изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-16 @ 05:13 EET
ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ С ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ОРЯЗВАНЕТО НА ДОБРИЧ ОТ ПРОГРАМА „РАСТЕЖ НА РЕГИОНИТЕ”    
ПолитикаС 23 гласа "за", 1 глас "против" и 4 "въздържал се" Общинският съвет на Добрич прие декларация във връзка с отрязването на община Добрич от национална програма „Растеж на регионите”. По нея общината депозира 3 проекта, но не бе одобрен нито един. Добрич и Каварна са единствените общини от областта, които нямат нито един одобрен проект. Ето пълният текст на декларацията:

"ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГРАД ДОБРИЧ

Общинският съвет на град Добрич подкрепя изцяло действията на Община Добрич в ангажираността да подаде качествени работни проекти с балансиран бюджет за важни инвестиции, касаещи населението както на града, така и на цялата област. Те са за изграждане на канализация в квартал ”Рилци”, реконструкция и мерки за енергийна ефективност в ученическо общежитие за децата от областта, последен етап от цялостния ремонт на уникалния за града и региона с потенциал за туризъм Градски парк „Свети Георги”. 
Добрич е център на граничен селскостопански регион, в който живеят над 90 000 реални данъкоплатци. Хората на Добрич, както и всички български граждани, заслужават част от техните данъци, генерирали този държавен ресурс, да се върнат под формата на инвестиции или поне да знаят какви устойчиви резултати ще се постигнат с тях? Освен това в европейски план при харчене на публични средства винаги се спазват основни принципи и правила и се съблюдава ефективността и резултатността при тяхното разходване.
В момент на все още действаща икономическа и финансова криза точно региони като Добрич предвид тяхната специфика са силно засегнати и имат нужда от допълнителна подкрепа. Въпреки това сме свидетели на непрозрачно „раздаване” на финансов ресурс без публично обявени протоколи с оценки на проектите, съгласно критериите в ПМС №4/16.01.2014 г.
Общоприетите индикатори за ефективно разходване на средства от подобен характер са: брой население, облагодетелствано от обновената инфраструктура; достъпна среда на хора с увреждания; икономия  на енергия и опазване на околната среда; брой създадени работни места, както и не на последно място конкретни количества подобрена инфраструктура.   
Изводите, които се налагат след обявеното решение са, че за пореден път определени български общини сме игнорирани от българското правителство, макар и да отговаряме на всички посочени „балансирани” подходи или „проектна готовност”. За пореден път се налага партиен принцип за разпределяне на нашите пари, който е неморален и противопоставя българските общини и техните граждани.
Уважаеми г-н Министър- председател,
Община град Добрич е българска община, която макар и отдалечена от София намира начин със собствени сили и средства да се справя, да кандидатства на конкурсен принцип с проекти и да търси алтернативно финансиране за подобряване на жизнения и бизнес стандарти в нашия град.
Гражданите на Добрич, както и всички българи, заслужват еднакво и равнопоставено отношение от държавната власт, без значение на етническа и политическа принадлежност.
Основните въпроси, на които се надяваме да получим отговори са: Каква е степента на проектна готовност на финансираните общини и кои от тези индикатори са отчетени при тяхното разпределяне? По какъв начин Вие подбрахте общините, в които насочихте финансиране, твърде голямо дори за европейските фондове?
Очакваме от Вас и Вашия екип аргументирани отговори на въпроса защо проектите на Община град Добрич не са получили одобрение за финансиране и настояваме за преразглеждане на Вашето решение."
НДТ


 


Сходни връзки

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ С ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ОРЯЗВАНЕТО НА ДОБРИЧ ОТ ПРОГРАМА „РАСТЕЖ НА РЕГИОНИТЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.57 секунди