изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-23 @ 01:33 EEST
НОВ ВЗРИВ ОТ ПРОТЕСТИ ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ТОКА МОЖЕ ДА ИЗМЕТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ОРЕШАРСКИ    
Новини Не бих могла да се ангажирам с това, че цената на тока ще бъде такава, каквато кабинетът счита, че трябва да бъде. Това заяви назначеният миналата сряда от кабинета “Орешарски“ нов председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева във вторник пред журналисти след заседание на регулатора, когато представи и обновения му състав.

Тя не се ангажира с конкретни прогнози за цената на електроенергия, за която досегашните намерения са да не се променя от 1 юли, когато започва регулаторния период, а от по-късна дата – след приемане на поправки в законите за енергетиката и за енергията от възобновяеми източници, които да променят начина на формиране на цената на тока. По думите й се оценяват всички факти.

Сътрудничеството на ДКЕВР с изпълнителната власт е по отношение на това - да оценяваме и да дискутираме както социалната, така и енергийната политика, която се провежда в държавата, заяви Тошева, която преди да оглави регулатора бе негов дългогодишен член.

“Комисията ще отстоява своята независимост, но ще съобразява енергийната, социалната политика и всяка политика, която има отношение към работата на пазара на електрическа енергия“, допълни тя и заяви още, че нещо не е обещавала на премиера Пламен Орешарски при назначаването й, както и той не й е обещал нищо. “Може да се каже, че си обещахме сътрудничество”, каза шефката на ДКЕВР, която е третата смяна на поста от началото на годината.

“Надявам се никой да не пострада от промените и всички дружества да разбират важността на сегашната ситуация. Надявам се на разбиране от тяхна страна”, каза новият председател на комисията. Тя даде знак, че ще продължи намерението на предшественичката си Евгения Харитонова за промяна на тарифите чрез отпадане на таксите за изкупуване на зелена енергия от възобновяеми източници, на кафява – от топлофикациите, и за дългосрочните договори за изкупува не ток, и размиването им в общата цена на тока. Тонева обясни, че “това е подход, който следва реалната ситуация на пазара на електрическата енергия, тъй като нашата страна няма възможност да се конкурира със съседни страни поради рязкото намаление на цените”.

Тя увери, че цената на парното за крайния потребител няма да пострада от промените в т.нар енергиен микс и изготвянето на нова методика за ценообразуване. Те предвиждат да отпадне задължителното изкупуване на ток от топлофикации, които не работят по високоефективен начин. Сега например токът от столичното парно се продава за над 300 лв. за меватачас и така се субсидира задържането на цената на топлоенергията. Когато обаче отпаднат гарантираните количества, дружеството ще е длъжно да вдигне цените си или да намери резерви за задържането им.

Макар че работи в регулатора от 2001 г., а от 2009 г. е и комисар в него, Тонева призова журналистите да й дадат глътка въздух, за да може тя и останалите членове да се запознаят със ситуацията.

Тя заяви още, че вече ще има акредитации за медиите, отразяващи работата на ДКЕВР, тв камерите ще могат да записват само началото на заседанията на комисията, а въпросите на журналисти ще бъдат задавани само на определени брифинги, с предварително заявена тематика. По думите й тези мерки се вземали с цел постигане на прозрачност на работата на комисията. В момента медиите могат да присъстват свободно на откритите заседания и да задават въпроси на председателя и членовете на ДКЕВР по интересуващите ги теми. http://www.mediapool.bg

Заглавието е на ndt1.com

 


Сходни връзки

НОВ ВЗРИВ ОТ ПРОТЕСТИ ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ТОКА МОЖЕ ДА ИЗМЕТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ОРЕШАРСКИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НОВ ВЗРИВ ОТ ПРОТЕСТИ ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ТОКА МОЖЕ ДА ИЗМЕТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ОРЕШАРСКИ
Автор: Anonymous да 2013-06-11 @ 18:40 EEST
Кажето нещо,което комунистите обещаха предизборно и има  вероятност да са осъществи. Обещания, обещания и само обещания. Излъгаха циганите, пейзанитеи гламавите и пак не спечелиха изборите.Ха сега да видим къде са големите заплати и пенсии и ниските цени на ток, вода и стоки.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 5.45 секунди