изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 04:50 EET
Данъчен пакет 2014    
Новини Данъчен пакет 2014


Общинският данък върху автомобилите най-сетне ще зависи от екологичността им. От 1 януари 2014 г. годишният налог ще се смъква с до 50% за возилата с мощност до 74 kW (100 конски сили), ако притежават евросертификат. Това предвиждат проектопромени на Закона за местните данъци и такси, публикувани вчера от финансовото министерство.
Най-голямо ще е облекчението за колите със сертификат “Евро 5” и “Евро 6”. Те ще могат да свалят данъка си наполовина. За притежателите на “Евро 3” и “Евро 4” намалението ще е с 30%. Така налогът за един нов лек автомобил, съобразен с най-високите еконорми на ЕС, и с мощност 70 kW например ще падне от 133,28 лв. на 66,64 лв. за София (виж таблицата).


За автомобили с мощност над 74 kW обаче отстъпка не се предвижда, т.е. облекчението ще важи само за по-евтините базови модели на леките коли и малките градски возила. Но много нови модели с по-мощни двигатели, отделящи по-малко вредни емисии, няма да се възползват от облекчението.

В момента местният автоданък зависи от мощността на двигателя и годината на производство. Така на практика собствениците на старите замърсяващи коли плащат по-малко. Конкретният размер на налога за съответната година се определя от общинския съвет в границите, посочени в закона.

Сега всички коли с мощност до 74 kW могат да намалят данъка си наполовина, ако имат монтиран катализатор. Тези устройства, които на Запад са задължителни, у нас струват между 1000 лв. и 4000 лв., поради което доста возила не разполагат с тях. Те са и чест обект на кражби заради съдържащите се в тях между 1 и 4 грама платина и други ценни метали. Затова на практика сегашното данъчно облекчение за екоустройство в колата не работи, признават от Министерството на финансите. “Съществуващото облекчение е в голяма степен неприложимо, предвид липсата на възможност за доказване наличието на действащо катализаторно устройство за всеки отделен автомобил”, изтъкват от ведомството в мотивите към законопроекта.

Оттам посочват още, че предложението е “първата стъпка в посока преминаване към имуществено данъчно облагане на превозните средства, определено на база нивата на емисии вредни вещества”. В ЕС най-големи екооблекчения за автомобилите има в Белгия, Великобритания, Холандия, Франция и Испания. Запазват се екооблекченията за автобуси и товарни автомобили. Те ще могат да намаляват данъка си с 50%, ако отговарят на еконормите “Евро 3”, “Евро 4”, “Евро 5”, “Евро 6” или “EEV”.

От финансовото министерство не са представили изчисления какъв ще е ефектът върху бюджетите на общините от новата мярка, въпреки поетия ангажимент да се прави оценка на въздействието на всеки нормативен акт. Въпреки това от МФ твърдят, че не се очакват допълнителни разходи за местните бюджети.

“Държавата прави помен с чужда пита. Ако иска да провежда политики, тя трябва да го прави чрез републиканските данъци. Ако го прави чрез местните данъци, трябва да ни компенсира”, коментира пред “Труд” изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

МФ се отказва от семейното облагане

Финансовото министерство се е отказало от идеята да връща семейното подоходно облагане, поне не за догодина, личи от публикуваните вчера промени в данъчните закони.


Онзи ден стана ясно, че ведомството обмисля данъчни облекчения за семействата с деца. Изчисленията на ефекта от мярката върху бюджета обаче показали, че сумата е прекалено голяма и няма да може да се поеме от бюджет 2014.

“В програмата на правителството въвеждането на семейното подоходно облагане е залегнало като възможност към края на мандата. Много е трудно да се въведе подобно облагане. Има много други реформи, които трябва да бъдат извършени преди това.

Дали ще успеем да го направим не знам, но не сме се отказали със сигурност”, коментира вицепремиерът Даниела Бобева. Депутати обясниха, че отказът от мярката е по инициатива на финансовото министерство, а не заради натиск от БСП или ДПС.
Освен че не въвежда нови облекчения за семействата, финансовото министерство предлага да отпадне сегашната данъчна отстъпка за ипотечните кредити на младите семейства за първо жилище.

Мотивът е стартирала процедура от Еврокомисията за нарушаване на правото на ЕС заради дискриминация към европейските граждани. От БСП реагираха с резерви към отпадането на облекчението.

Повече общини с нулев данък печалба

Разширява се броят на общините, в които на фирмите ще се преотстъпва изцяло данък печалба, предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, публикувани вчера от финансовото министерство.

В момента у нас действа одобрена от Европейската комисия държавна помощ, която предвижда нулев данък печалба за общините с висока безработица. Сега в тази категория попадат общините, в които безработицата е с над 35% по-висока от средната за страната. Според промените този процент се сваля на 25%, което означава, че в списъка ще влязат още селища със сериозни проблеми със заетостта. Мярката обаче ще влезе в сила само ако се окаже съобразена с новите насоки на ЕС за регионална помощ за периода 2014 - 2020 г. и бъде одобрена от Европейската комисия.

Списъкът на общините, за които важи преференцията, се одобрява в началото на всяка година от финансовия министър. За тази година те са малко над 100.

В същото време за фирмите, които ще ползват облекчението, се въвеждат нови изисквания за поддържане на средномесечна численост на персонала. Средномесечният брой работни места в компанията трябва да е по-малък от 30 щата, а 70% от хората да бъдат заети пряко в извършваната производствена дейност. Изисква се също и поне 30% от персонала да са хора с постоянен адрес в съответната община.

Одобрение от Брюксел се чака и за данъчното облекчение за земеделците, което се очаква да бъде продължено и за 2014 г.

Налогът върху лихвите остава

Данък “лихва” се запазва и догодина, става ясно от пакета данъчни промени, обявен вчера от финансовото министерство. Като опозиция левицата се противопоставяше на данъка, но преди дни премиерът Пламен Орешарски призна, че налогът няма как да бъде отменен тази година, защото приходите от него вече са планирани. И за догодина финансовото министерство е преценило, че доходността по влоговете ще се облага с 10% данък.


В данъчните промени за догодина не се предвижда и въвеждане на необлагаем минимум въпреки предизборните обещания на левицата, че ще отмени плоския данък от 10% и ще върне прогресивното облагане.

Тютюнопроизводителите вече ще трябва да се регистрират отделно, за да ползват данъчните облекчения като земеделски производители. Субсидиите на земеделците за 2009 г. или по-рано, но получени през 2013 г., няма да бъдат облагани с данък, предвиждат още данъчните промени.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Данъчен пакет 2014 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.63 секунди