изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 05:53 EET
Богатството на Мутафчийски - за жена, любовница и... Мичковски    
Новини Покойният олигарх натрупа 300 милиона, а ошушка курорта „Слънчев бряг” до... 4 хилядарки!

Скандали /и апетити/ тресат курорта Слънчев бряг след ненавременната смърт на олигарха Младен Мутафчийски, показа разследване на „ШОУ”. Тези дни Комисията за финансов надзор отмени избора на нов директорски борд на “Слънчев бряг” АД до провеждането на нова процедура. Причината били процедурни нарушения. По закон предложението за нов шефски борд трябвало да постъпи от акционери, притежаващи заедно или поотделно минимум 5% от капитала на дружеството, и списъкът с предложените лица и тяхната квалификация да бъдат публикувани в интернет на страницата на дружеството, което не било направено.

Причината обаче едва ли е толкова... „техническа”

Очевидно, като в поговорката, “парен каша духа”, държавата се страхува кой ще поеме скандалния курорт и дали няма да се натресе пак на „нов Мутафчийски”. Сагата със Слънчев бряг според мнозина е обречена да продължи такава, каквато е още от началото на прехода – като задкулисна игра и разменна монета. От години дружеството беше източвано, за което обществена тайна е, че най-много “допринесе” покойният Младен Мутафчийски. Макар че делът на държавата в АД-то бе 75%, олигархът и директорски борд са подарявали държавни имоти като пълноправни собственици. По-драстичните случаи бяха продажбата на... пешеходна пътека и пазар в центъра на курорта. Най-шокиращ обаче бе казусът с продадения за 12 000 лева паркинг “Емона”, забележете – с правото на строителство върху площта му! Най-любопитната клауза по този договор е неустойката – при продажна цена 12 000 лева неустойката е... 80 000 евро. Какво трябваше да ни говори това още тогава?! – Че държавното е било продавано като чуждо, а далаверата си е “строго частна”.

Без разрешение от Агенцията по приватизация е бил продаден и базар “Палма”. И така, до смяната на крадливия борд на директорите на “Слънчев бряг” АД през май 2010-а, воглаве с Мутафчийски, когато в сметката на дружеството от предполагаеми приходи за над 200 млн. лева, откриват... 4180 левчета. За сметка на това дружеството оставя дългове - 1 млн. за данъчни нарушения и още половин милион за... озеленяване. Започва проверка как са изразходвани милионите от приходи и продажби в периода 2001-2010 г. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се закани, че много хора ще влязат в затвора, но... това не се случи. “Задълженията са сериозни, а вероятността ръководството на "Слънчев бряг” АД да влезе в спирала от тежки съдебни дела е голяма”, каза тогава и новият председател на Съвета на директорите на дружеството Златко Димитров. Старите членове на борда - Малина Стратиева, Младен Мутафчийски, Ели Леон Анави, Кольо Колев и Пламен Александров, си тръгнаха по терлици, а разследване доказа, че на практика не е била образувана никаква прокурорска проверка.

Името на Младен Мутафчийски нахално излезе и при следващи сделки

със съмнителна полза за дружеството, респективно - държавата. Така например се разчу как част от крайбрежната алея в идеалния център на курорта е била продадена на три фирми, а сумите, които те са платили за територия на първа линия от морето, са символични. Първият парцел от алеята е купен от 30-годишната служителка на "Слънчев бряг" АД Петя Бакалова. В качеството си на управител на фирма "Майтрил Маркетинг" тя купува от дружеството 120 кв. м идеални части от поземлен имот на цена от 42 000 лв. с ДДС. Купувач на съседния парцел от 120 кв. м за същата сума – 42 000 лв. с ДДС, е софийската фирма "Гусберг България" ЕООД с управител Антоанела Емилова Костадинова. Собственици на дружеството към онзи момент са офшорка в Панама и вече споменатата ″Рейнхам", свързана с Младен Мутафчийски. Третата част от алеята е продадена на регистрираната в Свети Влас "Корона Екс" ЕООД. За 240 кв. м тя заплаща на дружеството 84 000 лв. без ДДС.

Бившата управа на “Слънчев бряг“ е отдала неизгодно рекламните площи на “Слънчев бряг” АД, стана ясно още от проверката. През 2006 г. е подписан 10-годишен договор с бургаската фирма “Инвест комм” ЕООД. Тя използва 123 рекламни позиции, като плащала за тях наем от 50 000 лв. годишно. Към договора има анекс от 2009 г., според който наемът е намален двойно и е станал 12 500 евро. Неустойката при прекратяване на договора от страна на дружеството е на стойност 100 000 евро и по 50 000 лв. за всяка от оставащите години.

Въпреки разкритията ДС-агентът Мутафчийски остана недосегаем от закона и продължи да си хотелиерства необезпокояван от никого. Сега, когато за наследник на милионите му освен жените на олигарха се спряга и един от най-близките му приятели – Асен Мичковски, си припомняме как апетитни имоти в Слънчев бряг и на територията на Община Несебър са раздавани от Мутафчийски с правото на земята под тях на приятели и съдружници като Мичковски и Станислав Карадимов. Обществена тайна е, че пак по приятелска линия, уж с рекламна цел, пари от “Слънчев бряг” АД са били “пренасочени” към сайта “Фрогнюз”, собственост на друг приятел на Мутафчийски – журналиста Огнян Стефанов. За периода от януари 2007 г. до март 2010 г. дружеството "Слънчев бряг" АД е платило на "Фрогнюз" 916 000 лв., т.е. близо милион, като последният договор е сключен два месеца преди падането на Мутафчийски от борда на АД-то и е на стойност 864 000 лв. Приживе, запитан по въпроса, олигархът с диамантената обеца на ухото твърдеше, че се бил отписал като наполовина собственик на сайта, но такава промяна не бе открита в системата на ДАКСИ. При това положение мнозина се шегуваха, че нагло е

сключвал договори със... себе си

Внимателно вникване в CV-тата на колегите на Младен Мутафчийски в борда на дружеството открива невероятни “биографични” сходства. Например Малина Стратиева е бивш търговец на оръжие, а после - собственик на хотел. Също като Мутафчийски. Когато след свалянето на олигарха от ръководството на курорта от ГЕРБ-Несебър популистки “констатираха”, че грабежите в Слънчев бряг “били много”. Здрасти!... Нещо повече - излязоха с декларация, която, цитираме: “През последните години курортът е бил обект на грабежи, твърде много строителство, скандали, конфликт на интереси, загуба на средства от приватизацията за неефективни проекти, продажба на парцели без обективни критерии и оценки, нарушения при отдаването под наем на паркоместа”. Хайде бе, вярно ли?! В същото време журналисти разконспирираха нова срамна история – с бивша депутатка гербаджийка - Вяра Петрова от Карнобат, която върти далавера в Слънчев бряг. Петрова, съпругът й Димитър и синът им Теодор, писаха колеги, държали надуваема пързалка на плажа на курорта срещу хотел „Глобус“, отдавали под наем рикши в района на хотел „Планета“ и съвсем наблизо до него държали под наем магазин за хранителни стоки и плажни принадлежности. С камера запечатват Петрова в магазина. Тя пък отговори, че просто минала “случайно” и седнала зад щанда „да си почине”.

Наред с подобни смехотворни истории се случиха и далеч по-сериозни неща: заплашиха новия кмет на Несебър с “патрон 48-и калибър”. Остана скрито-покрито убийството на бившия председател на Общинския съвет Димитър Янков и малцина си спомнят, че именно той приживе открито се противопостави на Младен Мутафчийски с декларация срещу далаверите му. Сега и двамата са покойници. Не се разбра кой уби Янков, както и не е доказано дали бе естествена смъртта на самия Мутафчийски. Той издъхна доста мистериозно. Някак скоропостижно и неочаквано. В публичното пространство в една от версиите за убийство се спряга името на един друг Младен – боса на СИК Младен Михалев-Маджо. В един сайт дори открито пишат, че отношенията между двамата се развалят, когато олигархът бил купил къщата на Румен Николов – Пашата, която е в един двор с тази на Маджо. От 2002 до 2007 г. уж двамата богаташи били в приятелски отношения, дори Мутафчийски станал член на борда на банката на Михалев, но отказал да сложи капиталите си там и това било разгневило Маджо. Разривът между двамата обаче се задълбочил по-сериозно, когато сикаджията разбрал, че през миналия май съседът му Мутафчийски пуснал донос срещу него до Еврокомисията. Още тогава сред ъндърграунда тръгнали слуховете, че

„на единия Младен дните му са преброени”

шушнат подземни бизнесмени.

Мнозина от съседите на Мутафчийски в Свети Влас, където олигархът има вила и последно е бил там с любовницата си Бойка, изобщо не вярват в такива приказки и твърдят, че това лято той им се видял много болен и изтощен. “Някак изведнъж рухна!”, твърдят негови съседи по вила.

Днес за наследството на Мутафчийски, което остана непокътнато въпреки доказуемите му незаконни действия, се борят наследствено облажилите се от тях частни лица - законна жена и “законна” любовница. Фирмите му пък щели да се управляват от Асен Мичковски. Олигархът имал безгранично доверие в бившия син депутат. Мутафчийски оставя наследство от около 300 милиона евро в недвижимо имущество, ценни книжа и активи на фирми. В тези пари несъмнено са потънали част от приходите на “Слънчев бряг” АД, преди да бъдат източени до онези 4 хилядарки в сметката. Съпругата Ели Гюлева претендира за лъвския пай, а любовницата Бойка Стоянова, казват, била обезпечена със завещание в Швейцария.


Еми МАРИЯНСКА
http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Богатството на Мутафчийски - за жена, любовница и... Мичковски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди