изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 01:12 EET
ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ СТАВА ЯСНО ЗА ТАКСА „СМЕТ“ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЕТО    
НовиниАтанас Атанасов от Атака внесе предложение те да бъдат освободени от таксата през 2015 г., но то не бе прието, тъй като цялостно предложение ще внася през септември кметът Детелина Николова

С отчет на дейността на общинския съвет за първото шестмесечие на годината започна заседанието. От изнесената от председателя Ангел Табаков информация стана ясно, че са проведени 6 заседания с обща продължителност 23 часа. Приети са 124 решения. В този период областният управител е върнал седем от решенията  на местния парламент. Приет бе и отчет за изпълнение на решенията на Общинския съвет за същия период.
Общинските съветници приеха и актуализация на бюджета. Кметът Детелина Николова посочи, че Изпълнението на данъчните приходи е 3 578 240 лева, което представлява 56,42 % спрямо годишния план. Към 30 юни събраните приходи от „Данък върху недвижимите имоти”  са 69,00 % от годишния план. В резултат на продължаващите, предприети мерки за принудително събиране на просрочените публични вземания, се очаква преизпълнение на годишния план за приходите от данък върху недвижимите имоти. Изпълнението на неданъчните приходи, без внесените в държавния бюджет ДДС и други данъци върху продажбите и получените безвъзмездно помощи и дарения от страната и чужбина, е 8 312 456 лева, което е 73,23 % спрямо годишния план. Още в края на юни планираните приходи от постъпления от продажба на земя са преизпълнени в годишен размер с 1 011 662 лева. Решено бе бюджетът да се завиши с  1 336 000  лева.
Тези средства ще се използват за увеличение на  капацитета на Домашен социален патронаж с 50 места, на персонала там с 5  щатни бройки, за изпълнение на програмата за подпомагане на деца с изявени дарби -  5 000 лева. Увеличават се средствата за капиталовата програма с 736 000 лева, за дофинансиране на дейност „Общежития“ - с 40 000 лева. За осигурявате на необходимите средства за почистване на покривни улуци и воронки на сгради общинска собственост, миене на подлези и изпълняване на мониторинг по комплексно разрешително на депото за неопасни отпадъци на община  Добрич при с. Богдан, бяха заделени 40 000 лева.  Други 475 000 лева се заделят, за да се осигурят временно свободните средства за разплащане на извършени от фирмите изпълнители дейности по проекти, включително и по оперативните програми, по които са спрени плащанията от ЕК. Така новият размер на общинския бюджет стана  47 744 473 лева.
След актуализацията програмата за капиталови разходи стана 24 042 000 лева. Увеличиха се парите за блок „Добрич“, тъй като там е изтекъл договорът за изпълнение и предстои следваща процедура. Средствата ще се използват за строително-монтажни работи и строителен надзор. С 38 979 се увеличават парите за Програмата за благоустрояване на обекти – общинска собственост, с участие на местното население. С 60 000 лева се увеличават средствата за ремонти в детските градини, тъй като има протекли покриви при поройните дъждове. Осигуряват се и 120 000 лева за изграждане на кръгово кръстовище по ул. „Отец Паисий“.
Бурни дебати и коментари предизвика докладната записка за освобождаване от такси за технически и други административни услуги собствениците на сгради, пострадали от наводнението. С нея бе решено за сгради, пострадали от наводнението от 19-20 юни и с издадени заповеди по чл.195 от ЗУТ,да бъдат освободени собствениците от заплащане на такси за издаване на скица – виза, за одобряване на инвестиционен проект, за издаване на разрешение за строеж. Те се освобождават и от такси за изготвяне на заповед на кмета за настаняване в общинско жилище или промяна на заповед, както и за издаване на предписание за депониране на строителни отпадъци и земни маси и определяне на маршрут за транспортирането им.
Коментарите не бяха по повод предложението, то бе одобрено единодушно от общинските съветници. Обсъждания и реплики в залата предизвика предложението на общинския съветник от Атака Атанас Атанасов поиска да се добави нова точка, с която гражданите, чиито имоти пострадаха при потопа да бъдат освободени от плащане на такса „Битови отпадъци“ за 2015 г. Кметът Детелина Николова не прие предложението и заяви, че предстои през септември да внесе такова предложение. Общинският съветник от АБВ Владимир Калчев обясни, че става въпрос за промяна на наредба и за приемането на такова решение трябва да се спази законът за административните актове. В крайна сметка предложението бе гласувано. „За“ него гласуваха само двамата общински съветници от Атака. Председателят на Общинския съвет Ангел Табаков побърза да направи уточнение, че предложението на Атанас Атанасов не е прието не защото не е разумно и не се подкрепя от ОбС, а защото на сесията през септември ще бъде направено предложение за всички, които имат нужда от това. Бяха отправени и критики, че темата се използва за политиканстване.
На сесията вчера бе приета Общинска енергийна програма за 2014-2020 г. и одобряване на актуализацията на Стратегията за управление на общинската собственост за периода 2011-2015 г., както и Общинската програма за опазване на околната среда. От 45 на 60 места бе увеличен капацитетът на  Центъра за социална рехабилитация и интеграция, а на Дневния център за деца с увреждания – от 58 на 70 места. С по-голям капацитет вече ще е и Защитено жилище за хора с умствена изостаналост от 6 на 10 лица, тъй като единственото друго място, където такива лица могат да бъдат настанени, е домът в с. Българево. Той обаче е със 130 места и е запълнен, а чакащите са над 200. 
Решено бе паметникът на почетния гражданин на Добрич и първи носител на олимпийски медал за България Борис Георгиев – Моката, да бъде разположен в зелената площ непосредствено зад алейния разпределител.Местният парламент задължи главния архитект на Добрич преди издаването на разрешение за строеж да разгледа проектните материали от Експертен съвет в разширен състав с участието на представители на регионалните дружества на художниците, на Съюза на архитектите, на Камарата на архитектите, на Регионалния исторически музей и други.
Приет бе и нов правилник за присъждане на годишните награди „Добрич” в областта на културата и науката публикува на сайта си общината в Добрич. Според него, годишните награди в областта на културата и науката „Добрич” имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени и дейци на изкуството и културата от град Добрич за ярки постижения и принос в развитието на сценичните изкуства, визуалните изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката. Наградите се учредяват и присъждат от Община Добрич. Предвижда се да се присъждат три награди - една колективна, една индивидуална награда и една награда за млад творец или учен на възраст до 35 години. Досега се присъждаха индивидуална и колективна награди в осем раздела, както и две специални награди – за спомоществователство и млад творец. Имаше и голяма награда, която бе с премия от 1000 лева. Изрично е записано, че наградите са неделими и се присъждат приживе. Те се връчват на специална церемония по повод 1-и ноември – Деня на народните будители. Носителите им ще получат диплом и парична сума от 1500 лв. - за колективната награда, 1000 лв. - за индивидуалната награда, и 1000 лв. – награда за млад творец или учен. Присъждат се за постижения в периода от 1 септември на предходната година до 1 септември на годината на присъждане.
Общинските съветници решиха още 25 септември 2014 г. – четвъртък, да бъде обявен за празничен и неприсъствен за град Добрич ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет.На този ден се чества празникът на града и ще се отбележи 74-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България. Областния управител Недко Марчев е дал положително становище за обявяване на 25 септември 2014 г. за празничен и неприсъствен на територията на Общината.
В края на заседанието общинският съветник от ДПС Гюрсел Кърнак предложи местният парламент да благодари за оказаната помощ след наводнението от Турция – от град Бурса, откъдето изпратили хранителни продукти за над 200 семейства, и на дарителите от град Чорлу, които изпратиха вещи от първа необходимост, перилни препарати и други. Той посочи, че народният представител Рушен Риза също е помогнал с одеяла, завивки и хранителни продукти на пострадали семейства. НДТ


 


Сходни връзки

ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ СТАВА ЯСНО ЗА ТАКСА „СМЕТ“ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.31 секунди