изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 03:23 EET
ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР Е СЕЗИРАН ЗА НАРУШЕНИЯ НА БИВШЕТО РЪКОВОДСТВО НА „ВиК”    
Новини Регионалният министър посочи, че общият размер на задълженията на водоснабдителното дружество надхвърля 28 млн. лв. От бившия управител Радослав Русев не са предприети никакви оздравителни мерки, като загубите на вода достигат 84%, а средномесечните сметки за електроенергия са за 834 хил. лв.

„ВиК”-Добрич и „Енерго Про” подписаха споразумителен протокол за разсрочено плащане до месец януари 2014 г., което означава, че токът на водното дружество няма да бъде спиран. Това обяви пред журналисти в Добрич вчера регионалният министър Десислава Терзиева.
В резултат на разговорите бе възстановено спряното електрозахранване на административната сграда на ВиК Добрич. Министърът благодари за усилията, които са положили за решаване на проблема областният управител Недко Марчев, както и управителят на „ВиК”-Добрич Юлиян Иванов. Тя приветства „Енерго Про” за решението, което са взели, за да се подпише този споразумителен протокол.
„След смяната на предишния управител на дружеството Радослав Русев при преглед на документите се установи лошо финансово-икономическо и производствено-техническо състояние на „ВиК”-Добрич. Отчетените загуби през първото тримесечие са некоректно отразени, както и приходи. На база това, което новият управител е направил като бързи сметки, се установява, че действителните загуби към 30.06.2013 г. са 769 хиляди лева, а задълженията, според извършен предварителен междинен одит, растат и са достигнали сумата 28 730 000 лева, докато в отчета са записани 26 739 000 лева. Към 30.06.2013 г. дружеството отчита 84 процента загуба на вода, които са значително по-високи от средните за отрасъла, където са около 56 %”, обясни министър Терзиева.
Тя посочи, че при управлението на Радослав Русев не са предприемани абсолютно никакви енергоефективни мерки, които са задължителни, за да могат да се намалят разходите за еленергия. Разходът за енергия продължава да бъде доста висок. При използваните тарифи за отчитане на еленергия дружеството плаща средно месечно около 834 000 лева.  „Не е извършена подготовка за излизане на „ВиК” ЕООД Добрич на либерализирания енергиен пазар, считано от 1.08.2013 г., което го казвам във връзка с писмо от предишния управител. Той на практика не е представил програма на министъра, съгласно  договора, който е бил сключен с него, а с това открито писмо, след като беше  отстранен поради лоши резултати, ми изпрати една програма за развитие на дружеството или по-точно оздравителна програма. Не са изплатени задължения към електроразпределителното дружество „Енерго Про” от 1 659 802 лева, за което г-н Русев е получил писмено уведомление на 16.07.2013 г. Така, след встъпването си в длъжност, след извършено от него плащане новият управител г-н Иванов на 09.08.2013 г. подписва споразумителен протокол с „Енерго Про” за разсрочване, но след това „Енерго Про” предявява допълнително суми от 738 000 лева, които не са били включени в споразумението. След встъпването си – за около 15 дни, новият управител е изплатил на „Енерго Про” 1 030 000 лева задължения. Със съвместните усилия на областния управител на Добрич и новия управител на „ВиК”, който в началото на септември ще ми представи оздравителна програма, бе постигнато това споразумение за разсрочено плащане”, каза министър Терзиева.
През миналата седмица тя е имала среща с новия управител на „ВиК” ЕООД Добрич Юлиян Иванов, който й представил своята визия и вижданията си за възможностите за оздравяване на дружеството. Смятам, че нещата ще тръгнат в правилната посока, каза министър Терзиева. И допълни, че една от успешните мерки на новия управител е да направи кол център, който ще бъде отворен до дни. Целта е да има по-голяма прозрачност и гъвкавост в работата на „ВиК”.
За нарушенията на предишното ръководството на водното дружество в Добрич е подала сигнали до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция, която започва проверка на причините за тежкото финансово състояние на дружеството. Проверка ще бъде направена и от Инспектората на Министерския съвет, Главна инспекция по труда, а в момента тече и вътрешен одит. Резултатите от тях ще бъдат анализирани и публично оповестени, увери Десислава Терзиева.
Според нея, проблем относно „ВиК”-тата, който стои за цялата държава, е използването на вода, без да се плаща. Много хора поливат и това потребление на вода не се отчита и не се заплаща. Оттук идват около 25 на сто от загубите на вода, посочи тя. И допълни, че гражданите трябва да са наясно и тя като министър на регионалното развитие през следващия месец ще повдигне този въпрос. При нужда ще се проведат и обществени обсъждания по региони. „За да са наясно хората какви проблеми срещат водоснабдителните дружества и откъде идват тези загуби, които се дължат и на доста остарялата инфраструктура. Всяко „ВиК” има различна история и различни проблеми. Това е търговска услуга. Целта на реформата, която трябва веднага да започнем, е именно да се започне реформа с кратко-, средно- и дългосрочни мерки с цел да подобрим водоснабдяването, самите съоръжения, на една поносима цена за населението”, каза още Десислава Терзиева. НДТ 


Сходни връзки

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР Е СЕЗИРАН ЗА НАРУШЕНИЯ НА БИВШЕТО РЪКОВОДСТВО НА „ВиК” | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР Е СЕЗИРАН ЗА НАРУШЕНИЯ НА БИВШЕТО РЪКОВОДСТВО НА „ВиК”
Автор: Anonymous да 2013-08-31 @ 19:46 EEST

Крайно време е един от тия безотговорни директори да отиде в затвора и следващия който дойде да  знае какво го очаква ,така ще се наложи и да работят малко, за да си заслужат голямата заплата.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.72 секунди