изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 21:47 EET
ПРОЕКТ НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ НА ТРИ СЕЛА    
НовиниТой дава приоритет на най-малките жители на общината

Сред активните бенефициенти на МИГ Добричка е Община Добричка, която има възможност да кандидатства по т.нар. публични мерки от Стратегията за местно развитие. Тя има депозирани общо шест проекта, от които три са класирани и два вече одобрени от ДФ „Земеделие”.

Сред класираните проекти по Мярка 41322 – „Обновяване и развитие на населените места” са два проекта за ландшафтно оформление на парково пространство и изграждане на детски площадки в селата  Божурово и Стефаново - на обща стойност 71 770,71 лв., и в селата Смолница, Одърци и Дончево – на обща стойност 118 535,53 лв.. Те са входирани през 2012 година, класирани са и единия от тях е вече одобрен  от ДФ „Земеделие”. Благодарение на тях ще се повиши качеството на живот в села от Община Добричка чрез изграждане на рационална и жизнеспособна социална среда.

 

Ето какви са очакванията на кметовете на селата, включени в проектите:

 

  Петранка Георгиева – кмет на село Смолница: „Смолница е едно от кметствата, където се предвижда по проект на Община Добричка да се оформи парково пространство и да се изгради детска площадка. Проектът е класиран от МИГ Добричка и сме в очакване скоро след неговото одобрение да започнат и дейностите по реализацията му. При подготовката му имахме отлично партньорство със специалистите от общината. Работихме много добре и с екипа на МИГ Добричка, получихме нужната информация и съдействие. Още повече, че село Смолница има още един проект, класиран от МИГ Добричка – на НЧ "Стефан Караджа - 1942 година" "Съкровищата на село Смолница".

Теренът за детската площадка е в близост до детската градина, която се посещава от 16-18 деца, и училището, което има 60 ученици. Освен това, тя ще е в близост и до сградата на кметството, където се помещават почти всички служби в село Смолница – кметство, здравна служба, поща, домашен социален патронаж. Паркът е с богата растителност и масивна ограда, а по проекта се предвижда монтиране на детски съоръжения за игра, допълнително озеленяване, монтиране на пейки, оформяне на алеи. Сега ние имаме само една детска площадка за игра, която е в двора на детската градина, а новата ще могат да ползват много повече хора – деца и младежи за игра, а възрастните – за отдих. Според мен, проектът е много интересен и интелигентен. Той ще превърне това кътче от селото в истински оазис. Доволни сме, че има възможност с проекти да бъдат реализирани такива идеи. Още повече, че тези дейности ще се реализират по инициатива на Община Добричка, която по този начин оказва своята подкрепа и застава зад гърба ни. Много би ни се искало, ако има такава възможност, в същия този парк, отново по проект, да бъде изграден и параклис.

 

Мюзефер Алис – кмет на село Божурово: Проектът предвижда в централния парк на село Божурово да се изгради детска площадка, която ще се състои от пясъчник, люлки, пързалка, ограда. Ще бъдат монтирани пейки, както и осветление. Децата, майките с деца, имат нужда от такава площадка. Тя се намира в големия парк на селото, който е с площ около 10 декара. Площадката ще бъде близо до кметството, до детската градина и училището. Екип на дирекция „Европейски програми и проекти” към общината изготви проекта, с наше съдействие и с активната помощ на МИГ Добричка. Досега детска площадка в село Божурово не е имало. В двора на детската градина преди няколко години имаше детски съоръжения, но те са остарели и не могат да се използват. Ако не бяха възможностите, които предоставя Стратегията за местно развитие на Община Добричка, трудно биха се осигурили средства, за да се изгради такова съоръжение. То струва над 10 хиляди лева, което никак не е малко за село като нашето. Това е много добро подпомагане. Живеещите в село Божурово са около 850 души, макар по списък да сме над 1250. Детската градина се посещава от 28-30 деца. Имаме около 20 деца до 3-4-годишна възраст. Тази детска площадка ще я ползват всички тези деца, както и по-големите – учениците. За наша радост, в селото се раждат деца. При подготовката на проекта работихме заедно с общинската администрация, консултираха се с нас, определихме заедно терена, където ще бъде площадката. Наистина се предвижда тя да е на хубаво, централно място. Сега очакваме одобрението на проекта, за да бъде тя изградена за радост на жителите на село Божурово.

 

  Марин Хаджийски – кмет на село Стефаново: Проектът предвижда рехабилитация на парково пространство и изграждане на детска площадка на стойност около 40 000 лева. Тя ще се намира в парка пред читалището и ще включва детски съоръжения за игра, ограда, която да обезопасява площадката, за да не могат децата да излизат на пътя, който е в непосредствена близост. Ще бъде изградена поливна система, ще се направят много неща, включително залесяване, монтиране на пейки, обособяване на места за отдих. В крайна сметка ще се оформи парк за отдих на площ около 700 кв. метра. Необходимостта от такава площадка е голяма за село Стефаново. Преди повече от 30 години имаше такъв парк, обособено място за игра с пясъчник и детски играчки, но те вече са остарели, и, може би, трябва да бъдат демонтирани. Новата придобивка е добре дошла за всички нас. Още повече, че площадката ще е близо до детската градина в селото, където тази година приключи един уникален ремонт по проект на Община Добричка, който я превърна в една от най-добрите детски градини в региона. По постоянен адрес жителите на село Стефаново са около 1000, но през лятото, може би, живеят около 1500 души. В детската градина се възпитават 26 деца. В училището ни, което е едно от най-големите училища в областта, учат 116 ученика, включително от Славеево, Пчелино, дори и от Добрич. Мястото на детската площадка е централно, много стратегически е избрано, тъй като е близо и до детската градина и до училището. Тя ще се използва не само от ученици и по-малки деца от селото, но и от гостите, които идват през почивните дни. Ако не беше този проект, много трудно бихме успели със самоинициатива на населението да реализираме тази идея. Вече две години работим с МИГ Добричка и си партнираме идеално, имаме много добри отношения и много си помагаме. Успяхме да свържем МИГ Добричка с хората, които движат икономиката в село Стефаново и също има класирани проекти, като проектът на  „Ризови-64-65" ООД за изграждане на склад за селскостопанска продукция е вече одобрен, а друг проект, който е за изграждане на цех за пелети е класиран.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди