изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 08:32 EET
Имотите на Мамин Ваньо - кмета на Пловдив    
Новини Мамин Ваньо - така пловдивчани наричат кмета си Иван Тотев, тъй като по документи не притежава нищо, а цялото имущество, което ползва, се води на името на майка му - къща в центъра на Пловдив, оценена на 700 хил. лв., джип за 100 хил. лв., апартамент в Гърция на брега на Средиземно море и хотелски комплекс в Пловдив.

Това разкри разследване на ТВ7, което публикуваме без съкращения. Скъпият имот, в който живее кметът, и разширението на хотела на семейство Тотеви, са построени от една и съща фирма – "Главболгарстрой – Пловдив" през 2011 г. и 2012 г., когато Иван Тотев вече е избран за градоначалник. Прверката ни в Агенцията за обществени поръчки установи, че същата фирма е спечелила поръчки за 6,5 млн. лв., възложени от кмета Иван Тотев. В същото време фирмата на майка му "Квалификация консулт", която управлява хотела на семейство Тотеви, дължи 1 млн. лв. на "Главболгарстрой - Пловдив", показа справката ни в Службата по вписванията.

Потърсихме Иван Тотев, за да попитаме дали няма конфликт на интереси, когато фирма, която кредитира с 1 млн. лв. бизнеса на семейството му и строи хотела и дома му, печели обществени поръчки за милиони левове, възложени от него като представител на Общината. Справка в Службата по вписванията сочи, че "Главболгарстрой - Пловдив" и фирма "Квалификация консулт" на майката на кмета Иван Тотев подписват две договорни ипотеки през август и ноемри 2011 г. - за сумите от 717 хил. лв. и 307 хил. лв. Общата сума от над 1 млн. лв. с ДДС е дължима за построяването на ново крило от хотелския комплекс на семейство Тотеви.

Фирмата "Главболгарстрой" като строител на обекта трябва да получи тези пари до средата на 2012 г. срещу годишна лихва от 8,25%. Проверката ни в Службата по вписванията откри, че година по-късно заемът не е върнат, въпреки че е изискуем и фирмата на Роза Тотева - "Квалификация консулт" дължи 1 млн. лв. с ДДС и начислена лихва за просрочените задължения по двете договорни ипотеки. Тоест две години, след като е построила новото крило на хотела, фирмата не си е получила парите.

Проверката ни откри, че къщата, в която живее кметът, също е построена от "Главболгарстрой", като възложител е майка му Роза Тотева. Строежът е започнал на 1 март 2011 г. и е приключил през миналата година. Иван Тотев получава дарение от 1/10 част от двора на имота от майка си и баща си. Това не е единствената скъпа придобивка, която ползва. Според Агенцията за обществените поръчки "Главболгарстрой - Пловдив" е спечелила две обществени поръчки – за 3,1 млн. лв. за построяването на център за лъчетерапия и за 3,4 млн. лв. за изграждането на детска градина.

Фирмата строи хотела и къщата на семейство Тотеви от една страна, от друга – обществени сгради по договори с кмета Иван Тотев. Кметът призна, че той е ходатайствал на фирмата и за други обществени поръчки – пред колегите си в други общини. Потърсихме ръководството на "Главболгарстрой - Пловдив", но не получихме коментар. Майката на кмета Роза Тотева също отказа среща с нас. Освен със скъпите си придобивки в България, които ползва, кметът ни се похвали и с имот в Гърция. Минути след разговора кметът пусна съобщение до медиите, че сме нахлули в двора му и сме му причинили чувства и неудобство, които не пожелава на никого. Преди това пред камерата ни обаче той заяви друго.

Защо фирмата, построила новата част на хотела на семейство Тотеви, не си е получила парите в размер на над 1 млн. лв. с ДДС и лихвите, не получихме отговор. Факт е, че хотелът, в който майката на кмета е собственик, брат му е управител, а самият той е бил директор, преди да стане кмет, е един от сред най-луксозните и бързо развиващи се в Пловдив. А общината се грижи и за инфраструктурата около него. Проверката ни в регистрите на обществените поръчки откри, че Общината е възложила поръчка за построяването на път, който ще минава покрай хотела на семейство Тотеви. Парцелът, през който трябва да мине обаче, се ползва от намиращото се в съседство училище.

Според кмета на район Източен, подписал договора, процедурата е законна. Според него през 2009 г. е одобрена нова кадастрална карта на района и площта на училището е намалена с два декара, върху които трябва да се построи път. Път е фигурирал и в кадастралната карта на района през 1986 г. - въпреки че такъв там никога не е имало.

Построяването на пътя трябва да приключи до месец. Така учениците в Техникума по транспорт няма да имат кабинети, но клиентите на хотела ще имат лесен достъп до него и нова улица. / http://www.bgnes.com/

 


Сходни връзки

Имотите на Мамин Ваньо - кмета на Пловдив | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.80 секунди