изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 14:44 EET
Балканската енергийна инициатива - в подкрепа на Южен поток    
Новини

Във Виена търговско-промишлените камари на България, Сърбия и Унгария учредиха Балканска енергийна инициатива по време на международната конференция "Природният газ - перспективите на Централна и Южна Европа, предаде специалният пратеник на БГНЕС Огнян Асенов. Форумът се обедини около тезата, че газопроводът "Южен поток" трябва да гарантира енергийната сигурност на страните от Централна и Южна Европа.Главният секретар на БТПП Васил Тодоров заяви за БГНЕС, че инициативата се основава на три основни принципа - прозрачност, очевидна полза за бизнес и потребители, диверсификация.

Тръбопроводът на "Южен поток" е с капацитет от 63 млрд. куб.м. ще свърже Русия и Австрия през България, Сърбия и Унгария по дъното на Черно море, като по този начин се осигуряват директни доставки на "синьо гориво"и се заобикалят нестабилни и кризисни райони.

За България този проект дава положителен ръст не само в развитието на енергетиката , но и в процеса на рестартиране на икономиката ни като цяло, като се очаква разкриване на повече от 3000 устойчиви работни места и развитие на съпътстващи производства. След като проектът "Набуко" се провали, за Централна Европа не остава друга възможност , обезпечаваща енергийната сигурност , освен "Южен поток, подчерта унгарския експерт Андраш Дийк на конференцията. Това е и основна предпоставка за намаляване цената на енергоносителите.

Важна тема , обсъждана на конференцията, е прилагането на Третия Енергиен пакет и по - конкретно осигуряването на ефективно и без дискриминации включване на трети страни към тръбопровода. В този аспект е и оправдания интерес и подкрепа на проекта "Южен поток" от компании като ОМВ и МВМ. При успешно приключване на проучвателните работи в участъка "Хан Аспарух" в България, както и в съседни участъци в Румъния, консорциуми начело с Тотал и ОМВ могат да се включат като трети страни в този перспективен проект.

На конференцията във Виена участват представители на фирми, търговско- промишлени палати, правителства, университети, институти и неправителствени организации от Австрия, Русия, Унгария,Турция, Сърбия, България, Великобритания и др. Важен аспект на енергийната сигурност са интерконекторните връзки, тема широко обсъждана на конференцията.

В консорциума ,който ще изгражда тръбопровода на наша територия също са възможни промени . Не е изключено да се проведе и нов конкурс при ясни европейски правила. В средна и дългосрочна перспектива търсенето на природен газ в Европа се увеличава и газопроводът значително ще увеличи сигурността на газовите доставки за България, региона и ЕС и ще подпомогне диверсификацията на енергийните маршрути така , както се изисква от Европейския съюз. /  bgnes.com

 


Сходни връзки

Балканската енергийна инициатива - в подкрепа на Южен поток | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.01 секунди