изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 15:43 EET
ДБТ - С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА РАБОТЯТ В ШВЕЦИЯ    
НовиниПолезна информация за българските граждани относно риска от пътувания без осигурен трудов договор и чрез нелицензирани посредници в Швеция предоставя дирекция "Бюро по труда" в Добрич.

Като граждани на ЕС /ЕИП или Швейцария българи могат свободно да пребивават в Швеция за период до три месеца и да започнат веднага работа. Не се изисква разрешение за работа. При желание за оставане за по–дълъг период трябва да се регистрират в Шведския миграционен борд за получаване на право за пребиваване. При влизане в Швеция е необходим валиден паспорт или лична карта, които да показват гражданството. Една от предлаганите възможности е работа като берач на горски плодове в шведските гори. Ако българските граждани имат подписан трудов договор с работодател, ще получават минимална заплата, съгласно колективните договори между профсъюзите и работодателите. Търсещите работа трябва да имат предвид, че брането на плодове е трудна работа, без никаква гаранция, че ще се намерят достатъчно плодове за покриване на личните разходи. Понякога през летния сезон е много студено и плодовете са малко. Необходимо е българските граждани да разполагат с достатъчно пари, за да се издържат ако не намерят плодове в горите. За предпочитане е да си купят билет за връщане още преди влизането в Швеция, тъй като нито една държавна институция не е в състояние да помогне с пари или билет.

При бране на горски плодове без сключен договор с работодател, лицата имат право да продадат плодовете на прекупвачи. За спечелените суми до 12 500 шведски крони, не се дължат данъци. Ако лицата работят за шведски работодател и той има място на стопанска дейност в Швеция, ще плащат специален данък общ доход, SINK, при условие че останат не повече от шест месеца. При тези обстоятелства данъчната ставка е 25%. След шест месеца работниците ще се считат за местни лица в Швеция от гледна точка на данъчното облагане и следователно ще трябва да плащат данък, съгласно стандартните правила. Има специално изключение от задължението за плащане на данък за тези, които са наети на работа от работодател в страната по произход и които работят само временно в Швеция. Доходът е освободен от данъци, ако заетостта не надвишава 183 дни през една година. Изключението е валидно само ако работодателят не разполага с място на стопанска дейност в Швеция. Мястото на стопанска дейност включва офиси, фабрики и други подобни.

При временно посещение в Швеция Европейската здравноосигурителна карта /ЕЗОК/ дава достъп до спешна медицинска помощ, предоставяна от държавното здравеопазване. При показване на ЕЗОК българските граждани получават лечение при същите условия и цена, както хората, осигурени в тази държава. Заявлението за издаване на ЕЗОК се подава в България.

Ако лицата работят при шведски работодател, имат право на шведско социално осигуряване. В шведската осигурителна система има обезщетения, които са обвързани с работата, например обезщетения за болест. Има обезщетения, които са базирани на пребиваването. Шведската служба за социално осигуряване взема решения дали едно лице е осигурено в Швеция и има право на обезщетения. Повече информация може да се намери на страницата на шведския Социално-осигурителен офис www.forsakringskassan.se. Ако лицата са командировани в Швеция като наети от агенция за временна заетост в България, то те са осигурени в тази страна. НДТ

 


Сходни връзки

ДБТ - С ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА РАБОТЯТ В ШВЕЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.80 секунди