изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-16 @ 02:00 EET
ЕКСПЕДИЦИЯ ПОСЕТИ СЕЛАТА В ГЕН. ТОШЕВСКО, ОТ КЪДЕТО СА ИЗЛЕЗЛИ ПРЕСЕЛЦИТЕ    
Новини3-дневна експедиция организира в началото на месеца народно читалище „Дора Габе-1940 година” в село Дъбовик със съдействието на Историческия музей в Генерал Тошево и с финансовата подкрепа на общината. Тя бе във връзка петия събор на преселците от Северна Добруджа "Корените на преселците от Северна добруджа".

Целта бе да обогатим историята на селата, в които живеят преселците от Северна Добруджа и да се създадат връзки с местата, в които се съхранява все още паметта на нашите деди, сподели за НДТ кметският наместник на Дъбовик Стоянка Първева.
В експедицията участваха Цветелина Христова - директор на Историческия музей в Генерал Тошево, Маринка Янкова - читалищен секретар на НЧ „Дора Габе-1940 година” в Дъбовик, кметовете на селата Дъбовик Стоянка Първева, Пчеларово Антон Атанасов и на Изворите Диян Димов, и представители на Регионалния исторически музей в Добрич. Те посетиха почти всички села в община Генерал Тошево от където са излезли преселците. Направиха снимки на това, което все още се пази като българско - църкви, училища. Участниците в експедицията посетиха село Лунка, община Долна Чамурла, Румъния. От там са  приятелите на група "Извор” от село Дъбовик – изпълнителите от състав "А сега". Те са наследници на българи от смесени бракове и изпълняват български песни, сподели Стоянка Първева. Вълнуваща бе и срещата с баба Иванка от същото село, която говори на български език и разказа за семейството си. Кметовете на Пчеларово и Изворите посетиха селата, откъдето са техните прадеди и осъществиха контакти с общините.
Участниците в експедицията се надяват да направят филм за нея, който да е готов до петия събор на преселците от Северна Добруджа, който се планира за есента. Те изказват голяма благодарност на община Генерал Тошево за финансовата подкрепа. НДТ
 


Сходни връзки

ЕКСПЕДИЦИЯ ПОСЕТИ СЕЛАТА В ГЕН. ТОШЕВСКО, ОТ КЪДЕТО СА ИЗЛЕЗЛИ ПРЕСЕЛЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.11 секунди