изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 17:31 EET
ИЗЛОЖБАТА „ТЪКАНИ ОТ СИЛИСТРЕНСКО” ГОСТУВА В ГЕН. ТОШЕВО    
КултураГостуваща изложба на Регионален исторически музей–Силистра „Тъкани от Силистренско”, бе открита Исторически музей-Генерал Тошево. Приветствие към дошлите на откриването гости направи зам.-кметът Георги Георгиев.

Тъканите са част от богатата материална култура на Силистренския край. На чекръка и тъкачния стан, в умелите ръце на дoбруджанката оживяват цветовете от природата, втъкани в черги, възглавници, престилки  или извезани по кърпи и покривки. Тъкачеството е с многовековни корени по българските земи, Смята се, че се е появило благодарение на скотовъдството.

В гостуващата изложба „Тъкани от Силистренско” са представени общо 127 движими културни ценности – пешкири, обредни кърпички, котленски торби, черги, пътеки, ковьори, възглавници, престилки, бохчи и др. Посетителите ще видят и една характерна за региона на Силистра носия – Шиковската. Шиковците са преселници от Провадийско и се числят към старото българско население на Североизточна България. Заселили се в Добруджа в началото на 19 век, шиковци наред с гребенци /старото, местно население в Силистренско/, образуват тази част от българското население на Добруджа, което е най-старо и е характерно само за този район. Тъканите, създадени от необходимостта да обслужват бита и да радват сърцето, са свидна реликва от неписаната история на българите, свидетелство за самобитния дар на народа ни, доказателство за неговата жизненост и непреходност през вековете.

Изложбата ще гостува до 25 март и е отворена за посещение всеки работен от 9 до 12 и от 13.30 до 15.30 часа. Н
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБАТА „ТЪКАНИ ОТ СИЛИСТРЕНСКО” ГОСТУВА В ГЕН. ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.52 секунди