изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-25 @ 17:44 EEST
ПРОЕКТ ЦЕЛИ АКТУАЛИЗИРАНЕ НА УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ ВЪВ ФАКУЛТЕТ “ЕКОЛОГИЯ И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА”    
Интервюта

  Жени Михайлова – директор на Държавен културен институт „Културен център „Двореца”, който е един от партньорите по проекта-         Г-жо Михайлова, Държавен културен институт „Културен център „Двореца”, е партньор по проект „Актуализация на учебните програми за специалностите във факултет “Екология и ландшафтна архитектура”. С какво финансиране се осъществува той и какви са параметрите му?

-         Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Бюджетът му е 224 922,08 лв., а продължителността е 22 месеца.

-         Кои са партниращите организации по проекта?

-         Водещ партньор е Факултет „Екология и ландшафтна архитектура” към Лесотехнически университет”. Партниращите организации, освет ДКИ „Културен център „Двореца”, са още Областна администрация на Софийска област, Национален център за териториално развитие, „Булекопак” АД, „Озеленяване” ЕАД, „БИТМАП” ЕООД.

-         Каква е основната цел на проекта?

-         Основната му цел е синхронизиране на образователните цели с изискванията на пазара на труда, чрез актуализиране на учебните програми за специалностите във ФЕЛА, като се отговори на нуждите на обществото за подготовка на високо квалифицирани специалисти по екология и опазване на околната среда и ландшафтна архитектура.

-         Какво още се цели да се постигне чрез реализацията му?

-         Като специфични цели на проекта са формулирани следните задачи: Да се направи изпреварващо предвиждане на потребностите на пазара на труда, посредством анализ на специалностите във ФЕЛА, Да се включи активно бизнесът в образователния процес и се реализират набор от мерки за осъвременяване на учебните програми. Цели се също да се актуализират над 50 % от учебните програми и се разработят нови в отговор на потребностите на пазара на труда, както и да се оцени адекватността на новите и актуализирани учебни програми, чрез апробация в реална академична среда. Поставили сме си за цел още да се създаде механизъм за  активно включване на бизнеса и държавната администрация в прилагането на учебните програми във ФЕЛА. А също и да се приложат принципите на добрите управленски практики, за постигане на устойчивост на резултатите от изпълнението на проекта.

-         Какви са основните дейности, които предстои да се реализират в рамките на проекта?

-         Първата дейност е анализ на приоритетни специалности в съответствие с конкретните потребности на бизнеса и изискванията на пазара на труда на микрониво. Целта е да се анализират конкретните потребности на бизнеса и изискванията на пазара на труда за специалностите на ФЕЛА. Ще бъдат анализирани конкретните потребности на бизнеса и изискванията на пазара на труда за специалностите „ЕООС“ и „ЛА“. Ще се проведат работни срещи с представители на партньорите и ключовите експерти по проекта, както и с Дирекциите на Националните и природните паркове, РИОСВ, Басейновите дирекции, общински представители на отдел „Озеленяване”, НПО и др. Ще се осъществи и анкетно проучване сред партниращите организации и техните структури за диференциране на конкретните потребности на бизнеса, държавната администрация и обществеността от специфични умения и знания на специалистите по „ЕООС“ и „ЛА“. Ще има и два семинара, съчетани с обсъждане на състоянието на учебните програми, по един за всяка от специалностите на ФЕЛА. Резултатите от тях ще се представят на организираната интеринституционална „кръгла маса” на тема „Възможности, перспективи и предизвикателства пред обучението на специалисти в сферата на ЕООС и ЛА в ЛТУ”. Друга дейност по проекта е включване на бизнеса в образователния процес на висшите училища. Поставили сме си за задача също Да се актуализират съществуващите бакалавърски и магистърски учебни програми във ФЕЛА и да се разработят нови учебни програми в съответствие с изискванията на пазара на труда. Ще бъдат апробирани новите и актуализираните учебни програми в академична среда. Предвидени са мерки за осъвременяване на начините на преподаване. Друга дейност по проекта е ангажиране на бизнеса и държавната администрация в приложимостта на новите и актуализираните учебни програми.

-         Какви са ангажиментите на Държавен културен институт „Културен център „Двореца” като партньор по проекта?

-         Ние сме се ангажирали да извършил анализ на приоритетни специалности в съответствие с конкретните потребности на бизнеса и изискванията на пазара на труда на микрониво. Да съдействаме за включване на бизнеса в образователния процес на висшите училища, за ангажиране на бизнеса и държавната администрация в приложимостта на новите и актуализираните учебни програми. Друг наш ангажимент е визуализация и публичност на проекта.

 

 


Сходни връзки

ПРОЕКТ ЦЕЛИ АКТУАЛИЗИРАНЕ НА УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ ВЪВ ФАКУЛТЕТ “ЕКОЛОГИЯ И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.30 секунди