изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-20 @ 19:27 EET
ОБНОВЕНИ МУЗЕИ ПОСРЕЩАТ ТУРИСТИТЕ В ДОБРИЧ    
НовиниПроектът "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация" бе отчетен на пресконференция вчера. "Туризмът е водещ отрасъл в нашата област и за Добрич и можем да постигнем успехи в посока на развитие на различни алтернативни форми именно в тази сфера", сподели кметът Детелина Николова. Тя допълни, че предстои реализирането на още един проект, чрез който ще се надгради създаденото до сега и ще се промоцира всичко, което е реновирано.
  
PN 138-13   PN 137-13

Проектът се реализира по оперативна програма "Регионално развитие", приоритетна ос "Устойчиво развитие на туризма", припомни зам.-кметът Надежда Петкова. Общата му стойност е 3 602 000 лева, като размерът на финансирането от страна на оперативната програма е 3 559 908 лева, а собственият финансов принос на общината - 42 000 лева. Надежда Петкова запозна присъстващите с дейностите,, извършени в петте музейни сгради в Добрич. В къщата-музей "Йордан Йовков" е направена реставрация и консервация, реновирани са пространствата около сградата, възстановен е дворът и е монтирана фигура на Люцкан. Извършен е основен ремонт на сградата на дом-паметник "Йордан Йовков", там са направени климатизация и вентилация. Обособен е туристически информационен център, който ще бъде началото на новия маршрут. Извършен е ремонт на паркинга, за да могат да се посрещат големи организирани групи, създадена е рампа и вътрешен асансьор за хора с увреждания. Сградата на музея в градския парк "Нова и най-нова история" е ремонтирана, с чисто нова визия. Извършени са вътрешни ремонти дейности, вентилация, озеленяване и благоустрояване на пространството около сградата. Етнографската къща е реставрирана, възстановени са ограда и дворът, извършени са ландшафтни дейности. Ремонтирана е сградата на Регионалния исторически музей в ЕАМО "Старият Добрич", направена е рехабилитация на цялата улица в стария град, обособени са зелени площи и е изградена детска площадка. Скоро ще бъдат подредени и експозициите в петте музея.

Освен инфраструктурните дейности, свързани с реконструкцията на музеите, е проведено обучение на 10 души по професия екскурзовод. Обучените са с трета степен на професионална квалификация. В рамките на проекта са създадени система за вътрешно видеонаблюдение, професионална конферентна апаратура - за превод, и озвучителна система. Във всички музеи има нови експозиционни модули и витрини. Изградена е велосипедна система с 30 велосипеда и пет стоянки. В рамките на проекта се проведе и фестивалът "В света на Йовковите герои". Заснет е филм, който демонстрира типичните облекла, култура, изкуства, занаяти, обичаи на българския, турския, арменския и ромския етнос, описани от Йовков в неговите разкази.

След отчета на дейностите по проекта бе представена велосипедната система. Момичета от волейболния отбор "Добруджа" се качиха на колелетата и направиха демонстрация. Официално бе открита реновираната къща-музей "Йордан Йовков", лентата бе прерязана от кмета Детелина Николова. НДТ

 


Сходни връзки

ОБНОВЕНИ МУЗЕИ ПОСРЕЩАТ ТУРИСТИТЕ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.27 секунди