.-министър, но изрично подчерта, че трябва да спазиш утвърдената в ГЕРБ традиция да направиш дарение от 20 хиляди евро! Това е стандартна процедура и всеки кандидат за министър и зам.-министър прави такова дарение, за да покаже по този начин лоялност към партията”. „Аз нямах тази сума - разказва пред прокуратурата Илиев. - Като военен пенсионер имам доход от 700 лв. Обърнах се към близки, роднини и приятели за заем. Такъв получих от фирма „Йотов и син" ООД срещу договор за заем, и от двама приятели срещу документ. На 29.03.2010 г. в района на бензиностанция ОМВ, кв. Бояна, се срещнах с Владо Пенев и му предадох 20 000 евро /40 банкноти по 500/, в присъствието на свидетел и под обхвата на охранителните камери на обекта, тъй като имах, макар и малко съмнение за измама... Бяхме се уговорили Пенев да получи парите срещу договор за дарение на ГЕРБ, но документ не получих. Пенев ми каза, че „хората на Бойко ще го изготвят, след като се убедят, че съм „точен", и че документът ще ми се предостави на другия ден, заедно с връчването на заповедта на премиера, с която ме назначава за зам.-министър на отбраната”.

На другия ден обаче официално е обявено името на новия зам.-министър, и едва тогава полк. Илиев разбира, че е

изигран

Започва да търси Пенев, който известно време се укрива, след което оня взема да шикалкави: че новоназначеният министър щял да бъде уволнен „до дни” и Илиев щял да заеме поста; че дотогава можело да го назначат за директор на Дирекция „Митници”, тъй като се очаквало да уволнят Ваньо Танов; и изобщо плещел всякакви „заместващи” министерския пост примамливи предложения. Накрая явно на Пенев му писнало да маже и с безпардонен тон приключил отношенията си с измамения полковник по следния начин: "Съжалявам, че така се случи, но не мога да ти помогна. Оправяй се! И не ме притеснявай, че ще ти се случат неприятни неща. Спри да ровиш, имаш деца!...”.

Едва тогава полк. Илиев разбира, че си има работа с рафиниран мошеник. Проучва досието му и разбира, че Пенев се е занимавал с бизнес с проститутки, че бил боксьор и общо-взето - „лошо момче”. „От криминалното досие на Владо Иванов Пенев е видно, че той е сериен престъпник с три досъдебни производства за измама в особено големи размери в Монтана, Луковит и София по чл. 209, 210 и 293А от НК, по които има преписки”, пише в открито писмо до медиите Илиев. Но никой не смее да пипне Владо Пенев.

“Защо?!”, пита полковникът

Отговорът на този въпрос стои висящ и до днес. Появяват се и други въпросителни. Примерно, Илиев казва по телефона на секретарката на началника на кабинета на Борисов - Румяна Бъчварова, че Пенев върши измами от нейно име и от името на премиера, но тя изобщо не го потърсва повече, за да разбере основанията за думите му. След време, когато е разпитвана, потвърждава, че е съдействала на Пенев за контакти с различни отговорни лица във връзка с проекта с норвежците, тъй като той я уверявал, че всичко е „съгласувано с премиера”, но после го била „прехвърлила” на съветника на Борисов по военнопромишления комплекс - Светослав Спасов.

По същия начин - привидно заинтересовано, но всъщност нехайно, се отнася към жалбата на Илиев и ексминистърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Урежда му среща с директора на СДВР Валентин Йорданов, по време на която Илиев бил уверен, че „МВР няма да се допусне лице като Пенев да бъде толерирано заради приятелството си с „важни" лица”.

По-късно полк. Илиев е извикан при зам. градския прокурор Роман Василев, където му препоръчват да не „притеснява” Пенев, защото имало „утвърден план” за разработката му с използване на СРС. „Софийска градска прокуратура обаче излезе с решението, че „на този етап това не било необходимо”, казва Илиев.

Самият Пенев е разпитан месец и половина по-късно след останалите участници в сагата. Прокуратурата закъснява да изиска и записите от бензиностанцията на ОМВ в Бояна, където полковникът кандидат-министър дава парите на Пенев с високо вдигнати на таблото на аудито си ръце, за да се вижда. По-късно се оказва, че тези записи се били „самоизтрили”. Пенев продължава да работи с официално пълномощно от „Крипто” ЕООД по проекта за договор с норвежците за 10 милиарда евро от международния оръжеен консорциум с годишен оборот от 100 милиарда евро. А когато полк. Илиев попитал своя познат - боса на българската „Крипто” Петров, защо продължава да работи с Пенев, той чистосърдечно му отвърнал, че „без хора като Пенев нищо не може да се свърши”!

Междувременно „Йотов и син" ООД осъждат полк. Илиев за невърнатите от него 20 000 евро. Те очевидно разбират, че няма за какво да чакат пари от един измамен пенсионер, който никога няма да стане зам.-министър... „Йотов и син” е компания, лицензирана като оръжеен търговец, и вероятно когато й е поискан заемът, е считала, че така лобира за свои интереси в МО.

След всички събития полк. Илийчо Илиев се оказва

в пълен цайтнот -

блокирани са сметките му, семейството му е пред изгонване от жилището. „Аз съм един фалирал човек с разбит живот!”, изплаква той.

След време БСП-депутатът Антон Кутев задава въпрос на премиера Борисов дали познава Владо Пенев и този човек присъствал ли е на срещата с норвежката делегация. Борисов отговаря с „Да”, но прави уговорката: „Такива измамници винаги се явяват. При създаване на политическа партия ГЕРБ имаше еуфория, и хиляди хора искаха да влезнат в партията по един или друг начин. Безспорно сред тях е имало измамници като този същия досадник, но аз не нося отговорност и нямам криминални приятели”, заявява експремиерът и напуска пленарната зала на Народното събрание.

Въпреки повдигнатото обвинение срещу „досадника” Пенев, и до ден-днешен той не е осъден. Адвокатът на полк. Илиев пък се бори с „грешките”, които постоянно се явяват в документите по делото. Една от тях е, че се говори за „неуточнена дата”, на която били дадени парите, а в друга Владо Пенев е изкаран... 17-годишен - с дата на раждане по ЕГН 1995-а, вместо 1974-а?!? Заключението е, че внесеният обвинителен акт в СРС не отговаря на изискванията чл. 246 от НПК и са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила.

С днешна дата измаменият Илиев се надява, че с промяната на статуквото в политическата власт има шанс да докаже истината. Полковникът разполагал със свои „СРС”-та, които предоставил на съда, както и със свидетели, които днес щели да говорят по-смело отпреди.


Еми МАРИЯНСКА, в. "ШОУ"
 


Сходни връзки

Полковник, дал ? 20 000 за ГЕРБ срещу зам.-министерски пост, трета година си търси парите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди