изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-13 @ 21:56 EET
Семинар за идентифициране и разпространение на добри практики в управлението на образованието по проект „MANAGE.EDU”    
Образование

В края на миналата седмица Център за граждански инициативи, консултации и обучение и Добруджанско аграрно и бизнес училище бяха домакини на семинар за идентифициране и разпространение на добри практики в управлението на образованието в гр. Балчик. Събитието се организира в рамките на проект MANAGE.EDU: Мрежа за ефективно управление на ученето през целия живот в Черноморския басейн” (Реф. № 2.3.1.73963.333), подкрепен от съвместната оперативни програма «Черноморски басейн 2007-2013».Целта на семинара бе да се обсъди процеса на управление на образователните институции в България и възможностите за развитие, които предоставя действащата законодателна рамка.  Основни акценти в дискусията бяха темите, свързани със съвременните параметри на знанието и неговото управление, ученето като дейност, ефективните технологии на преподаване и учене в глобална среда, продължаващото обучение, разработването на национални и междудържавни системи на образование в Европа и света.

Паралелни семинари по образователен мениджмънт се организират във всички страни партньори по проекта – Грузия, Молдова, Румъния, Украйна и Турция. Резултатите от тези сесии ще бъдат обобщени в наръчник за добри практики и ще бъдат популяризирани чрез Интернет страницата на проекта. През месец октомври 2013 предстои и организирането на он-лайн състезание за ученици, студенти и преподаватели за най-иновативна „Концепция за управление на моето училище/ моя университет”, който ще се администрира чрез Интернет страницата на проекта – www.manage-edu.net.

Образованието се определя като процес, в който обществото съзнателно предава натрупаните знания, умения и ценности от едно поколение на друго, и по правило включва хора в етап на канализиране на собствената им творческа енергия и култура.  До момента образователното сътрудничество в Черноморския басейн е било свързано с академични изследвания и студентски обмен, но развитието на образователния сектор като предпоставка за икономическото развитие налага въвеждането на нови подходи в управлението на образователния процес, като приоритизира интеркултурната комуникация и отстранява пропуските във възможностите за учене през целия живот.

В тази връзка, общата цел на проекта „MANAGE.EDU е създаването на капацитет за работа в мрежи и транснационален обмен на добри практики в управлението на образователния процес в една мултикултурна среда, с оглед укрепване на образователните и обучителните системи в Черноморския басейн и промотиране на  ученето през целия живот.

 

 


Сходни връзки

Семинар за идентифициране и разпространение на добри практики в управлението на образованието по проект „MANAGE.EDU” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди