изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 16:32 EET
Преславско съкровище /СНИМКИ/    
ЗабележителностиОткрито случайно, при земеделски работи преди повече от четвърт век, Преславското съкровище и до днес е една от най-богатите и бляскави находки от българското Средновековие. То представлява най-голямата средновековна находка на накити е Европа. Състои се от 170 златни, сребърни и бронзови предмети, украсени с клетъчен емайл, скъпоценни камъни и перли.

Внимателният анализ на находката показва нейният сборен характер - тя включва дамски накити от Х век, изработени в Константинопол и Преслав, но също и артефакти с по-ранна датировка (ІІІ-VІІ в.),които свидетелстват за вкуса на притежателите им към старите и луксозни предмети. Съкровището е изработено от златни плочки с клетъчен емайл и изображения на антични грифони. Преславското съкровище включва огърлицата с две лица, която е датирана от края IX и началото на X век. Колекцията е допълнена от принадлежности към дрехи (златни и позлатени апликации и копчета), сребърни лъжици, части от чаша, обкови от рог и петнайсет византийски сребърни монети. Сравнителният анализ на находките, както и липсата на сигурни данни за практикуването на техниката на клетъчния емайл в Преслав, дават основание да се предположи, че голяма част от украшенията са произведени във Византийската столица Константинопол. Спасителните разкопки в местността Кастана (на 3.5 км северозападно от Дворците), където е открито съкровището, установяват, че на това място е съществувало селище – предградие на столицата, което е било опожарено и изоставено. Съкровището е било укрито в каменната печка на едно от полувкопаните жилища. Данните от проучванията, както и наличието на монети от византийските императори Константин VІІ и Роман II (945-959 г.), дават основание укриването на съкровището да се отнесе след средата на Х век и да се свърже с опустошаването на Преслав от Киевския княз Светослав през 969 г. и превземането на града от византийския император Йоан Цимисхи през 971г. Съкровището е изложено в Националния историко-археологически музей Велики Преслав, разположен върху руините на старата българска столица Велики Преслав.
Археологически Музей Созопол

Virtual Museum of Bulgaria 


Сходни връзки

Преславско съкровище /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.64 секунди