изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 23:30 EET
СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ НА ДОСТЪПА Е ВЪВЕДЕНА В СОУ „Д„ ТАЛЕВ“    
ОбразованиеPN 028-14 То е първото извън столицата у нас, където се въвежда новата система, с която да се ограничи безпричинното напускане на часовете и да се гарантира спокойствието на родителите

СОУ „Д. Талев“ в Добрич е четвъртото у нас и първото извън София, което въвежда система за контрол на достъпа, съобщи директорът му Весела Панчева. Системата работи от края на миналата седмица, като чрез нея се цели осигуряване на по-безопасна среда за учениците и ограничаване на достъпа на външни лица. Тя гарантира строг пропускателен режим в училището, по-спокойна среда и по-добър ред за учениците. Идеята е да се намали и безпричинното отсъствие на ученици от училище, особено на тези от гимназиалния курс. „Искаме, докато са в учебна среда, децата да получават необходимото образование, без да трябва родителите да плащат за частни уроци“,  подчерта директорът.
Всяко дете влиза със свой индивидуален код на електронна карта, който ще отразява дали е в училище от първия до последния час. За учениците от 1 до 4 клас  достъпът е с гривни, а за по-големите – с ключодържател. Системата дава възможност веднага след напускане на сградата  от ученика, да бъде уведомен класният ръководител и родителите. Ако детето забрави чипа си, то ще може да влезе, след като бъде вписано в дневник. Достъп до сградата ще имат всички родители и посетители, които се легитимират. Те ще получават бадж, който ще им осигури възможност да стигнат до желаното от тях място.
Системата комуникира и с въведения в училището електронен дневник, като по този начин своевременно ще се отрази напускане или неприсъствие на дете от училище, за да бъде информиран родителят. Новата система за достъп ще е и ограничение за неадекватно и агресивно поведение на някои родители, които не зачитат правилата в училище, обясни Весела Панчева.  
Във връзка с новостите се въвеждат и дни на отворени врати, посветени на различни предметни области и форми на организация на учебния процес. По този начин се цели да се даде възможност на родителите да наблюдават или да участват по-активно в учебно-възпитателния процес. Идеята е, ставайки свидетели на част от образователния процес, родителите да се запознаят с новите иновативни прийоми за преподаване, използвани от учителите –новатори.
Подобни системи има в много училища в чужбина, в страната има три в София. СОУ „Д. Талев“ е първото извън столицата, което я въвежда. Закупена е след направено проучване, за което са били поканени десет фирми.  Тя струва 10 000 лева и е закупена със средства на училището, което е осигурило 70 %, и на училищното настоятелство, което участва с 30 %. 
В учебното заведение се обучават 800 деца на възраст от 5 до 19 години. Сред тях има и 36 деца със специални образователни потребности, за които системата за сигурност в СОУ „Д. Талев“ също е от голямо значение. В училището се инвестира в сигурността, като то разполага както с видеокамери на двора, така и в коридорите, а също и в класните стаи.
Посещението в СОУ „Д. Талев“ показва, че там се инвестира не само в сигурността, но и в образованието на децата и въвеждането на новаторски подходи и интерактивни методи на обучение. В класните стаи на първи клас, например, видяхме интерактивни дъски, които се използват постоянно в обучителния процес, което го прави достъпен и забавен за децата, както самите те споделиха. Неотдавна е изграден и кът за общуване, където да се провеждат срещи с родителите.
На предстоящия в края на март традиционен благотворителен бал на училището каузата тази година ще бъде за набиране средства за изграждане на кът на открито с фитнес на открито, шахматна маса и оборудване на места за отдих на територията на двора на училището. На търга ще бъдат предложени произведения на изкуството, както и творби, дело на възпитаниците на училището. НДТ


 


Сходни връзки

СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ НА ДОСТЪПА Е ВЪВЕДЕНА В СОУ „Д„ ТАЛЕВ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди