изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-18 @ 14:07 EEST
ДОХОДНОСТТА ОТ ИНВЕСТИЦИИ В ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ СЕ ПОНИЖАВА    
ЗемеделиеОбщият брой на сключените арендни договори за полугодието е 41 584

Доходността от инвестиции в земеделска земя се понижава, а сделките се възпрепятстват от сериозното разминаване между цените, които искат продавачите, и тези, които дават купувачите, съобщи АГРО.БГ. Възвръщаемостта под формата на рента вече минава граници, които не са интересни за някои инвеститори, отчита Борислав Петков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделска земя. По негови данни допреди 1-2 г. доходността е била средно 7-8%, а сега на места е паднала до 3-3,5%.

Арендаторите, които са основни играчи, също били по-пасивни. Причините били по-лошите изгледи за реколтата. Метеорологичните условия са голям фактор в земеделието поради липсата на поливни съоръжения, коментира Петков. Засушаването през последния месец оказвало негативно влияние върху пшеницата, слънчогледа и други пролетни култури. Преди това пък пороите през февруари навредили.

Цената на земята може да расте, само ако се добави стойност, а това става чрез комасиране и изграждане на хидромелиорации - а и двете не са налице в България, обясни Петков. Според него, е било въпрос на време пазарът да влезе в нормални граници. Преди това той бил изкривен, включително и от навлизането на играчи, които той нарича "камикадзета". Неразумните им покупки вече давали отражение. В последните месеци сайтовете на съдия-изпълнителите и на банките се напълнили с оферти за продажби в сектора на селското стопанство - земеделски имоти, машини, съоръжения, цели стопанства.

Те бяха купени със скъпи кредити и сега излизат на публична продан, което е лошо за бизнеса. Става дума за стопанства с по 2000-3000 декара, показват наблюденията на Петков. Според него, това са производители, които не са конкурентни - отглеждат само зърнено-житни култури, не могат да ги пласират за износ, а на местния пазар, където се търсят зеленчуци и плодове. От асоциацията на собствениците на земеделска земя очакват известно блокиране на пазара заради разминаването между купувачите и продавачите. В момента собствениците искали по 550-560 лв. за декар в райони на страната без Добрич, а купувачите били склонни да платят не повече от 350 лв.

В Добруджа почти нямало пазар, защото предлагането било ограничено и на високи цени. Пазарът ще се саморегулира и процесът вече тече, смятат експертите. На места нивата били стабилни - около 350-400 лв., например в Южна България, както и в районите на Видин и Монтана. НДТ

 

 


Сходни връзки

ДОХОДНОСТТА ОТ ИНВЕСТИЦИИ В ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ СЕ ПОНИЖАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.58 секунди