изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 00:23 EET
Бриго Аспарухов: Време е лицата на прехода, които като добри ездачи се опитват да яхнат протеста, да разберат, че тяхното време    
ИнтервютаГенерал Бриго Аспарухов, бивш началник на Националната разузнавателна служба, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Как, вие видяхте събитията от 12 ноември, вторник пред парламента и през деня, а и вечерта, когато те достигнаха своя пик на ескалация?
Бриго Аспарухов: Гледах с голям интерес и с безпокойство всичко това, и си направих изводи, които мисля, че са верни. Ние, 24 години препускаме към демокрацията, а пропуснахме тила на държавата. Т.е. обявихме демократичните процеси, а забравихме, че трябва, че да се върви към демократичните процеси бавно, но със сигурни стъпки, за да отсеем лошото от доброто. И изведнъж дойдоха едни млади хора, и ние остаряхме, разбира се през това време, дойдоха едни млади хора, нашите деца, нашите наследници и казаха, „ама това ли е демократичната държава?”. Ние казваме, „да, това е демократичната държава”. Те казват, „да, де, ама ние израснахме, станахме хора, образовахме се или сега се образоваме, а виждаме, че разрухата е пълна. Корупция, престъпност, липса на морал и само етикетът ли ще ви носим? Дайте да направим нещо друго”. И тръгнаха да правят нещо друго. Така може да се обясни онова, което се случва сега. Липса на морал, който се търси, както Диоген търси човека, ние търсим морала, и стремежът на хората, на подрастващото поколение, на младото поколение е да види една уредена, нормална, спокойна, просперираща държава. Така си обяснявам стремежа на тези хора, но жалкото е, че има други, стари муцуни, които се опитват като добри ездачи да яхнат протеста и всъщност те правят тази мътилка, и създават това впечатление на пълна липса на държавност.
Водещ: Ще успеят ли да яхнат протеста, както казахте?
Бриго Аспарухов: Опитват се, но няма успеят. Защото младите хора вече различават тези, които имат интерес от това да се случват лоши неща в държавата ни, да бунят обществото и спокойствието, независимо от всички дадености. Мисля, че това не е пътят. Тези, които са изпитали горчилката на прехода с всички плюсове и минуси, трябва да разберат, че тяхното време отмина, идва ред на младите, мислещи не тясно партийно, а национално мислещите хора. И ние трябва да се вслушваме в техния глас. Дали сме управляващи, дали сме съуправляващи, дали подкрепяме процеса на управление на това правителство, това е отделен въпрос. Крайно време е в нас българите да доминира не омразата, а разумът. Разумът, че само с диалог, само с търпение стават добри неща. Но с бунтове, с изграждане на барикади, с опити да се посяга на светинята на българския парламентаризъм - българския парламент, е игра, която ще завърши тъжно. Трябва да се прояви нужното търпение, за да се организират едни избори, които все пак да дават хоризонт. А ние сега искаме избори, препускаме към тях, без да знаем резултата на финала какъв ще бъде. И се страхувам, че отново младите хора могат да изпият горчивата чаша, защото май, юни или там, когато се проведат избори, отново да се получи онова, което ще ги изкара пак на улицата. И ето този кръговрат, от бунтове, недоволство, той ще бъде безкраен.
Водещ: Това не е добра опция, което казвате. Аз обаче искам да ви попитам нещо друго. Излиза, че ние, 23 години сме спали, изведнъж се събуждаме и установяваме, че преход не е имало. Защото на протестите не виждаме само 18 и 20-годишни хора, виждаме 30, 40, 50-годишни.
Бриго Аспарухов: Да, да, така е.
Водещ: Какво изведнъж ни събуди?
Бриго Аспарухов: Вижте, аз нямам представа, не знам как трябва да идентифицираме тези хора, които са от по-възрастното поколение, какво точно искат. Дали са горчиво обидени, дали са незадоволени от нещо, дали ги подбуждат други хора, дали те самите се ръководят от други мотиви. Но тези млади хора, те не са спали, те са израствали през това време и са виждали демокрацията 24 години, от раждането си до сега как изглежда. Те не могат да сравняват с онова време. Диктатурите се установяват лесно, защото те са свързани с кръв. Там има сила, има насилие. И ние избягахме точно от този вариант. Тръгнахме към еволюционния подход. И еволюцията за съжаление е по-бавен процес, но резултатът идва с годините. Тези хора не са се събудили вчера, те са събудени хора, те са мислещи хора. Аз съжалявам, но трябва да кажа, че тези хора на 23, 24 години, са извисени, израснали, осъзнали много повече неща от нас възрастните. Защото ние оставаме все пак със спомени от онова време, които често пренебрегват демократичните представи и ги свързваме с младите си години. Ние сме обременените хора, по-възрастното поколение. Младото поколение е истинското поколение, което ще донесе онова, към което всички се стремим. Да възстановиш държавата си, да укрепиш демократичния процес, да бъдеш поносим, да разбираш опонента, да говориш с аргументи, а не с крясък и злоба. И да спрем омразата помежду си. Защото проблемът на нас българите е омразата, която имаме между нас си, не към други хора. И използвам случая да кажа, че ксенофобски настроения в България не може да съществуват, те не могат да виреят. Това сме го доказали през вековете. Но омразата между нас е онова, което ни руши, което ни изяжда, което ни топи, което ни съсипва.
Водещ: Имат ли управляващите полезен ход в тази ситуация на ескалация на напрежението?
Бриго Аспарухов: Всички имаме полезен ход. Управляващите в момента, ако говорим конкретно за правителството, за мен е институцията, която запазва най-голямото спокойствие и хладнокръвие. Кой както иска да го тълкува това. И продължава бавно да взема решения, които утре ще се отразяват добре на хората. Но заслепени от злобата, от бързината, с която искаме да се случват нещата, ние отново можем да се върнем с години назад и да спрем този процес, към който се стреми сегашното правителство. Защото, ако ние не дадем възможност на правителствата, сегашното и бъдещите, да работят в спокойна обстановка под обществен контрол, силен натиск, какво да чакаме тогава?
Ева БРАНИМИРОВА
http://www.focus-news.net
Бриго потвърди: Да, аз препоръчах Борисов на НДСВ
Минчо Спасов: Бриго Аспарухов доведе Борисов в НДСВ
 


Сходни връзки

Бриго Аспарухов: Време е лицата на прехода, които като добри ездачи се опитват да яхнат протеста, да разберат, че тяхното време | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.41 секунди