изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-13 @ 18:07 EET
ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 45 ГОДИНИ ОТ ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ КОМПЛЕКС "АЛБЕНА"    
ТуризъмДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 45 ГОДИНИ ОТ ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ КОМПЛЕКС "АЛБЕНА"
Разположен между река Батова, Черно море и по склоновете на Добруджанското плато, курортен комплекс "Албена"се намира на 36 км северно от Варна и 11 км южно от Балчик. Неповторимите природни условия на района са привличали хората на това място още от древността. Според историческите данни още през II - III век, тук имало укрепено селище наречено Геранея.

В началото на 60-те години на миналия век равния бряг, богатата пясъчна ивица, благоприятния климат и екзотичната растителност на местността са определени като предпоставка за развитие на международния и национален туризъм в България. Затова на 10 ноември 1965 г. Министерския съвет приема разпореждане N 260, с което се създва държавното търговско предприятие "Балкантурист". Неговата задача е да съдейства за развитието на международния и национален туризъм на България. Решено е първият етап от курортното строителство да започне с изграждането на туристически комплекс в местността "Фиш - Фиш", който по-късно се нарича "Албена".

Идеята била да бъде изграден най-модерния в страната курортен комплекс, който да бъде продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Първначално е замислено той да носи името "Балчик - юг", а проектирането му се възлага на арх. Николай Ненов. Според плановете е взето решение курорта да се строи на етапи по метода на индустриалното строителство. На 3 февруари 1967 година с приемането на новия градоустройствен план е решено комплексът да носи името АЛБЕНА по еднименния разказ на Йордан Йовков. Предполага се, че името Албена произлиза от латинската дума "албус", която означава бял.

Началото на строежа започва с тържествено за времето си събитие. На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена, с което поставят началото на изграждането на курортен комплекс Албена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти.

Строителството се осъществява на 7 етапа. През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс - водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. Само година по-късно на 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на кк Албена пред х-л "Доростор". Първият турист влязъл във водите на Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

През периода 1973 - 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са "Гергана", "Славуна", "Мура", "Елица", "Нона"и Боряна". През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта. Същата година Албена посреща 282 552 туристи, с 2 096 653 нощувки.

На 21 януари 1983 г започва изгражданто на най-големия хотел в комплекса -"Добруджа"Той е и първата стъпка към целогодишната експлоатация на курорта, като допринася за развитието на конгресния и балнеоложки туризъм. На 25 юли 1983 "Добруджа"посреща първите си чуждестранни туристи.

Непосредствено след приключване на строителните дейности и оформянето на цялостния облик на туристическия комплекс започват да са провеждат множество културни и атрактивни мероприятия. Те поставят началото на различни конкурси и форуми, които днес са се превърнали в традиционни. На 2 август 1970 г. на централния плаж на Албена за първи път се организира конкурс за хармонично мъжко и женско тяло. Тогава участват представители от СССР, Полша, ГДР, Чехословакия, ГФР, както и летовници от курортите Балчик, Кранево, Русалка. Титлата "Мис Албена - 70" получава българката Лидия Арахангелова.
Отново в началото на 70-те години Албена е притегателен център и за любителите на спорта. Започват да се провеждат международните рали състезания, парашутизъм, турнир по бокс, шахмат, спортен бридж и конна езда. Богатата база предоставя прекрасни възможности за водни спортове като сърфове, парашути, яхти, катамарани, водни ски, моторни делтапланери, водни пързалки, басейни, тенискортове, игрища за волейбол и баскетбол, миниголф, стрелба с лък и др.

След приватизацията на комплекса, "Албена"-АД е с преобладаващо частно участие и се утвърди на международния и вътрешния пазар със завършен туристически продукт. Албена бързо се разви, като водещ и предпочитан туристически курорт в България от световно ниво. Над 25 партньори от целия свят, между които TUI, Томас Кук, ЛТУ, Май Травел и др., затвърдиха дългогодишните си контакти с курорта и дoри увеличиха пазарния му дял от световен мащаб. Всяка година Албена е посещавана от чуждестранни туристи, който са редовни гости на комплекса още от 1969 г. Техните добри впечатления и удоволетвореност от професионалното обслужване са показател за качество.

Днес запазила дългогодишните традиции в туризма Албена, разполага с над 14 900 легла, рапределени в 43 хотелски комплекса, 4 вилни селища и 1 къмпинг с категория от 2 до 4 звезди, 100 суперзаведения, конна база, 8 футболни игрища, спортна многофункционална зала. Хотелите разполагат с всички необходими удобства: кабелна телевизия, телефонни линии, ресторанти, барове, интернет зали, медицинско обслужване, конгресни зали, басейни, спортни съоръжения и др. За хората от различните възрастови групи са предвидени разнобразни развлекателни и полезни забавления. По-младите гости на комплекса могат да се потопят в множеството различни по вид заведения, в които работят най-елитните и доказали се бармани, да се забавляват в караоке клуб или пък да се уединят в някое от приказните кафенета на самия морски бряг.

За любителите на активния спорт или спортните забавления днес Албена е осигурила най-богато оборудваната спортна база в България. Професионални футболни тимове от България, Русия, САЩ, Гърция, Румъния, Словакия, Украйна, Шотландия и много други държави са се възползвали от перфектните условия на 8-те стадиона и допълнителните тренировъчни терени в Албена. Прекрасната комбинация от спортни съоръжения, между които са още конна база, закрита спортна зала, тенис кортове и др, както и прилежащата хотелска част, балнеология и прекрасна природа превръщат Албена в притегателен център не само за туристите, но и за редица световно известни спортисти. Албена е единсвения туристически комплекс в България, който разполага със стадион с отопляем терен, перфектен дори и при зимни условия. Традиционно в комплекса се провеждат редица международни турнири. Тази година сред бяха европейското първенство по борба, европейското пътвенство по модерен петобой за мъже и жени и световното първенство по модерен петобой за младежи и девойки, международния спортен турнир на "Кока Кола", международния турнир за младежи и девойки по спортни танци и др. Албена беше домакин и на олимпийските игри за журналисти "Евровизия", в които взеха участие 400 журналисти от 13 държави в Европа. Системно на стадионите в Албена се играят и мачове от националното футболно първенство на България.

В съюз между природните фактори като минерална вода, лечебни билки, разнообразни натурални продукти и професионален екип от високвалифицирани специалисти в Албена е създаден перфектно организиран медицински и балнеологичен център. Специфичният морски климат, чист въздух богат на соли, озон, бром, калций и йод се оценява достойно от специалисти от целия свят. Тук професионалистите в балнеологичния център могат да заличат както сянката на стреса, така и да се погрижат за евентуалните възникнали проблеми с физическото здраве на гостите на Албена.

За 35 години над 7 милиона и половина туристи са посетили к.к. Албена. Между тях са и ред световно известни личности, като кубинския лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен - генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков, председателят на световната организация за мир Ромеш Чандра и много др

За неповторимите природни условия, които Албена предлага на своите гости до голяма степен допринася и резерват "БАЛТАТА". Простиращ се на 183.2 ха лонгозна гора, резерватът обхваща територията от главния път Кранево - Албена, продължава зад хотелите на комплекса и достига откритите водни площи на Черно море.

Историята на резервата е една от най-драматичните в България. По предложение на двамата английски натуралисти Гай Манфорд и Ерик Хоскинг, които през 1961 година провеждат експедиция с български учени по долното течение на река Батова, БАЛТАТА е обявен за резерват на 3 юли 1962 година. През годините многократно са променяни границите и територията на Балтата, а през 1974 се достига дори до закриването му. Днес той е немислима част от Албена, като заедно предоставят неповторимо съчетание на съхранена природа и съвременен морски туристически комплекс, предлагащ разнообразни форми за отдих и екотуризъм. Именно поради тази причина екологичната политика на курорта е насочена изцяло за опазване на чистотата на околната среда. Според стандартите на Европейскта общност, в Албена са създадени и работят екипи, които системно извършват комплексни изследвания на основните екологични параметри на околната среда. По този начин се осъществява непрекъснат контрол на биологичното равновесие в района и при необходимост е възможно да се предприемат превантивни действия, които да предотвратят появата на неблагоприятни условия за живот дори само на някои от биоорганизмите в системата. Албена е единственият български курорт, разполагащ със собствена климатична станция, оборудвана с измервателна техника за целогодишни наблюдения върху продължителността на слънчевото греене, биологичната ефективност на ултравиолетовите фактори при слънчево-въздушни процедури /измерва се с помощта на SOLAR - UV - Biometer/, температура и влажност на въздуха, количество, вид на облачността и валежите, посока и скорост на вятъра, температура на морската вода и др. Навършвайки своята 35-та годишнина Албена с гордост може да се похвали, че сред световните си партньори и гости от цял свят е изградила непоклатим авторитет на екологично чист и слънчев курорт, предлагащ туристическата услуга на високо професионално ниво.

За бъдеще ръководството на Албена си поставя не малко и амбициозни цели. За следващите 5 години се предвижда реконструкция на 9 хотела, между които "Добруджа", "Калиакра", "Добротица", "Прага", "Доростор", "Камелия", както и на къмпинг ''Албена". Ще бъде изграден нов Търговски център и нова плажна алея.

albena.bg
Албена / Albena Снимка: Йоанна Дукова Албена - Ганвие Бийч Клуб
Снимка: Йоанна Дукова Албна / Albena

ALBENA/АЛБЕНА Личен архив на Николай Абаджиев и Държавен архив - Добрич На 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на кк Албена пред х-л На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на курортния комплекс Албена. Снимка Игнат Абаджиев 


Сходни връзки

ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 45 ГОДИНИ ОТ ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ КОМПЛЕКС "АЛБЕНА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 4.05 секунди