изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 13:50 EET
ПРОВЕРКИ В МАНГАНОВАТА МИНА В С. ЦЪРКВА    
ИкономикаПроверка, по разпореждане на изпълнителния директор на ГД „Инспекция по труда”, ще бъде извършена в сряда и четвъртък в мангановата мина в село Църква, съобщи за НДТ директорът на Областната инспекция по труда в Добрич Младен Мартинов. Той припомни, че мината подлежи на периодичен контрол и се проверява от трудовите инспектори поне два пъти в годината, като през 2012 г. проверките са били седем.

Последната е била от юни тази година, като за констатираните нарушения са дадени предписания. Констатираните нередности обаче не са били от първостепенна важност. При предстоящата проверка ще може да се проследи и дали предписанията са били изпълнени. Сегашната проверка е във връзка с тежкия инцидент в мина Ораново.

Младен Мартинов обаче подчерта, че общото между двете мини – в с. Църква и Ораново, е това, че работата е под земята. Различни са, както добиваните полезни изкопаеми, така и технологията на производство. За разлика от въглищния рудник, където има взривни работи, то в мангановата мина се използва комбайн, подобен на този, с който се прокопава метрото в София, за да се прокопават тунелите. Освен това, няма опасност от изтичане на газ гризу. Има опасност основно от свличане на земни маси.

Досега в мината в с. Църква не е имало тежки злополуки. Имало е по-леки, дължащи се на подхлъзване, падане, притискане, закачане, травми на крайници.

Констатираните при периодичните проверки нередности са свързани с трудови правоотношения – забавяне на документите при прекратяване на договора, ненавременно изплащане на обезщетение, а по отношение на безопасността има специфични нарушения, но тези пропуски били отстранявани своевременно след издадените от инспекторите предписания. Фрапиращи нарушения по безопасността на труда не са констатирани, посочи Мартинов. Средносписъчният състав в  мината край Оброчище е променлив,  около 150 души, като миньорите работят на смени. НДТ

 

 


Сходни връзки

ПРОВЕРКИ В МАНГАНОВАТА МИНА В С. ЦЪРКВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди