изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 10:14 EET
184 ПЪРВОЛАЦИ ПРЕКРАЧИХА УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В ТЕРВЕЛСКО    
ОбразованиеНа 16 септември прагът на училищата в община Тервел прекрачиха 184 първокласници, с 5 по-малко от изминалата 2012/ 2013. Най-много те са в СОУ „Йордан Йовков“  - 106, а в началното училище в Каблешково годината е нулева за приема на първолаци. Интересен факт е, че тази учебна година ще бъде първа за пет двойки близнаци и тризнаци, които ще учат в училището в Тервел. 

Общият брой ученици от първи до 12 клас, които ще посещават седемте общински училища, е 1 534 - с 47 повече от миналата учебна година. В СОУ „Йордан Йовков“ училище ще посещават 802 ученици; в средищните училища в Коларци и  Нова Камена съответно броят им е 144 и 134. Училището в  Безмер посрещна 124 момичета и момчета, а ОУ „Хр. Ботев“ в  Зърнево – 93. Основното училище в Орляк и началното в Каблешково училище ще посещават съответно 193 и 44 малчугани, но в тях има разкрит и по един подготвителен клас. Ограмотяването и образованието на подрастващите в цялата община е поверено на 131 учители.

Средищните училища в Тервел, Коларци и Нова Камена са приемни за учениците от съседни за тях села. Пътуващите ученици са 393. За тях е осигурен специализиран транспорт с училищни автобуси (за учениците, които учат в СОУ в Тервел) или с превозни средства на „НЕМО ТРАНС“ ЕООД и „ГИФ“ ООД (за училищата в Коларци и Нова Камена).

За първи път през новата учебна година се въвежда целодневно обучение и за учениците от IV клас. В средищните училища целодневна е формата и за учениците от V до VIII клас. За всички ученици е осигурена закуска и обяд, като столово хранене се предлага в ОУ „Отец Паисий“ в Нова Камена, ОУ „Васил Друмев“ в Орляк, НУ „Христо Ботев“ в Каблешково, а от началото на месец октомври се възстановява и дейността на училищния стол на СОУ „Йордан Йовков“. Учениците, посещаващи ОУ „Д-р Петър Берон“, ще получават топла храна от фирма- доставчик на кетъринг услуги.

Във всички сгради са правени освежителни ремонти, подмяна на подиуми, поставяне на ламиниран паркет, ремонт на PVC дограма. В училището в Тервел е изградено ново помещение за кабинет по информационни технологии, направена е нова бетонова пътека към централния вход, както и отводнителен борд около цялата сграда.

За учениците е осигурено ежедневно медицинско обслужване от 12 медицински лица. Ще продължи програмата за ранна диагностика на стоматологични заболявания, както и заболяванията на опорно-двигателния апарат.

На 16 септември отвориха врати и част от целодневните детски градини. С нови мебели бяха изненадани малчуганите, посещаващи ЦДГ „Детелина“ и Детската ясла в Тервел. Основни ремонти на покривите са направени на градините в Орляк,  Поп Груево и Градница. В Градница е сменена дограмата на занималнята и спалното помещение, изградена е нова ограда. Частични ремонти и подмяна на подови настилки са извършени в ЦДГ „Здравец“ в Тервел. Поради малкия брой деца или факта, че родителите не са трудово заети, детските градини в Честименско, Каблешково, Нова Камена, Коларци, Сърнец и Балик ще започнат работа с деца на 1 октомври. 131 са петгодишните, а 106  - шестгодишните, които ще бъдат обхванати в подготвителни групи и класове. Общо децата в детските градини на общината са 682. За тях е осигурено здравословно хранене, съобразно нормативните изисквания. След проведена обществена поръчка е сключен договор за ежедневни доставки на хранителните продукти с фирма „Триада- ГТ“ ООД. Възпитанието на децата в общинските детски градини се осъществява от 73 педагози с необходимата професионална квалификация. НДТ

 


Сходни връзки

184 ПЪРВОЛАЦИ ПРЕКРАЧИХА УЧИЛИЩНИЯ ПРАГ В ТЕРВЕЛСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 6.75 секунди