изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 17:11 EET
Започва Курбан Байрама    
Празници Близо два милиарда мюсюлмани по света започват днес честването на най-големия религиозен празник Курбан байрам. В България празнуват близо 1,5 милиона мюсюлмани, уточниха от Главно мюфтийство. Курбан байрамът ще започне със сутрешна молитва в повече от 1 100 джамии в страната. Следва проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма, духовната и социална полза от курбана и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал.

Мюсюлманите отправят молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество. Задължително в този ден те дават подаяние на по-бедните. Празникът е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Традицията изисква по-младите да целунат ръка на по-възрастните в знак на уважение и искане на прошка, обясни зам.-главният мюфтия Бирали Бирали.

След сутрешната молитва в първия празничен ден, хората се поздравяват още в джамията, след това се отправят към гробищния парк, за да отдадат почит на починалите си роднини и близки. Следва посещение на най-близките роднини и тези от тях, които са болни и немощни. Курбан байрамът продължава до следобедната молитва на четвъртия ден.

По време на празничните дни мюсюлманинът трябва да направи курбан. Зам.-главният мюфтия припомни, че курбан са длъжни да дадат всички мюсюлмани, които разполагат с лични средства, но не от заем, и които са осигурили прехраната на семейството си за няколко месеца напред. Курбанското месо се разделя на три части - едната се дава на роднини, другата част на бедни и в нужда хора, а третата остава за семейството и с нея се гощават гостите. Животните, които могат да се принесат в жертва, трябва да бъдат здрави и без недъзи - дребен и едър рогат добитък, навършили съответно една и две години. Етиката на жертвоприношението изисква заколението да се извърши по-бързо и безболезнено и по възможност от духовно лице.

Бирали Бирали информира, че по традиция Главно мюфтийство ще дари курбанско месо, като този път са предвидени близо 4 тона месо за бежанците, настанени в центъра в „Овча купел" в София. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Започва Курбан Байрама | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 5.49 секунди