изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 11:40 EET
БИБЛИОТЕКАТА - С ИЗЛОЖБА "ПОЧАКАЙ, СЛЪНЦЕ"    
КултураВ дните преди  25 септември, денят в който е освободен Добрич, с изложба под наслов „Почакай слънце…”, регионална библиотека „Дора Габе" отбелязва годишнината на Дора Габе - поетеса, преводачка и общественичка, радетел за Освобождението на Добруджа. Изложбата съдържа  библиотечни документи-книги, периодични издания, юбилейни издания и фотографии - част от които са ценни дарения за библиотеката.

За поетесата и преводачката Дора Габе е писано много. Затова акцент на библиотечната ни изложба през тази година е за Дора Габе – добруджанката. “Какво е Добруджа?... Това е една малка земя с голяма съдба …” – споделя тя. През 20-те и 30-те години на XX век поетесата пътува из Европа, изнася сказки за български писатели и издига своя глас в защита на поробена Добруджа в чужбина и в страната. Съдбата на Добруджа  близо две десетилетия, става и нейна съдба. След подписването на Крайовския  договор, на 7 септември 1940 г., Дора Габе написва на един дъх стихотворението „Добруджа. Химн”. Поетесата първа възпява освободена Добруджа. Дора Габе е една от първите, включили се в делегацията, посетила освободена Добруджа и Добрич.

„Добруджа е вече свободна. Този ден от живота ми е незабравим” - пише Дора Габе в спомените си. Изложбата проследява жизнения и творчески път на поетесата, неразривно свързан с Добруджа, още от 20-те години на XX век. Представени са изследванията на проф. Иван Сарандев, Снежина Кралева, Стефан Коларов, Печо Господинов и др.; био-библиографиите на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и на регионалната библиотека в Добрич; вестник „Зора”, N 6388, от 27 септ. 1940; юбилейни  броеве на периодични издания, посветени на годишнини от рождението на Дора Габе. Интерес представляват произведенията на поетесата, сред които „Почакай, слънце”, „Светът е тайна”, най-новото издание в два тома, „Най-обичам” и „Глъбини”, изд. 2008 г. и др.; от 20-те години на миналия век ценни стари издания за деца – „Малкият добруджанец” и „Някога”; произведения на Дора Габе на чужди езици. Подборно библиотеката представя и издания за преводаческата ѝ дейност – „Майстори на превода”, „Български преводачи” и преведените от нея – „Химни” на Ян Каспрович и „Полски поети”. Витрина, проследява и спомени за Дора Габе от известни български писатели, както и на добруджанци, общували с голямата поетеса. Фотографии разкриват отделни моменти от живота на Дора Габе – през 20-те години; нейните родители и семейството ѝ;  в Освободена Добруджа – на 25 септември 1940 година; в Добруджа с проф. Иван Сарандев; в Добруджа при Стария дъб; на посещения в Добрич и региона, при различни културни събития и др.                                                                              

Изложбата е експонирана във фоайето на първия етаж на библиотеката и може да се разгледа до 27 септември година. НДТ

 


Сходни връзки

БИБЛИОТЕКАТА - С ИЗЛОЖБА "ПОЧАКАЙ, СЛЪНЦЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.43 секунди