изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-25 @ 15:44 EEST
Над 54% от домакинствата в областта имат интернет у дома    
Новини

Резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационни технологии от домакинствата и лицата показват, че през 2013 г. повече от половината домакинства (54.1%) в област Добрич имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан растеж от 4.4 процентни пункта спрямо предходната година. Почти на всички домакинства, имащи достъп до интернет, е осигурена бърза и надеждна широколентова връзка. В България 53.7% от домакинства имат интернет в домовете.Запазва се тенденцията в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е регистриран лек спад от 4.1 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2013 г. в област Добрич 44.4% от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет, т.е. сърфират в интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

Жените в областта са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с мъжете - съответно 47.0 и 41.8%.

Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 85.8% от лицата с високо образование използват редовно глобалната мрежа, при само 19.2% от лицата с основно или по-ниско образование.

През 2013 г. делът на Добруджанци, използвали глобалната мрежа за взаимодействие с държавната администрация и местното самоуправление е 14.0%, като за страната този показател е 22.6%. Най-много са лицата,  получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация, следван от изтеглилите официални формуляри от официална интернет страница и изпратилите попълнени формуляри. Използването на онлайн административни процедури от хората отрежда 18то място на област Добрич, като на първо са жителите на София (столица). При използването на онлайн услуги от държавната администрация, жените в област Добрич са значително по-активни от мъжете - съответно 18.3 и 9.5%.

Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, а на следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации,  и стоките за дома. Най-активни в онлайн покупките са в Югозападния район (18.9%), докато в Североизточния район 9.8% от лицата на възраст 16-74 навършени години пазаруват онлайн.

 


Сходни връзки

Над 54% от домакинствата в областта имат интернет у дома | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.28 секунди