изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 18:20 EET
Дъщеря на бивш шеф в МВР печели проект за бежанците    
НовиниДъщерята на бившия началник на кабинета на Цветан Цветанов - 25-годишната студентка Ивета Славчева, е участвала в неправителствената асоциация „Национален фонд за бежанци“, която през 2011 г. печели проект за 25 000 евро. Парите тогава са усвоени за 41 дни - до края на юни.

Бащата на Ивета - Бойко Славчев, който през целия мандат на ГЕРБ е на шефско място в МВР, обясни вчера пред „Преса“, че с решение на Софийския градски съд от 16 август 2011 г. момичето е напуснало асоциацията. Това обаче не е отбелязано в нито един регистър и според ДАКСИ Ивета Славчева все още е в управата на НПО заедно с Маргарита Андреева и Мария Радославова. 

„Тогава Ивета е била на 25 години. Тя е пълнолетен човек и има право сама да развива своята дейност. Не намерих никакви връзки в Закона за конфликт на интереси“, обясни Славчев.  Днес той е шеф на дирекция в БОРКОР, звеното, което трябва да се бори с корупцията по висшите етажи. Докато оглавява кабинета на министъра, агенцията за бежанците е на подчинение на МС и за нея отговаря точно Цветанов като ресорен вицепремиер, а дирекция „Планиране и управление на бюджета“ в МВР се явява одитиращ орган за начина, по който се харчат пари от европейския бежански фонд.

Андреева, шефката на асоциацията, която оказва юридическа помощ на бежанците, за да получат статут, обясни, че през 2010 г., когато създавали НПО-то, тя открила Ивета като студентка в Нов български университет и понеже много се интересувала от темата, я поканила да влезе в него. „Баща Ӝ е юрист, самата тя учи право“, мотивира се още Андреева.  Тя имала 10 г. опит като асоцииран адвокат в Испания, където работила по-рано. Според Андреева дъщерята на Славчев напуснала сдружението през 2011 г., за да си пише дипломната работа.

Досега НПО е получило над 200 000 лв. и продължава с нов, солиден договор. Последният им контракт е за 92 000 евро безвъзмездна помощ от Брюксел и е за „прилагане на минималните стандарти на ЕС в областта на производството за предоставяне на статут чрез официално представителство и превод“. Това означава, че подпомагат чужденците в процеса на получаване на статут на бежанец. Проектът се изпълнява от 1 юли т.г. и ще продължи до 30 юни 2014 г. Освен заради потенциален конфликт на интереси този проект е спорен и по още една линия. С промени от март т.г. в закона за правната помощ се допуска от националния бюджет да се плаща и на административната фаза от получаването на статут на бежанец. Според правилата на ЕС не е редно да има двойно финансиране и за една и съща дейност да се дават и европари, твърдят от Българския хелзинкски комитет. Андреева веднага контрира, че спечеленият проект бил допустим, защото те давали по-добра защита на бежанците. Около 2300 лв. струвала цялостната защита на един бежанец. Само за съдебната процедура НПО харчело от получения грант по 160 лв. на човек. Общо 1032 бежанци получили различни услуги от асоциацията по проекта им за 2012 г., който е на стойност 80 000 евро, обясни Андреева. И упрекна Хелзинкския комитет (БХК), че точно при тях имало двойно финансиране.

Тази година БХК се отказали да се състезават в неравната битка в агенцията за бежан­ците, защото постоянно им се създавали пречки от практически характер и се толерирала асоциацията, създадена от Ивета Славчева. „Преди две години подадохме сигнали за конфликт на интереси до всички институции, включително и до комисията на Филип Златанов, но никой не реагира“, обясни Илиана Савова от правозащитната организация.

През февруари 2010 г. правителството уволни тогавашния шеф на агенцията за бежанците Светослав Мичев, като един от упреците бе, че „е допуснато незаконосъобразно разходване на средствата от Европейския бежански фонд и от националния бюджет“. Назначен бе Никола Казаков, който до този момент е началник-отдел в столичното общинско предприятие „Туристическо обслужване“. Сега в БСП има силни гласове да се смени Казаков, защото смятат, че работи в полза на хора, свързани с ГЕРБ. Сигнал за това как се харчат европарите за бежан­ците бил пратен и до вицепремиера Зинаида Златанова. 

       
    Почти 42 000 лв. пръснати за брошури за имигрантите


Точно 41 916 лв. пари от европейския бежански фонд са отишли за отпечатване на брошури, които да поясняват правата на бежанците по т.нар дъблинско производство. Това става ясно от годишната програма на агенцията за бежанци за 2011 г. Договорът за скъпите брошури е с фирма „Ифелоус“ ООД. Т.нар. дъблинско интервю се прави, когато за пръв път чужденец търси закрила у нас. Целта е да се реши дали България е от държавите от ЕС, която е отговорна да разгледа неговата молба. В този процес по вземане на „дъблинското решение“ се включват НПО, които харчат европари за консултации и правно обслужване.

В края на 2009 г. пък е сключен договор с Българо-гръцкия консорциум „Алфа пиар“ за разяснителна кампания на стойност 140 956 лв. Оказва се, че през последните години щедро са харчени пари от европейския бежански фонд за технологично оборудване на агенцията. „Сиенсис“ има два договора за 118 000 лв. през 2010 и 2011 г. за доставка на програмни и технически средства за агенцията и за закупуване на лицензии за изграждане на ИТ инфраструктура. Други 67 410 лв. получава „Информационно обслужване“ за внедряване на специализиран софтуер за страни на произход. Ремонтирани са базата в с. Баня, а в приемния център в София е изградена спортна площадка за волейбол.  
 

 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 264 (615 от 28 септември 2013)

Наделина АНЕВА

 


Сходни връзки

Дъщеря на бивш шеф в МВР печели проект за бежанците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.21 секунди