изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 18:17 EET
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЯВОР ГЕЧЕВ: ПРОДЪЛЖАВАМ ДА РАБОТЯ ЗА ДОБРУДЖАНСКИЯ КРАЙ    
Земеделие

Заместник-министърът увери, че е наваксано закъснението и първите проекти по новата ПРСР ще се приемат през май догодина. Акцент в новата програма ще бъдат малките фермери  До края на 2013 г. новата Програма за развитие на селските райони ще бъде готова, а през май догодина ще приемем и първите проекти по нея. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев в Добрич. „Имаше проблеми със сроковете по написването на програмата, но виждате, че наваксахме. За три седмици свършихме цялата работа, която трябваше да бъде свършена през последните две години“, заяви зам.-министър Гечев. Той подчерта, че новият вариант на програмата е получил одобрението на земеделските производители – и като приоритети, и като анализ на силните и слаби страни. През септември първият вариант на програма ще бъде изпратен в Брюксел и до нова година се очаква да има одобрен окончателен текст. „На теория има възможност да бъдат отворени приеми още през януари, но искаме първо да завършим максимално пълноценно старата програма“, обясни Явор Гечев. Той изтъкна, че едно от най-важните пера по старата програма е предстоящото изготвяне на проекти за напоителни съоръжения.

Цели се и пълноценно договаряне на функциониращата програма, за да няма оттук-нататък нито един лев загубен по отношение на усвояване на европейските средства по Програмата за развитие на селските райони. Средства по съществуващата програма ще могат да се договарят до стартирането на новата, така че всичко върви по график и ние сме едно от министерствата, които нямат забележки, подчерта зам.-министър Гечев. Той акцентира, че целта на екипа на ведомството е да се направи една много по-съвършена програма, която вътре в себе си да има допълнителни финансови инструменти и по-добро разпределение на средствата за постигане на целите, които държавата си е поставила.

По думите му в Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година е приложен нов подход, като е търсен баланс между различните сектори. Стремили сме се да дадем приоритет на по-изостаналите отрасли и да разнообразим земеделската работа като цяло - приоритет имат и зеленчукопроизводството, животновъдството, отглеждането на етеричномаслени култури, биоземеделието, билкарството, пчеларството, посочи заместник-министърът. Гечев добави, че целта е малките подсектори да осигурят в малките населени места добра заетост и доходи. Има цяла подпрограма за малките производители, които да не се "бият" за средства с големите и да разполагат с гарантирани малки бюджети, каза заместник-министърът и поясни, че се правят повече от десет законови промени, за да се осигури достъпност до финансовия ресурс. Явор Гечев посочи, че новата програма ще разполага с около 2 милиарда евро, финансовата рамка е намалена в сравнение с предишния програмен период, но е важно средствата да бъдат вложени ефективно. Целта е чрез интегриран подход в следващите години в селските райони да се постигне по-голяма заетост и по-голям брутен продукт от земеделието, обясни заместник-министърът.

Зам.-министър Гечев отбеляза, че въпросът не е просто да се усвояват средства, а да има ефект от тяхното усвояване и да се добавя стойност към първоначалния продукт. „Затова в новата програма търсим баланс и приоритизиране на по-слабите отрасли. Ще подкрепяме зеленчукопроизводството, животновъдството, етерично-маслени култури и биоземеделието. Приложихме нов подход и очакваме това да проличи в реалното изпълнение на мерките“, категоричен е Явор Гечев.

По думите му акцент в новата програма ще бъдат и малките фермери. За тях е предвидена цялостна под-програма с гарантирани бюджети и опростено кандидатстване. Така няма да има състезание за средствата с големите производители, а успоредно се предвиждат и редица законови промени, с които допълнително да се да подкрепят малките производители.

Той подчерта, че като избран за народен представител от Добричка област, продължава да работи за Добруджанския край. „Когато бях избран за депутат, си обещахме с добруджанци, че активно ще работим по отношение на животновъдството, основно за млечното животновъдство. И, вече има няколко проекта за няколко хиляди животни в Добруджа”, каза още той. И добави, че с новата ПРСР се цели да се подкрепят другите по-изостанали сектори, които са извън постиженията на зърнопроизводството, които също трябва да се запазят и доразвият. Става въпрос за секторите животновъдство, растениевъдство – плодове и зеленчуци, и др.

Обмисля се и създаването на нов вариант на Гаранционния фонд. Той ще бъде в помощ на усвояването на парите по частните мерки. „Една от слабостите на сегашната програма е именно намирането на кредитен ресурс по тези мерки. Ние ясно го виждаме и затова гледаме да направим всичко възможно, за да имаме наистина работеща програма, която да увеличи заетостта на хората в селските райони“, каза в заключение зам.-министър Явор Гечев.  

НДТ


 


Сходни връзки

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЯВОР ГЕЧЕВ: ПРОДЪЛЖАВАМ ДА РАБОТЯ ЗА ДОБРУДЖАНСКИЯ КРАЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.67 секунди