изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 06:22 EET
СТАРТИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПРЕТОВАРНА СТАНЦИЯ В ТЕРВЕЛ    
ЕкологияСтартираха строителните дейности на третия обект от проекта за изграждане на Регионална система за отпадъците в регион Добрич. Първа копка на Претоварна станция за твърди битови отпадъци в Тервел направиха кметът Живко Георгиев, главният секретар на областна администрация Божидар Божилов и зам.-кметът на община Никола Козлево Весиле Юзеир.
PN 160-13


На събитието присъстваха представители на областна управа, на общините Тервел, Никола Козлево, Шабла, Генерал Тошево и др. Живко Георгиев им благодари, че уважиха това мероприятие.

Презентация на проекта направи ръководителят му Теодора Петкова. Тя посочи, че той се реализира по оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Общата му стойност е 38  877 375 лева. Безвъзмездната финансова помощ е 36 933  406 лева, от които 85 процента - 31 393 480 лева, от Европейския фонд за регионално развитие, 5 540 026 лева - от държавния бюджет, а 1 943 868 лева - собствено участие на деветте общини-партньори, които ще ползват бъдещото депо. Мащабното строителство по проекта предвижда изграждането на регионално депо за ТБО, две претоварни станции - в Балчик и Тервел, и довеждаща инфраструктура до депото в село Стожер - електропровод и пътна връзка.

Претоварната станция ще обслужва общините Тервел и Никола Козлево. Теренът се намира в землището на града, на около 2 километра западно от пътя Тервел-село Честименско. В процеса на строителството ще бъдат изградени няколко функционални зони. Едната е входна зона, в която ще бъдат разположени КПП с кантар, помещения за регистрация, охрана и съоръжение за измиване и обеззаразяване на автомобилни губи, паркинг за коли на персонала. Ще бъдат изградени още административно-битова сграда, съоръжение за пресоване, екопарк, буферен резервоар с помпено помещение, гаражи с автомивка и ремонтно-механична работилница, трансформаторен пост и авариен генератор, КМУ и черпателни резервоари и довеждаща инфраструктура. На терена на претоварната станция е резервирана площ, върху която в бъдете общините могат да изградят площадка за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци.

В Силистра има изградено депо за твърди битови отпадъци от шест години, то е от голяма полза за цялата област и няма никаква опасност за околната среда, посочи кметът на Тервел Живко Георгиев. НДТ

 


Сходни връзки

СТАРТИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПРЕТОВАРНА СТАНЦИЯ В ТЕРВЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.34 секунди