изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-24 @ 08:19 EEST
Лидия Руменова е новият председател на Сметната палата    
Парламент

Лидия Петкова Руменова е новият председател на Сметната палата. Тя бе избрана със 95 гласа "за" и нито един против или въздържал се. В гласуването не участваха депутатите на ГЕРБ. Руменова ще замени на поста проф. Валери Димитров, който бе начело на одитния орган 9 години. Смяната му бе наложена след промените в Закона за Сметната палата, които я превърнаха в колективен орган от 9 члена. Лидия Руменова беше избрана за мандат от 7 години, като спрямо новия закон тя няма да има право на втори мандат.



По време на дебатите основните притеснения на опозицията бяха, че назначението на Руменова е партийно и може да доведе до "партийно номенклатурни или партийно поръчани одити". Такива притеснения изрази Менда Стоянова от ГЕРБ, като призова новият шеф на Сметната палата да се постарае да остане еднакво отдалечен от всички партии.

"Аз съм отговорен човек и мога да работя с всички парламентарни групи, стига да работим в посока за усъвършенстване на контрола върху начина, по който се изразходва обществения ресурс", обяви от трибуната на парламента Лидия Руменова по време на изслушването. Тя благодари за доверието и не скри, че отчита голямата отговорност и очаквания.

Кандидатурата на Румена бе защитена и от един от нейните вносители Йордан Цонев. Депутатът от ДПС се противопостави на обвинения на ГЕРБ, че името на Руменова се е спрягало като "кулоарна клюка". Цонев декларира, че лично е уведомил Менда Стоянова за тази кандидатура. Руменова е била съветник на премиера на България, призна Цонев като добави, че това не е прецедент. "Досегашният шеф на Сметната палата Валери Димитров беше член на НДСВ, когато го избирахме, а доколкото знам г-жа Руменова е безпартийна", припомни Цонев.

По време на изслушването Лидия Руменова посочи, че от работата си в органа досега познава отлично одитната дейност, методите на работа, одиторския състав и цялата нормативна база. "Моето лично убеждение е, че колегиалният орган е оптималното решение за осъществяване на независим одит", призна Румена във връзка с основната промяна в новия закон. Сметната палата има разработена стратегия, има визия и добър административен капацитет, обясни Руменова. От сериозно укрепване се нуждае репутацията на Сметната палата, призна тя.

Като първи приоритет Руменова посочи укрепването на колегиалното начало и привеждане на дейността на палатата към разпоредбите на новия закон. Има нужда и от сериозен анализ на човешките и финансови ресурси, посочи новият й председател. Приоритет ще бъде и развитието на тенденцията да повече публичност, както и преглед на годишната програма на Сметната палата, за да не се допуска изоставане, но и да се извършат одитите в съответствие с новия закон.

В кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяив, че партията му няма да подкрепи кандидатурата на Лидия Руменова.
"Няма да одобрим тази кандидатура. За съжаление това е поредната институция, която вече няма да съществува, дори и за нас", обясни Борисов. Той обвини Руменова, че е била "съветничка на Сергей Станишев и не може да дойде сега като институция да одитира партиите". "Това е тотален разпад", подчерта Бойко Борисов.
По отношение на скандала с мистериозните цифри 19/45, с които Борисов описа корупционна схема преди месеци, лидерът на ГЕРБ призна, че вече не е оптимист "някой да си отвори устата" и да разкаже цялата схема.

Лидия Руменова (в средата) разговаря с депутатите Корнелия Нинова от КБ и Йордан Цонев от ДПС, в кулоарите на парламента

Снимка: БГНЕС

     

Отворен човек съм и мога да работя с всички парламентарни групи, стига интересът ни да е в една посока на усъвършенстване на начина, по който се изразходва общественият ресурс. Това декларира самата Лидия Руменова пред депутатите. „Благодаря за доверието, което ми оказахте. Отчитам голямата отговорност, която поемам, и очакванията на обществото по отношение на функцията и ролите, които следва да изпълнява Сметната палата. Имам сериозна концепция и визия как би следвало да изглежда Сметната палата”, заяви Руменова.

„Структурата, дейността на Сметната палата, както са регламентирани от закона, са от компетенцията на колегията. Имам 35 години изключително юридически стаж. Била съм член на Сметната палата, познавам одиторския състав, нормативната база, по която се извършва одитната дейност. Колегиалният орган е оптималното решение за осъществяване на независим одит”, посочи Лидия Руменова.

-----------

Лидия Руменова е завършила магистърска степен по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а на по-късен етап е специализирала европейско право в университета в Нанси и в Страсбургския университет. Работила е като юристконсулт в Министерство на външната търговия, Министерство на труда и социалните грижи, Министерство на отбраната, както и като прокурор. От 2005 до 2009 година е съветник на министър-председателя Сергей Станишев по имотните въпроси, а от 2009 до 2011 е била член на Сметната палата. Владее английски, френски и руски език.

http://pressadaily.bg/

 


Сходни връзки

Лидия Руменова е новият председател на Сметната палата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.35 секунди