изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 23:28 EET
ДВЕ ПРОГРАМИ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВЕИ ПРИЕ ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
Новини Дългосрочна и краткосрочна програми за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници и биогорива прие местният парламент на община Добричка. Краткосрочната е за периода 2014-2017 г., а дългосрочната е за период от десет години, като изпълнението й ще се осъществява на три етапа.

Програмите са важна стъпка в енергийната политика на общината. Счита се, че с реализацията им община Добричка ще бъде по-конкурентоспособна, особено като се имат предвид повишаващите се цени на електроенергията. Направен е анализ на актуалното състояние и на потенциала за използване на възобновяеми източници.
Към настоящия момент има внедрени от частни инвеститори три фотоволтаични системи от
2,126 MW, 32,6KW до 4,9MW изградени от частни инвеститори посочени в таблицата по долу Карапелит, Котленци и Орлова могила.

Анализът на ветровия ресурс в Община  Добричка  показва, че той може да се използва за енергийни цели. Cлед 2010 г. се наблюдава  тенденция на повишен инвеститорски интерес към изграждането на вятърни генератори в община Добричка . В повечето случаи става въпрос за единични вятърни генератори  с инсталирана мощност от 1 МW до 12,0 MW. или общо около 13,0 MW. Към настоящия момент са подадени документи за предварително проучване и издаване на документи по процедура по присъединяване към разпределителната и преносна  мрежа за още около 212 броя  нови вятърни електрогенератори. Изградени са два вятърни парка в Карапелит и Дебрене.

През м.март 2013 г. започна изграждането на инсталация за производство на биогаз от животински и растителни отпадъци с мощност до 1 MW.Тя  ще бъде изградена в землището на село Овчарово.Инвестиционното предложение е на един от големите земеделски производители в региона. Регионалната инспекция по околната среда и водите вече е постановила да не се извършва оценка за въздействието на обекта, като посочва, че няма опасност за близката защитена зона "Суха река". Според проекта от 6-10 тона животински и растителни отпадъци, осигурявани на ден, ще се добиват 900 кубически метра биогаз, а от него ще се произвежда електрическа и топлинна енергия. Ферма с 600 крави ще дава суровината за горивото. Заедно с инсталацията ще бъдат изградени складове, силози, силажни ями за съхраняване на отпадъците.С произвежданата топлоенергия ще бъдат отоплявани и снабдявани с гореща вода всички сгради в стопанството, включително и цехове за месо, мляко и млечни продукти, които инвеститорът възнамерява да изгради.

На територията на общината има изградени и  няколко термопомпени инсталации в читалища, модернизирани  няколко котелни инсталации като там приоритетно са внедрени  котли на пелети.

Анализът сочи наличие на относително добър потенциал на ВЕИ в общината, добре структуриран и балансиран енергиен сектор, добри комуникации и инфраструктура, както и воля от местната власт за насърчаване използването на ВЕИ.

В програмата е заложено изграждането на системи, за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници, на информационен център за периодични кампании относно възможностите за намаляване на енергопотреблението, за консултации по въпросите на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, внедряване на модели за ползване на възобновяеми източници на енергия, въвеждане на ВЕИ в публичния транспорт, стимулиране използването на алтернативни енергийни източници в частния сектор. Заложено е увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници - в краткосрочен план за общинските обекти на община Добричка да достигне 5 – 8 %. НДТ

 

 


Сходни връзки

ДВЕ ПРОГРАМИ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВЕИ ПРИЕ ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 6.80 секунди