изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 23:13 EET
СЕЗОННИТЕ РАБОТНИЦИ ТРЯБВА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО САМИ    
НовиниПриключва летният туристически сезон и предстои трудовите договори на сезонно наетите работници по Северното Черноморие да бъдат прекратени.


От НАП напомнят на тези от тях, които не започнат друга работа след приключване на сезона или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, че трябва да плащат здравните си осигуровки сами.
За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се осигуряват от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно декларация образец № 7 в офисите на НАП по местоживеене и да внесат дължимите вноски. 
От началото на 2013 година лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др. трябва да  превеждат здравните си вноски  до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец септември 2013 г. трябва да се внесе най-късно до 25 октомври 2013 г. Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица и за тази година е  16,80 лв.
Декларация  образец 7 се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.
Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравно-осигурителни вноски за период от 36 месеца.
Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи в офисите на териториалната дирекция и на интернет страницата на НАП чрез електронната услуга  „Здравноосигурителен калкулатор”, а така също и на информационния телефон на НАП 0700 18 700.
 


Сходни връзки

СЕЗОННИТЕ РАБОТНИЦИ ТРЯБВА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО САМИ | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СЕЗОННИТЕ РАБОТНИЦИ ТРЯБВА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО САМИ
Автор: Anonymous да 2013-09-09 @ 17:13 EEST
Внасяйте пари в системата защото циганите се увеличават и някой тнрябва да ги лекува за сметка на съвестните.
СЕЗОННИТЕ РАБОТНИЦИ ТРЯБВА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО САМИ
Автор: Anonymous да 2013-09-09 @ 19:10 EEST
Не са някакви големи пари. Внасяйте си ги, щото като си загубите здравните права, мамата си е таковало. Освен това плащаш 16,80, а все някои дърва ще пренесеш за 20 лв. Такова е положението, че няма кой да дойде да ни изкара каручката от калта.
СЕЗОННИТЕ РАБОТНИЦИ ТРЯБВА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО САМИ
Автор: Anonymous да 2013-09-10 @ 00:20 EEST
Парите не са много ама като ги нямаш какво правиш да не би за циганорите да са толкова много че да не могат да си плащат
СЕЗОННИТЕ РАБОТНИЦИ ТРЯБВА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО САМИ
Автор: Anonymous да 2013-09-10 @ 08:50 EEST
Здравните осигуровки трябва да се внасят в карта а не в здравната каса и да изчезват в някой джоб.Този начин обаче не им харесва няма и как да им хареса.Ние живеем в една талибанска държава за съжаление и този начин на внасяне на здравните осигуровки никога няма да стане
СЕЗОННИТЕ РАБОТНИЦИ ТРЯБВА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО САМИ
Автор: Anonymous да 2013-09-10 @ 10:17 EEST
Този начин е неприложим, защото няма да ти стигнат парите.
А идеята за набирателен личен фонд е добра, но тя трябва и е на доброволен принцип. И сега има хора, които не разчитат само на здравната каса, а си правят здравни застраховки. Друг е въпросът, като му дойде времето, къде ще е дружеството при което си застрахован, но това е бизнес вече... Който се е хванал да играе на "тука има, тука нема" друг не му е виновен.

На запад проблемът е решен така - имаш осигуровка, лекуваш се на общо основание, качествено е, но чакаш и да речем, и ползваш материали/медикаменти около средното качество (за нас - високо качество). А който иска да не чака ред (говоря за неспешни случаи, които може да чакат) - ползва допълнителния личен фонд.
Разбира се по света, дори при сегашното порутено състояние на здравната система, повечето държави са на нашия или по-лош хал. 

СЕЗОННИТЕ РАБОТНИЦИ ТРЯБВА СЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВНО САМИ
Автор: Anonymous да 2013-09-10 @ 15:53 EEST
Едва ли в Европа има по зле ликувани хора от нас защото парите потъват незнайно къде.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.17 секунди