изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-20 @ 16:21 EEST
ИЗПЪЛНЯВАТ СЕ ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТ ЗА КАНЬОНА НА СУХА РЕКА    
НовиниPN 120-13 8.08.2013 ТЕРВЕЛ: Библиотеката при народно читалище „Димитър Дончев-Доктора-1893” вТервел започна изпълнението на проект „Каньонът на Суха река - един непознат свят - създаване на иновативна интегрирана услуга за удовлетворяване на читателските потребности от библиотечно осигуряване на краеведска информация в областта на екологията”, финансиран от „Глоб@лни библиотеки- България”Библиотеката при народно читалище „Димитър Дончев-Доктора-1893” вТервел започна изпълнението на проект „Каньонът на Суха река - един непознат свят - създаване на иновативна интегрирана услуга за удовлетворяване на читателските потребности от библиотечно осигуряване на краеведска информация в областта на екологията”, финансиран от „Глоб@лни библиотеки- България”

На 18 юли бе проведено информационно събитие, на което библиотекарите Елена Енчева и Цанка Жечкова представиха пред участници и гости подробна информация за проекта, предстоящите дейности и мероприятия. На 23 юли  се проведе обучението по фотографска техника от фотографа Живко Колев, който в 6 учебни часа запозна 38 деца на възраст от 7 до 14 години с историята на фотографията, техниките за фотографиране и грешките, които не трябва да се допускат при правене на снимки.

На 24 юли орнитологът Любомир Профиров представи мултимедийна презентация за видовия и количествен състав на птиците в района на Суха река от проведен през 2011 г. биологичен мониторинг на местността от Българска академия на науките. Заниманието се проведе в 6 учебни часа пред 38 ученици на възраст от 7 до 14 години.

На 25 юли под ръководството на обучителите  Любомир Профиров и Живко Колев се проведе занимание „на терен“ в районите на Суха река и Хърсовска река. В експедицията участваха 38 ученици от 7 до 14 години. Маршрутът беше избран така, че да позволи на различните по възраст ученици да се запознаят като цяло с природните дадености на Натура 2000 в община Тервел - зоните „Суха река” и „Хърсовска река”. Тези две територии са обявени  за защитени по Директива 79/409/ЕЕС за опазване на дивите птици и по Директива 92/43/ЕИО за запазване на природните местообитания на дивата флора и фауна. Тервел и село Безмер се намират на границата между двете зони. Като цяло те се характеризират с много сходни екологични условия, представени със суходолия, пасища и широколистни гори, както и приблизително еднакво видово разнообразие. Особено при птиците, които са подвижен компонент, и обитават двете територии. В тях пернатите или гнездят, или търсят храната си. По време на разходката участниците направиха и много снимки, които ще бъдат събрани в DVD, с което ще се попълни краеведския фонд на библиотеката. Транспортирането на участниците в експедицията се осъществи с помощта на община Тервел.

До 16 август библиотеката очаква снимките на децата- жители и гости на община Тервел, желаещи да участват в обявения конкурс за фотография „Да опознаем природата, за да я пазим”. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗПЪЛНЯВАТ СЕ ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТ ЗА КАНЬОНА НА СУХА РЕКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди