изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-20 @ 20:22 EEST
90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ, ЛИТЕРАТУРЕН ТВОРЕЦ И ПРЕВОДАЧ ЙОРДАН ДАЧЕВ    
ОбществоЙордан Йорданов Дачев е роден на 23 декември 1923 г. в село Омур кьой (Стрелец), Добричко. Основното си образование завършва в родното си село, след което учи в Румънската гимназия в Добрич. През 1945 г. завършва класическата паралелка на Добричката мъжка гимназия. През 1948 г.  Йордан Дачев започва работа като журналист в редакцията на в. “Добруджанска трибуна”. Там работи като: репортер–коректор, завеждащ отдел “Култура” и з авеждащ отдел “Кореспонденти и писма на читатели”.

В своята дългогодишна работа във вестника той е имал възможността да се среща и контактува с много български творци, впечатленията от които е запечатал в интервюта и творчески портрети. Пенсионира се през 1984 г.
Йордан Дачев посвещава всеки ден от творческия си път на българската просвета и култура. Той е сред основателите на Дружеството на писателите в Добрич (1979 г.), носител е на орден “Кирил и Методий”  - III степен (1960 г.), “Златното перо” на Съюза на българските журналисти (1960 г.). Почетен гражданин е на Добрич (2001 г.).
В “Държавен архив”–Добрич, се съхранява личният архивен документален фонд на Йордан Дачев. Той е един от най–ценните като съдържание, обхваща многообразна тематика и е извор за проучване на съвременната българска литература. На съхранение в архива са неговите публикувани сборници: “Премълчани имена”, „Полюси”, “Личности” и др. Публикациите му са хиляди, като много от тях са посветени на творчеството на Дора Габе, Йордан Йовков, Петър Славински и др.
Библиографска рядкост са запазените във фонда издания, печатани по време на окупацията на Южна Добруджа от Румъния: повестта “Суша” от Яни Калиакренски (1930 г.), “Черният странник” – легенди от Иван Василев (1927 г.), “Недомлъвки” - разкази от Любен Станчев и др.
Днес творецът Йордан Дачев не е сред нас–почива на 16 октомври 2009 г., но оставената трайна следа от литературната му и журналистическа дейност, от широкия размах на изявите му в областта на културата са част от духовната съкровищница на Добруджа.
Ани Донева - Държавен архив, Добрич 


Сходни връзки

90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРУДЖАНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ, ЛИТЕРАТУРЕН ТВОРЕЦ И ПРЕВОДАЧ ЙОРДАН ДАЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди