изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-23 @ 23:13 EEST
РОДНАТА СТАТИСТИКАТА НАВЪРШИ 134 Г.    
НовиниНа 25 юни 2014 г. статистическата институция в България навършва 134 години. Началото се поставя през 1880 г., когато e създадено статистическо отделение към Министерството на финансите - основоположник на днешния Национален статистически институт. През 1946 г. за първи път се изгражда мрежа от местни статистически органи. Така вече 68 години ТСБ - Добрич - макар и с различни имена през годините, събира, обработва, анализира и разпространява статистическа информация.

Изминалите 134 години са най-доброто доказателство за ролята и мястото на статистиката в информационното осигуряване на обществото, за значението на статистическата теория и практика в изследването на социално-икономическите и демографските процеси, за стремежа на статистиците да осигурят статистическия образ на действителността независимо от времето.
Необходимостта от статистическа информация е доказана от вековната история на статистиката. Световният и нашият опит показват, нарастващото значение на статистиката. Днес няма ден, в който да не се представят, анализират, използват и цитират статистически данни. Не случайно се приема, че статистическата информация е като природните ресурси за всяка страна, но за разлика от тях, които се изчерпват с употребата им, ценността на статистическите данни се увеличава с тяхното използване.
Зад статистическата информация стои човешкото лице на българските статистици, които допринасят за развитието и утвърждаването на националната статистика и в международен мащаб. Трудът на хиляди статистици вече 134 години е съсредоточен върху усъвършенстването на методологията на статистическите изследвания, събирането на данните, обработката и разпространението на информацията.
Ролята на националната статистика за обществото нараства чрез внедряване на съвременни информационни технологии при събирането, производството и разпространението на статистическата информация. Създават се условия за свободен глобален достъп до информацията на Националната и Европейската статистическа система.
Познавателната същност на статистиката ще съдейства за засилване на нейната роля и значение в икономиката. Статистиците вярват, че усвоената професия и осъществената дейност са общественозначими и се ползват с доверие и признание в обществото.  НДТ
 


Сходни връзки

РОДНАТА СТАТИСТИКАТА НАВЪРШИ 134 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.32 секунди