изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-15 @ 05:51 EET
ИЗЛОЖБА В БИБЛИОТЕКАТА РАЗКАЗВА ЗА ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ    
Култура Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва 98 години от паметните за Добрич и Добруджа исторически събития от 1916 година с изложба под надслов „Спомен за героичната Добричка епопея”. Изложбата от библиотечни документи представя книги, периодични издания, юбилейни издания от периодичния печат, фотографии и издания, излезли непосредствено след военните събития, част от които са ценни дарения за библиотеката.

Включените в експозицията библиотечни документи разказват за действията на Трета армия в Добруджа през 1916 г. и войната на северния фронт, за водените тридневни кръвопролитни сражения за отбраната на град Добрич, в дните между 5 и 7 септември 1916 г., за епичните боеве за освобождаването на град Добрич 1916 г., останали в историята като Добричката епопея. Изложени са книгите на ген.-лейт. Тодор Кантарджиев „Добричката епопея”, издание от 20-те години на XX в., Варна, Баладжа, Добрич", изд. 1924 г.; Историко-библиографски справочник „Добричката епопея 1916", издание на Регионален исторически музей-Добрич, и Регионална библиотека „Дора Габе” и много други.
Изложбата проследява подвига и жертвоготовността на героите от Добричката епопея - загиналите войници, бележитите български пълководци като ген.-лейтенант Иван Колев, ген. Стефан Тошев, ген. Пантелей Киселов, Спасителят на Добрич - ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев, и др. Представени са добруджански селища с имена на героите. Освен изследвания на видни историци и краеведи, интерес представляват и спомени на участници в паметните за добруджанци събития, честванията, посветени на епопеята като книгите на Агънски „За Добруджа: Преживелици из войната за освобождението на Златна Добруджа” от 1918 г.; Капитан Енгезки „За Добруджа: Картини от световната война” от 1939 г.; Н. Кюркчиев „Епопеята на врачанци: Легендарния бой при Добрич”; Антон Страшимиров „Червени страници” от 1917 г.; Петко Пеев „Генерал от пехотата Стефан Тошев”, разказите на Йордан Йовков „Добрич” и „Българка” в том 1 на „Съчинения”, 1989 г. и много др.
Особен интерес представляват и фотографиите, проследяващи част от личния живот и участието в бойните действия през 1916 г. в Добруджа на ген.-лейтенант Иван Колев. Снимките са дарени на библиотеката от краеведа г-н Георги Казанджиев.
Изложбата е експонирана във фоайето на първия етаж на регионална библиотека „Дора Габе” и може да се разгледа от днес до 19 септември. НДТ


 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА В БИБЛИОТЕКАТА РАЗКАЗВА ЗА ДОБРИЧКАТА ЕПОПЕЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди