изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 12:56 EET
Г. ПЪРВАНОВ Е ГОТОВ ДА ИНИЦИИРА ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА    
ИнтервютаПри посещението си в неделя в Добрич президентът Георги Първанов обяви, че не е против парламентарната република, но тъй като тя е доказала, че е неработеща, е готов да инициира дискусия за президентска република. Ето какво заявиха той и колегите му Румен Петков и Ивайло Калфин пред медиите в отговор на зададените от тях въпроси:

- Г-н Първанов, кога ще бъде дискусията за президентска република?
- Ако ние получим достатъчно доверие, ако получим убедителна подкрепа на евроизборите през май месец тази година, буквално в следващите дни ние сме готови да инициираме една такава дискусия. Да обосновем своята визия с правомощията, с характера на взаимоотношенията между отделните институции за една нова конституция. Смятам, че това трябва да стане в един коректен професионален политически диалог, да се оберат всички луфтове, защото подготовката на един такъв въпрос, изисква максимално високо съгласие. Защо не и консенсус, ако той е постижим. Във всеки случай ние ще работим за максимално съгласие по този въпрос, след като бъдем готови, след като проучим не просто европейския и световен опит, но и направим експертиза за това кой модел е най-правилен за България. Аз имам своето виждане, но ще го обоснова във времето на тази дискусия след 25 май.

- При визита в Добрич, Вие говорихте за по-широки правомощия на президента...
- Добре помня тези мои три предложения. Те не са се променили. Продължавам да смятам, че президента трябва да има разширени правомощия що се отнася до начина на преодоляване на президентското вето. Това е един много ключов въпрос. Да се разширят правомощията на президента - директно да може да предизвиква референдум, а не както и в последния случай, да се обръща към парламента, който може да редактира и да стопира една такава инициатива. Разбира се, аз съм предлагал, въпреки че тук не е еднозначно това предложение, и правото на президента и на законодателна инициатива. Но ние сме готови да отидем и по-далеч - извън тези три правомощия, които за мен са крайно необходими за баланса на властите.

- Г-н Първанов, как ще коментирате изявлението на Нидал Алгафари и излизането му от АБВ. Той Ви обвини в авторитаризъм?
- Вие сте журналисти. Това обвинение или внушение, бе направено от друг Ваш колега. Няма да казвам имена. Няма да коментирам движението на експертно ниво. Това не е моя работа. Това не е въпрос, който може да представлява обществен интерес.

- Г-н Първанов, как ще коментирате изявление на адвокат, че българското общество не е узряло да приеме връщането на имотите на мюфтийството.
- Не мога да коментирам изявление, с което не съм запознат, но въпросът с имотите на вероизповеданията е решен много отдавна в българската история. Смятам, че връщането към тази тема предизвика напрежение религиозно, което се прехвърля и на етническа основа, което не бива да се допуска особено в момент, в който се намираме на тежка икономическа и политическа криза. Особено ако има квалификации от едната и другата страна - това вече е недопустимо.

- Какво е становището Ви за водене на кампанията на български език?
- Винаги съм бил на позицията, че кампанията трябва да е на български език.
Тук Ивайло Калфин допълни: "Официалният език по Конституция е българският. Това е достатъчно ясно. И не мисля, че това трябва да се поставя в Изборния кодекс". Становище по темата изказа и Румен Петков, който заяви: "В случая по мое мнение става дума за една много грозна търговия в парламента, от която искат да спечелят всички. ДПС казват - ние няма да направим компромис, трябва да има пропаганда на чужд език, като се има предвид турския език. БСП, впрочем ключови фигури от БСП, като Янаки Стоилов казват - не ние няма да го подкрепим това нещо. Т.е. БСП казва ние ще се борим с ДПС и какво постига ДПС. Те постигат максимално напрягане на електората си и си постигат трите мандата и се борят за четвърти. Атака става и казва - ние напускаме, т.е. и те се борят за себе си. ГЕРБ също напускат и всички печелят в очите на собствените си избиратели. В сряда, уверявам ви, ще излезе някой от ДПС и ще каже - ние много мъдро помислихме с оглед на гражданския мир оттегляме настояването за водене на агитация на чужд език и някак си в целия този скандал ще мине другото решение, което всъщност касае ДПС - уседналостта. Това е много грозен политически пазарлък зад гърба на обществото. За това става дума в момента. Всички печелят - ДПС напряга избирателите си максимално. БСП казва, че се противопоставя на ДПС, Атака и ГЕРБ се държат естествено. И това ще гарантира изборния туризъм".
- В тази суматоха се случва и нещо друго. Докато спорим така бурно и в парламента, и извън него, забравихме задкулисието в България. Тъкмо нещата почнаха да излизат наяве и беше произведен този скандал, разлаяха кучетата и край този проблем остана назад. Т.е. това може да играе ролята и на една фалшива патица.

- Колко души подкрепят АБВ?
- От присъствалите 120 души, 45 с подписите са заявили подкрепата си за движението, като имаше още хора, които попитаха къде могат да декларират подкрепата си за нас - отговори на това питане Владимир Калчев - оглавил движението в Добрич.

- Кога ще обявите с кого ще се коалирате за изборите?
- На изборите се явяваме с АБВ. "Ще се явим с коалиция АБВ, която ще е извън парламентарни партии. В никакъв случай с ДПС, ние сме от критиците на ДПС и на управляващите и на парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ.

- Смятате ли, че протестиращите вече 9 месец са платени?
- Протестът мина през различни форми. В него има вероятно нехомогенен състав от хора. Има и искрени, честни младежи, има и вероятно такива, които не са движени от искрени намерения, а и от известна корист. Въпросът е, че протестът загуби своята сила. Той се изчерпа в огромната си част именно, защото не постигна никаква реална цел. Очевидно, че нещата в страната ще се случат по друг начин. Мисля, че на този етап протестите не са ефективни.
Използвани са въпроси на различни медии


 


Сходни връзки

Г. ПЪРВАНОВ Е ГОТОВ ДА ИНИЦИИРА ДИСКУСИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.99 секунди