изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-17 @ 00:15 EET
ЗА СПЕШНО ПОЧИСТВАНЕ НА ДЕРЕТО НА РЕКА ДОБРИЧКА, ИЗВЪН ГРАДА, НАСТОЯВА Д. НИКОЛОВА    
НовиниКметът на Добрич Детелина Николова настоява пред областния управител Недко Марчев и кмета на Община Добричка Петко Петков за спешни действия за прочистването на коритото на река Добричка на територията на съседната община, съобщават от пресцентъра на кметството.  


Язовирите във водосборните зони край Добрич са включени в списък на потенциално опасните за 2014 г. Това става ясно от отговор на областният управител Недко Марчев по повод писмо на Детелина Николова, с което тя е поискала информация за състоянието на тези язовири.
Областният управител информира още, че „що се отнася до високата вълна, навлязла в Добрич от посока юг–югозапад поради липса на хидротехнически съоръжения количествата вода са от повърхностните води на водосборните зони”.
На 15 юли Николова е изпратила писма до областния управител и кмета на община Добричка, с които е настояла за спешни действия за прочистване на коритото на река Добричка в съседната  община. В тях се казва, че  в търсене на отговор за причините, довели до бедственото положение в Добрич е проведена среща с представители на Секция „Водно строителство“ към Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране /КИИП/- Регионална колегия /РК/ гр. Добрич. Като резултат от срещата са се очертали няколко основни извода. Първият извод е направен предвид обстоятелството, че територията на Община Добрич е вписана в територията на Община Добричка и дейностите по поддържане проводимостта на река Добричка би следвало да са обвързани, като проектите да се разработват и изпълняват цялостно и едновременно на територията на двете общини. По сведение от специалистите по хидротехническо строителство през последните поне 20 години не е извършвано цялостно продълбаване и почистване на коритото на реката, в участъка от ПСОВ до околовръстен път ІІ-97, вследствие на което са се образували наносни запълвания, които намаляват скоростта на оттока, понижават височината на бреговете и се създават условия за разливи. Наносните запълвания дотолкова са заличили коритото на река Добричка, че на определени места сервитутните зони се обработват от земеделски производители. По този повод кметът на Добрич Детелина Николова настоява спешно да се предприемат адекватни действия за възстановяване нормалната проводимост на река Добричка в този участък.
Вторият извод касае двете направление от изток - водосборната област на територията на община Добричка с обхват с. Славеево, с.Поп Григорово, с.Полковник Свещарово, с.Полковник Минково, с.Победа и преливащите води от язовирите „Полковник Минково“, „Плачи дол-1“ и „Плачи дол-2“. Събраните водни количества преминават на територията на община град Добрич по дере „Сердика“ и се вливат в коритото на река Добричка. Второто направление е от юг - водосборната област на територията на община Добричка с обхват с.Богдан, с.Опанец, с.Драганово и други. Събраните водни количества преминават на територията на Община град Добрич по дере „Сердика“ и се вливат в коритото на река Добричка. Кметът Детелина Николова очаква областният управител да се разпореди  кметовете и кметските наместници на населените места, разположени във водосборната област, да се почисти коритото на река Добричка и прилежащите зони, както и зоните на вливащите се в реката дерета. Според специалистите от КИИП-РК Добрич, трябва да се направят предпроектни проучвания за възможността за задържане на високата вълна чрез изграждане на необходимите хидротехнически съоръжения. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЗА СПЕШНО ПОЧИСТВАНЕ НА ДЕРЕТО НА РЕКА ДОБРИЧКА, ИЗВЪН ГРАДА, НАСТОЯВА Д. НИКОЛОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.35 секунди