изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 15:40 EET
Зинаида Златанова: Напълно съзнателно управляващият орган е криел проблема с европроектите    
Интервюта Зинаида Златанова - вицепремиер по еврофондовете и министър на правосъдието, в интервю за предаването „Събота 150” на БНР

Водещ: Каква е версията на сега действащото правителство ще чуем от г-жа Зинаида Златанова, заместник-министър председател, отговарящ за еврофондовете, и министър на правосъдието. Г-жо Златанова, съвсем бързо. Поне пет-шест месеца сте имали, за да се запознаете с документацията по проблема с Оперативна програма „Околна среда” с обществените поръчки. Защо не предприехте законодателни промени или други мерки за премахването му по-рано?
Зинаида Златанова: Вижте, законодателни промени в момента не са необходими, което влошава нещата, защото това означава, че законът не е спазван през цялото това време, за което говорим. Истината е, че аз научих едва през октомври месец за размера на проблема. Защо?
Водещ: Едва през октомври?
Зинаида Златанова: Да, защото напълно съзнателно управляващият орган е криел от мен и от министъра на околната среда този проблем.
Водещ: Кой е този управляващ орган? Чакайте малко сега, това е някой чиновник в Министерство на околната среда и водите.
Зинаида Златанова: Това е Министерство на околната среда и водите и управляващият орган на оперативната програма. Но това не е толкова важно.
Водещ: Напротив, това е изключително важно. Това е за прокурор, не е ли така?
Зинаида Златанова: Ами, добре. Така. Сега ще стигна до мерките, които сме предприели, за да подобрим ситуацията буквално в последните дни и да спрем по-тежки санкции, което, слава Богу, успяхме. Преговорите, които е водило предното правителство в последните две години – вашият събеседник обясни как човек трябва да е подготвен – очевидно са били много неподготвени за преговори с Европейската комисия, защото щетите в момента ще бъдат понесени от българските общини. Нещо повече, българските общини са съзнателно заблуждавани и са си позволявали да правят този тип грешки, защото са смятали, че правителството ще се договори с Брюксел те да бъдат опростени. Ами, не става. И много е неприятна ситуацията в момента какво ще правим с общинските бюджети, защото не става дума изобщо за три проекта, тази практика е масова. С министъра на околната среда и водите обсъждахме вчера в спешен порядък един огромен списък от проекти, в които съществуват подобни грешки, които са били насърчавани. Аз никога няма да назнача…
Водещ: В периода на управлението на ГЕРБ…
Зинаида Златанова: Не, оставете периода, г-н Миладинов.
Водещ: Вие работехте за Европейската комисия. Наясно ли сте била с кореспонденцията, която е текла, за процедурите за обществени поръчки в сектора „Околна среда”?
Зинаида Златанова: Не, моите тогавашни функции не включваха по никакъв начин функции по управление на европейски средства. Европейската комисия е много голямо понятие и много голяма институция. Аз лично не съм имала функции по управление на европейски средства по никакъв начин. Но нека да кажа друго. Не може да сблъскваме българския интерес с европейския интерес, защото това са парите на всички европейци. И не може да говорим, че прикривайки злоупотреби, видите ли – аз направо не мога да повярвам на това, което чух – ние защитаваме националния интерес. Ето защо е такъв имиджът на България, разбирате ли сега?
Водещ: Вярно ли е според вас, както твърди г-н Дончев, че става въпрос предимно за проблемни проекти от 2008 г., според доклад на Европейската сметна палата, който той визира?
Зинаида Златанова: Всеки одитор, бил той Европейска сметна палата, одитен орган на Европейска комисия или български одитен орган, или част от фирма, която се занимава с одити – всеки одитор прави извадкови проверки. Тоест тези три проекта, за които се говори, те са просто в резултат на една извадка. Одиторът не проверява всичко. Това, което ние в момента по спешност правим с министъра на околната среда и водите, е да проверяваме всички проекти, дали и в други се намират същите грешки. Защото ако ние не го открием първи, Европейската комисия ще го открие и ще ни санкционира с финансова корекция.
Водещ: Какъв е срокът, в който може да възстановим плащанията? Най-реалистичният срок, имайки предвиди, че очевидно Брюксел има съмнения в контрола на националните власти, на националната българска администрация при усвояването на парите от „Околна среда”?
Зинаида Златанова: Шест месеца е максималният срок, в който би следвало да се справим с проблемите. Както казах вече, ние сме започнали от миналата седмица. Одитният орган е изпратил указания до управляващите органи за промяна на одитния подход. Ще бъдат изпратени указания за стриктно спазване на Закона за обществените поръчки, с акцент върху тези слабости, които са идентифицирани систематично от общините и от другите бенефициенти. Ще сезираме ОЛАФ, защото изрично ни напомнят в това писмо от октомври месец, че за разлики повече от 10 000 евро, когато откриват одиторите, сме задължени да сезираме ОЛАФ. Това не е направено, това ще бъде направено. И разбира се, както казах и по-рано, ще бъде сезирана и прокуратурата.
Водещ: Последно, с да или не – ще публикувате ли оттук нататък всяка една служебна кореспонденция с предупреждения от страна на комисията, свързани с усвояването на европейските фондове? Защото тези писма гърмят като бомби в един момент, вместо правителството да бъде постоянно под обществен натиск и всичко да е публично и ясно на масата, за да знаем какви са проблемите, за да може своевременно да се решават - както вие споменахте, че не са решени своевременно.
Зинаида Златанова: Напълно сте прав, точно така трябва да бъде. В случая аз не мога да публикувам самото съдържание на писмото, защото по закон, по европейския регламент одитните доклади са до известна степен конфиденциални. Можем да разкажем съдържанието им, което ние направихме всъщност. Но да, оттук нататък аз ще съобщавам за всеки проблем, който възниква в управлението на европейските средства и по-специално тогава, когато съзнателно се допускат грешки в обществените поръчки, защото в 90% от случаите това е най-големият проблем при управление на средствата. И пак казвам, аз няма да допусна дали за бившето правителство, дали за сегашното, български министър, бивш или настоящ, съзнателно да нарушава закона и това да струва на България пари. Няма да го допусна.
Водещ: Ще видим какво ще решат компетентните органи по тези въпроси, които повдигнахте. Чухте вицепремиера Зинаида Златанова.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Зинаида Златанова: Напълно съзнателно управляващият орган е криел проблема с европроектите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.19 секунди