изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-13 @ 20:34 EET
ПРЕЗИДЕНТЪТ АПЕЛИРА БЕДСТВАЩИТЕ ГРАЖДАНИ ДА БЪДАТ АКТИВНИ И ДА РЕГИСТРИРАТ ЖАЛБИТЕ СИ    
Новини

Пред журналисти в Добрич държавният глава Росен Плевнелиев призова да бъде продължена реформата във водния сектор и припомни многократното си настояване законопроектът да бъде разгледан на второ четене в Народното събраниеВ бедстващия Добрич президентът Росен Плевнелиев огледа най-засегнатата от наводнението улица, а преди това се запозна с пораженията, които бедствието е нанесло на Общинския парк в Добрич. В разрушеното съоръжение са вложени 5 млн. лева по ОП “Регионално развитие” и след три дни е било планирано откриването му за жителите на града. Той посети пострадали от водната стихия къщи и разговаря с бедстващи след наводнението семейства. Той отново призова гражданите да бъдат активни, да се регистрират в общината и да подават молби за обезщетения. Росен Плевнелиев беше категоричен, че помощ ще има, но има и правила, които трябва да се спазват. Предстои оценителните комисии да извършат необходимите действия за установяване на пораженията, допълни държавният глава, който ще настоява това да се случи възможно най-бързо, за да може исканията да бъдат представени на компетентните институции и хората да бъдат обезщетени.

„Държавният глава е тук за да може институциите да се обърнат с лице към хората, да им обяснят и същевременно да им помогнат. Моята задача като държавен глава, е да чуя хората, да чуя внимателно какви са техните изисквания и питания към институциите. Оттук отивам в кризисния щаб и да ги поставя. Хората питат „Каква е причината?”. Аз ще попитам. Но, освен, че ще попитам, ще очаквам и да чуя отговор. И то не заради себе си, а заради хората. Те питат кога и по какъв начин могат да бъдат компенсирани. Има правила. Те трябва да бъдат обяснени. Държавната солидарност трябва да стане факт и да се помогне на тези, които имат нужда от нея. Има комисии, които ще дойдат на място, за да опишат щетите. Те трябва да работят бързо, да стигнат до всяка къща. Да бъдат по-малко бюрократични, по-малко формални и повече ефективни“, заяви президентът.

Според него, държавната комисия за бедствия трябва по-бързо да се задейства. Тогава, когато общината си свърши работата и опише щетите, да могат хората да бъдат компенсирани. „Не за първи път в България имаме бедствие. Очевидно няма и да е за последен. Много е важно институциите да бъдат на високата на очакванията на гражданите. Затова съм тук – за да се чуе народът, за да чуя неговите послания към институциите и да контролирам . Не идвам заради камерите , а за да ги чуя, да поставя въпросите на дневен ред. Ще се върна пак, за да чуя как се изпълнява, за да бъда полезен на хората. Вярвам, че това е задачата на всяка една институция“, каза Плевнелиев.

Той се ангажира с това комисиите да заработят колкото може по-бързо. АНГАЖИРАМ се също така, когато комисиите обработят достатъчно на брой жалби на хората, те бързичко да бъдат обработени в София. Ще кажете, това не е задача на президента. Това е задача на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи. Това е така, но задачата на президента е да бъде близо до народа, да го чува и тогава, когато той има нужда от него, да действа. Аз ще звъня, ще питам, ще си правя срещи с министър-председателя и министъра на вътрешните работи. И ще настоявам по този казус да се действа бързо и ефективно. Държавният глава не управлява пари и не управлява фонда за бедствия и аварии, но държавният глава е избран директно от хората и той служи на хората. Вярвам, че мога да им служа като ги чуя и като следя техните проблеми да се решават. Ангажирам се да дойда след месец отново. За разлика от  министър-председателя и министъра на вътрешните работи, които не поеха такива ангажименти, аз поемам ангажимент пред вас и след месец ще бъда пак тук“, каза още Росен Плевнелиев.

Той призова да бъде продължена реформата във водния сектор и припомни многократното си настояване законопроектът да бъде разгледан на второ четене в Народното събрание.   И попита, къде са депутатите от Добрич, къде са хората, които утре могат да излязат в парламента и да кажат там, че не само от днес за утре трябва да се компенсират хората, а да се вземат дългосрочни мерки, така че това бедствие да не се повтаря. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕЗИДЕНТЪТ АПЕЛИРА БЕДСТВАЩИТЕ ГРАЖДАНИ ДА БЪДАТ АКТИВНИ И ДА РЕГИСТРИРАТ ЖАЛБИТЕ СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.27 секунди