изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-16 @ 16:02 EET
САМО ЕДИН ОТКАЗ ЗА ПОМОЩ ЗА ПЪРВОЛАК    
Образование

Само една молба за еднократна помощ за първокласник е получила отказ, сочат данните на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” в Добрич. Според тях, в областта са подадени общо 1318 молби, като удовлетворени са 1317. Даден е отказ в община Крушари.За началото на учебната година държавата е подпомогнала семействата на 1352 деца. Най-много заповеди за отпускане на помощта са издадени в областния град Добрич – 579 за 591 деца, в община Балчик – 162 молби са удовлетворени, в община Добричка – 156 за 159 деца, Тервел – 123 молби за 133 деца, Каварна – 121 за 122 деца. Освен това са издадени 98 заповеди за отпускане на помощта в община Генерал Тошево, 53 – в Крушари и 26 – в Шабла.

Припомняме, че на семействата, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище се отпуска еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се отпуска при условие, че доходът на член от семейството през предходните 12 месеца, преди месеца на подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 350 лв. Тази целева помощ се изплаща и на семейства на роднини, близки и приемни семейства, при които е настанено детето, съгласно реда на чл.26 от Закона за закрила на детето, независимо от дохода на семейството.

Размерът на помощта се определя ежегодно с акт на Министерски съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика. През последните години размерът на тази помощ бе 150 лева. От 2013 година отпусната помощ е 250 лева.

Молби-декларации за отпускане на помощта се подават след записване на детето в първи клас, но не по-късно от края на месец септември на текущата учебна година, с изключение на случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на ЛКК, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започване на съответната учебна година.

Целевата помощ се предоставя през месеца, следващ месеца, през които е подадена молба-декларацията. През 2012 година общият брой на одобрените молби в област Добрич е 1286, размера на отпуснатата помощ бе 195 600 лева. Размера на помощта за едно дете бе 150 лева. НДТ

 


Сходни връзки

САМО ЕДИН ОТКАЗ ЗА ПОМОЩ ЗА ПЪРВОЛАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.02 секунди