изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 13:39 EET
Кой загроби истината за убийството на Мирослава    
КоментариНаказателният процес за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник тръгва в окръжния съд след 7 дни. На подсъдимата скамейка ще бъде изправен Марио Любенов-Заека. Той е един от двамата задържани по обвинение за гадното злодеяние. Другият - Стойчо Стоев, или Чочо, както повечето перничани го наричат, вече не е между живите.

Отсега не може да се предвиди, разбира се, дали подсъдимият, който е болен от шизофрения, ще бъде оправдан, или пратен в килия. Но пък може да се прогнозира с голяма степен на сигурност, че и след присъдата му - все едно строга или снизходителна, истината за смъртта на Мира ще продължава да е обект на догадки...

Тази страшна истина я няма в обвинителния акт срещу Заека, който прокуратурата е внесла в съда. В него има показания на Чочо - самопризнания, които той бил дал часове преди да умре. Но Чочо няма как да стане да каже на съдията лъжливи ли са те или са верни.

Версиите на разследващите

Според приетата за правдоподобна версия на неколцина спецполицаи покойният бил така добър, че приживе всичко си казал. Как двамата с приятеля му Заека отвлекли Мирослава. Как искали да вземат 250 000 евро откуп за нея. Как смятали, че тия пари ще им бъдат дадени от гаджето на сестра , което ги получило в наследство от починалия си баща. И как удушили отвлечената, преди да ги вземат.

Спецченгетата, които са от ГДБОП, обясняват, че след като си признал, Чочо ги завел край село Планица, където била заровена Мирослава. После те го закарали със служебния си бус в Перник. Имали намерение да правят оглед на дома му там заедно с него, но веднага щом влезли в апартамента , той се застрелял. Пред очите им си пръснал с един куршум черепа...

Може и така да е било, а може и да не е. Но в резултат на случилото се прокуратурата е лишена от основния свидетел за престъплението.

За да се изяснят обстоятелствата около смъртта на Чочо, в парламента са създадени през 2012 г. две комисии - едната на управляващите от ГЕРБ, а другата от опозицията.

Първата излиза с доклад, че Чочо е разпитван на 13 и 14 ноември 2011 г., седмица след изчезването на Мирослава. На 23 декември 2011 г. го викат пак и понеже той шикалкави, на 11 януари го качват на детектора на лъжата, където се проваля и "пропява." При оглед на апартамента му се е самоубил - не е убит, а сам се е убил!- категорични са от комисията. Служителите на ГДБОП, които го придружавали, нямали вина. Вярно, че нарушили правилата за конвоиране, но за това били наказани - един с "последно предупреждение", а двама с "порицание". Оневинявало ги - забележете само! - обстоятелството, че "между тях и конвоирания имало изградено доверие и било важно то да се съхрани".

"Няма да съобщя имената им, за да не нараня тяхното достойноство", казва главният секретар на МВР Калин Георгиев тогава. Но се разбира все пак, че става дума за Валентин Цоновски, Симеон Димитров и Димитър Ранков. На доверени журналисти е съобщено, че те вързали ръцете на арестанта отпред с белезници и го завели в жилището му. Там било тъмно, Чочо не си бил плащал тока, обаче алармата писнала и се наложило да се качат на стол да я изключат. После Чочо поискал да иде до тоалетната и показал една врата, обаче зад нея се оказал килер, а в килера - каса с пистолет и автомат. Не щеш ли, Чочо извадил пищова и стрелял в слепоочието си. Куршумът пръснал мозъка му отдясно и излязъл отляво...

Полицейската история, разкрасена своевременно и от медиите, е интересна без съмнение. Но тя повдига редица въпроси, на които още няма отговор от държавното обвинение.

Загадките и подозренията

Разпространената от МВР версия, възприета после и в обвинителния акт по делото, не опровергава, а даже възбужда съмненията, че Мира и Чочо са жертви на поръчкови убийства за ликвидиране на свидетели.

"Ще самоубият Марио Заека като Чочо", заявява Емилия Шумкова, майката на Мирослава.

"Боя се за живота на сина си", въздиша Елка Любенова, майката на Марио. Това бълнуване ли е или майчин инстинкт за реална опасност?

"Не се обаждайте на полицията, тъй като те са замесени" - казва отвлечената Мирослава по телефона на близките си. "По никакъв начин не търси съдействие от полицията, защото са замесени" - повтаря тя в писмото с искането на откупа. Защо тия реплики са неглижирани при разследването?

Майката на Мирослава съобщава, че оставила дъщеря си пред залата, където тя тренирала бойни изкуства, и повече не я видяла жива. Пред залата видяла Заека и други трима. Чочо го нямало. Тия трима дали са удостоени с внимание от следователите? Ако да, то защо никой не е разбрал?

Спортната зала се посещавала и от криминални типове, и от наркомани, подхвърлят перничани. Но разследващите май са си затворили очите за тях. Какво ли е видяла горката Мирослава, преди да бъде пратена на оня свят?

Алтернативната парламентарна комисия с участието на депутатите от опозицията Иван Костов, Михаил Михов, Йордан Бакалов, Христо Бисеров, Неджми Али, Ангел Найденов и Георги Терзийски съобщава, че Чочо бил сътрудник на пернишкото звено на ГД БОП и докладвал за местен бандитски бос. Това поражда подозрения в различни посоки, но имал ли е някой кураж да вдигне поглед към тях?

"Това отвличане не е за пари", споделил пред майката на Мирослава Чочо. Защо е казал точно обратното на антимафиотите? И казал ли го е изобщо? Що за логика е това - да се иска откуп за Мирослава от някой си приятел на сестра й ? Що за глупост е да се смята, че той ще даде за Мира мило и драго? И що за лудост е да я удушат, преди да договорят плащането?

Алтернативната комисия констатира нещо многозначително: Че ГДБОП се включва незаконосъобразно в разследването на случая и работи несъгласувано с прокуратурата.

Кървавият оглед

Полицията бездейства в първите 40-50 дни след сигнала, че от 7 ноември 2011 г. Мирослава я няма. Служител на МВР съобщава на БНР анонимно, че става дума за инсценирано отвличане. Нещо повече - лично шефът на ГДБОП Станимир Флоров прави на 29 декември изявление, че "момичето само е напуснало България". "Не говорим за отвличане, независимо какво се говори и се тиражира", заявява Флоров. Дали го прави, за да подкрепи думите на своя шеф Цветанов, според които, откакто той е министър, няма отвличания? Или пък целта му е някаква друга?

Тук ще пропуснем изявленията на Борисов и Цветанов (премиер и вицепремиер тогава), включително и за "пържолката, която заслужава кучето", изровило трупа на Мирослава. Борисов се извини после за казаното.

Нещо друго по онова време е по-важно: че намесата на ГДБОП в разследването го лишава на практика от ключов свидетел.

Чочо е арестуван в 18 часа на 11 януари 2012 г. със заповед на шефа на сектор "Отвличания" в ГДБОП Йордан Монов. За отбелязване е, че не му е наложена мярка "задържане под стража" по реда на досъдебното производство, образувано от пернишката прокуратура. Той е лишен от свобода по полицейска заповед за едно денонощие - с мотив, че е признал за отвличането на Мирослава. И загива в рамките на тия 24 часа, преди да даде показанията си и пред съдия. Дали изобщо неговите показания имат процесуална стойност? Затова юристите все още спорят. Защо, след като Чочо е проговорил и особено след като е показал гроба на Мирослава, той не е предаден от спецполицаите на прокуратурата, както НПК повелява?

Решението за последвалия кървав оглед е на окръжния прокурор Пламен Найденов, който научил, че в дома на Стойчо Стоев има оръжие. Но това решение не е изпълнено от компетентната група, която той определил. В апартамента на Чочо влизат с него само конвоиращите го полицаи от ГДБОП. Поемните лица остават да чакат покана от тях вън на площадката. Не е ли странно това, освен че е незаконосъобразно?

МВР го обяснява с "неотложност" пред депутатите. Но каква е била бързата работа? Чочо няма да избяга, той е задържан и оказва на органите съдействие . Защо конвоят се пъха в дома му, без да дочака наблюдаващ прокурор, дознател, служител на КОС?

Съгласно инструкцията за конвойната дейност тези, които я извършват, са задължени да пазят конвоирания "с цел недопускане на бягство, нападение, самоубийство". Поради некадърност, поради небрежност или по друга причина конвоиращите антимафиоти не са побързали да изземат оръжието на Чочо от апартамента, макар да са знаели за него? Що за безхаберие е да не надникнат зад вратата, която сочи арестанта, преди да го пуснат да влезе "по нужда"?

Неправдоподобно е тяхното оправдание, че Стойчо Стоев държал касата с оръжието отворена и затова го е измъкнал светкавично. Приятелката на Чочо, Симона, твърди обратното - че той е опитен ловец и е съхранявал под ключ пушкалата.

Съмнително е и обяснението им, че са побързали да влязат у Чочо преди разследващите, за да спрат алармата, да не тревожи съседите. Според справка от охранителната фирма, поискана от бащата на Чочо - Петър Стоев, алармата от 2010 г. не е работила.

Тука има, тука няма... натривки

Компрометирана е и версията на спецполицаите за мястото в апартамента, което е заемал по време на изстрела всеки от тях.

"Обясненията, публикувани в пресата, са неверни и подвеждащи с цел да покажат, че действията на Цоновски и Димитров са били виждани от поемните лица. Това не отговаря на действителността", пише алтернативната комисия в доклада си.

Димитров бил "на по-малко от метър" от Чочо, когато проехтява изстрелът. Така е според собствените му показания. Оправданието, че в жилището е било тъмно и никой от колегите му нищо не видял, е опровергано още преди година от депутати, които лично са огледали мястото. Защо им е на антимафиотите да заблуждават медиите и обществеността?

А ето и най-възмутителното: От ГДБОП са излъгали журналистите, на които съобщиха, че има барутни частици по ръцете на Стойчо Стоев, а няма такива по ръцете на конвоиращите го. Експертизата сочи, че следи от барут по Чочо има, но само по дрехите и белезниците му, а те могат да бъдат оставени от друг. Експертите го усукват: Самоубилият се държал пистолета така, че частиците са отишли в друга посока, изстрелът бил прекалено отблизо...

Но чуйте и най-смущаващото: Натривките за барут "не били взети с качествен материал" и затова били провалени. Правилно разбрахте - натривки няма! Нито от ръцете на Стойчо Стоев, нито от ръцете на конвойните! Напразно се заричаше Бойко Борисов, че тия натривки ще покажат безспорната истина!

Борисов обещаваше това, разбира се, по онова време, когато се считаше, че истината за престъпленията и наказанията излиза само от устата на Цветан Цветанов по телевизията.

Днес, изглежда, е друго. Какво е - ще видим. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Кой загроби истината за убийството на Мирослава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.49 секунди