изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 20:37 EET
ТЪЖНА НИ МАЙКА: Освобождават цените на лекарствата. Слагат такса на безплатните медикаменти    
ИнтервютаОсвобождаване на цените на лекарствата с рецепта предвижда концепция на здравното министерство, която трябва да разгледа Министерският съвет. Ако тези медикаменти не се плащат от здравната каса, производителите ще могат да им регистрират цени, каквито пожелаят. Това предлагат експертите на ведомството на д-р Таня Андреева. По този начин едни и същи лекарства за кръвно, астма, диабет или други сериозни заболявания ще имат две цени.

Една, ако си ги купуваме с рецепта по здравна каса, и друга, ако ги плащаме от джоба си. Първата ще е съобразена със стойностите, на които лекарствата се продават в още 17 държави, при нея е ясно каква част отива за търговеца на едро и дребно. Втората зависи само и единствено от усмотрението на фармацевтичните компании. По този начин вероятността цените на лекарствата с рецепта на свободен пазар в аптеките да се вдигнат е голяма. За да няма подобен ефект, от здравното министерство съобщиха, че предвиждат успоредно с това и замразяване на стойностите им за една година. Това не е единствената промяна, която предлагат експертите.
Експертите на ведомството предвиждат и нови моменти в начина, по който ще се формират цените на лекарствата с рецепта, които плаща касата. Вместо да се вземе най-ниската от цените в 17 държави, ще се търси средноаритмитичната от трите най-ниски. Експертите искат да се променят и държавите, с които се сравняват цените на лекарствата. И двете мерки ще повлияят отново на стойността на медикаментите. Въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за всички лекарства с рецепта е сред другите предложения. За тези, които плаща касата, ставката трябва да е нулева.
Въвеждането на такса за 100% платените от касата лекарства е сред другите идеи на здравното министерство. Тя трябва да е процент от минималната заплата и да се дава от пациентите. В повечето държави този налог има дисциплиниращ ефект за болните хора. Сред останалите промени е създаването на фонд за медикаментите за редки болести и въвеждане на отстъпки за лекарствата, които плаща касата.
Мария Чипилева

standartnews.com

 


Сходни връзки

ТЪЖНА НИ МАЙКА: Освобождават цените на лекарствата. Слагат такса на безплатните медикаменти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.44 секунди