изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 00:27 EET
И ПРЕЗ 2014 ГОДИНА ПРОДЪЛЖАВА РАБОТА ПО МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА    
ЗдравеОсем мъже и една жена с алкохолен проблем са потърсили амбулаторно лечение в Центъра за психично здраве в Добрич. В центъра е проведено стационарно лечение на 126 пациента, от които 33 са с хероинова зависимост. От тях 30 са мъже, а 3 са жени. Всички са на възраст над 18 години. Лекувани са 93-ма с алкохолна зависимост.

От тях 82 са мъже и 11 са жени. Запазва се тенденцията на търсещите стационарно лечение пациенти, които са били 130. Това стана ясно от отчета за дейността на Общинския съвет по  наркотични вещества и превантивно-информационен център по наркотични вещества за 2013 г.
През 2013г. Център за психично здраве поднови лиценза си на Програма за  лечение с опиеви агонисти и агонист-антагонисти на лица, зависими към опиоиди, като в ЦПЗ-Добрич заместващата терапия е с Метадон хидрохлорид.
Основните  цели на програмата са контрол на наличната зависимост към опиати, целящ намаляване до липса на употреба на незаконни наркотични вещества, намаляване тежестта на зависимост, достигане и подържане на добро ниво на медицинско и социално функциониране, респективно успешна социална реинтеграция. Другите цели са повишаване на задържането на пациентите в лечебните програми, намаляване на криминогенните прояви, свързани със злоупотребата с наркотични вещества, както и ограничаване риска и превенция на разпространението на ХИВ, Хепатити В и С и други кръвно  преносими  болести, както сред наркоманната популация, така и в общността.
Програмата функционира от юни 2009 г. Общо в Метадоновата програма е имало записани 123 зависими към опиати, като към края на 2013г. има 66 души, при капацитет 70. От тях 62 са мъже и 4 - жени. Само един е бил пациентът на въъзраст над 69 години, 7 - между 18-24 години, а 26 – от 25 до 29 години. Сред тях е и един германец, който  ползва всички осигурителни права и според нормативните разпоредби може да участва в програмата.
Метадоновата програма ще продължи дейността си и през 2014 г. Насочена е към повлияване на всички аспекти на зависимостта и включва модули за индивидуална и групова психотерапевтична работа. Броят на проведените индивидуални и групови психотерапевтични сесии е 187 с 37 клиенти от програмата и 35 родители и близки. НДТ
 


Сходни връзки

И ПРЕЗ 2014 ГОДИНА ПРОДЪЛЖАВА РАБОТА ПО МЕТАДОНОВАТА ПРОГРАМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.86 секунди