изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-18 @ 16:43 EET
Пътешествия чрез истории    
ИнтервютаИз едно интервю на Катя Атанасова, взето от Ренета Палова. Как екскурзоводите в своите беседи да отидат отвъд историческите и географски книги, да правят своите изследвания в сърцето и душата на един град: разговор с инициаторката на проекта Tell me a Story Ренета Палова.

st1

Църквата “Св. Троица” в Добрич

Какво ново вие научихте за своя град от историите, които събрахте за проекта?

Историите за Добрич, които събрахме, са не само за града, а за цялата област. Харесвам вълшебните места край морето, малките градчета и някак естествено ми дойде да събираме и разказваме истории за целия регион. За мен, разбира се, бяха по-интересни историите за съвсем неизвестни и „забутани” места и комедийните или фентъзи сюжети, които споделяха приятели и мести хора, но беше необходимо за намерим баланса между това, което е интересно за човек, отраснал тук, и такъв, който тепърва се запознава с мястото. Новото, което научих за Добрич, е историята за създаването на църквата „Света Троица”. Тази църква е своеобразен духовен символ на града, като всеки местен жител я приемам като нещо неизменно, кръщавала съм сина си там, приятел е рисувал новите стенописи в нея, но чак сега научих, че нейното изграждане и изрисуване е дело на двама забележителни българи – архитекта Петко Момчилов и иконописеца Господин Желязков. Естествено мога да разкажа по една любопитна история за всеки от тях. Още като студент, едва на 28 години, Момчилов печели конкурс за построяването на два моста в Европа – единия в Будапеща, а другия в Санкт Петербург. След повторно разглеждане и оценяване младежът е класиран на второ място, а спечелилият първото е… знаменитият френски строителен инженер Густав Айфел. Желязков пък като студент по църковна живопис в Русия, е забелязан от самия Иля Репин, който го кани в майсторския си клас. Стават приятели, маестрото въвежда ученика си сред елита на Санкт Петербург. По-късно двамата продължават да поддържат връзка от разстояние, а иконописецът кръщава двете си дъщери Вера и Надя, както се казват и децата на Репин.

Какво ново за другите, непознатите разбрахте от техните истории?

Градовете, които партньорите избраха да бъдат включени в Tell me a Story, бяха непознати за мен и всичко, което разказаха за тях, ми беше ново. Изключение прави Трансилвания, където съм проучвала лингвистичния пейзаж. Този регион е двуезичен и това се оказа много интересно не само в лингвистичен план, но и при историите, които събрахме, тъй като те отразяват характера и духа съответно на унгарците и румънците, които живеят там.

А за себе си какво повече научихте?

След повече от четири години, прекарани във визуално представяне на културните специфики на града – градските знаци и символи, сега се занимавам с представянето му посредством преживявания и истории в него. И като в приключение съм въвлечена да откривам как всеки град има свой собствен жив и съвременен изказ и колко непредвидимо и интересно може да бъде разчетен той.

Сайтът на проекта Tell me a Story

http://kultura.bg

 


Сходни връзки

Пътешествия чрез истории | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди