изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 04:31 EET
ДО 50 ЛЕВА ГЛОБА ЗА ИЗХВЪРЛЕН ПРЕЗ ТЕРАСАТА БОКЛУК    
НовиниНова Наредба за поддържане и опазване на чистотата и  управление на отпадъците на територията на Община град Добрич ще бъде разгледана от Общинския съвет
Нова Наредба за поддържане и опазване на чистотата и  управление на отпадъците на територията на Община град Добрич предстои да бъде приета на предстоящото на 24 юни заседание на Общинския съвет.

Документът урежда условията и реда за изхвърлянето, събирането /включително разделното/, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни отпадъци, включително биоотпадъци, опасни битови отпадъци, масово разпространени отпадъци, на своя територия, разработена съгласно изискванията на Закон за управление на отпадъците и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както формите на контрол върху тези дейности и заплащането за предоставяне на съответните услуги по реда на Закона за местните данъци и такси.
Новата наредба предвижда глоба от 450 до 800 лева, ако физическо лице извършва дейности с отпадъци от черни и цветни метали без  съответни разрешителни. За фирми глобата е от 1800 до 2000 лева. Гражданите, които използват междублоковите пространства за земеделски цели и животновъдство ще отнасят глоба между 80 и 100 лева, ако същото нарушение се извърши от едноличен търговец или юридическо лице глобата вече е между 450 и 500 лева. Санкциите за натрупването и разпиляването на строителни материали и отпадъци извън границите на обектите и строителните площадки са съответно 50-100 лева и 800-1000 лева. Предвидени са глоби за ползването на уличните, тротоарни и зелени площи за складиране на строителни материали, разтвори, дърва и въглища и др., освен в специални контейнери след съответно разрешение от Община Добрич, както и за смесването на отпадъци, определени за разделно събиране, с други отпадъци. Изхвърлянето на строителни и едрогабаритни отпадъци директно от етажите на строителните обекти и жилищните блокове се санкционира с 80 до 100 лева за граждани и от 800 до 1000 лева за фирми.
Забранено е изгарянето на стърнища, крайпътни храсти и други растителни видове, паленето и изгарянето на всякакви видове отпадъци, като глобата за физическо лице е 300-500 лева, а за юридическо - 800-1000 лева.
Санкционира се замърсяването на местата за обществено ползване с животински фекалии. Собственикът трябва да почисти замърсеното място, иначе ще отнесе глоба между 5 и 15 лева. За изхвърляне на боклуци на местата за обществено ползване глобата за физически лица е от 10 до 50 лева, а за юридически лица – от 300 до 500 лева.
Изхвърлянето на хранителни продукти и всякакви отпадъци през прозорците, балконите и покривите на блоковете ще се санкционира с 30 до 50 лева.
Ще се глобява още и изваждането на отпадъци от съдовете за смет, освен от лицата, на които е възложено тяхното обслужване. Изхвърлянето  на пепел, сгурия и горящи отпадъци в съдовете за битови отпадъци също ще се санкционира. Глоба от 10 до 50 лева за граждани и от 80 до 100 лева – за фирми, е предвидена, ако транспортно средство излезе на улицата с непочистена кал от ходовата част.
При повторно нарушение глобите ще са в двоен размер. Ако нарушителите са малолетни и непълнолетни деца, глобите ще отнасят техните родители, попечители или настойници. НДТ


 


Сходни връзки

ДО 50 ЛЕВА ГЛОБА ЗА ИЗХВЪРЛЕН ПРЕЗ ТЕРАСАТА БОКЛУК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.79 секунди