изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 03:08 EET
МОСВ: Оранжев код за дъжд е обявен за шест области в страната и жълт код за дванадесет за 16 септември    
ВреметоСофия. За вторник е обявен оранжев код за дъжд за шест области в страната и жълт код за дванадесет. Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.
Vaticana 02Amber Campisi 20Balchik/БалчикJessica Burciaga 0047

По данни и прогнози на НИМХ, в шест области за вторник е обявен оранжев код за дъжд. Това са областите Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София – област. Жълт ще бъде кодът за дъжд в дванадесет области – Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град.

През нощта срещу вторник и утре през целия ден ще има нови валежи. Обявен е оранжев код на места с очаквани сумарни количества между 30 и 40 л/кв.м. Валежи ще има и през следващото денонощие. Оранжевият код алармира, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

В дванадесет области за утре е обявен жълт код за дъжд, като през нощта срещу 16 септември и утре през целия ден, ще има нови валежи. Сумарните количества в тези области ще са между 20 и 30 л/кв.м. Валежи ще има и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес ще започне повишение на нивата в Западна и Централна България на реките:
-Тимок;
-Тополовец и притоците й;
-Войнишка и притоците й;
-Видбул;
-Арчар;
-Лом – горно и долно течение;
-Цибрица;
-Огоста, по-съществено притоците й: Бързия, Ботуня (горно течение) и Скът;
-Искър – горно и средно течение както и притоците й: р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега. Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след яз. Панчарево;
-Вит – горно течение;
-Осъм – горно течение;
-Марица и притоците й в горното й течение: Ибър, Стара река (Костенецка), Крива и притоците й, Яденица, Чепинска;
-Марица и притоците й в средното й течение: реките Тополница, Стара река (Пещерска), Въча, Първенецка, Чепеларска;
-Арда и притоците в горното й течение: реките Текирска, Елховска, Черна, Бяла, Маданска, Малка Арда,Давидковска.

В резултат на очакваните валежи от дъжд и повишената почвена влага на 16.09.2014 г. се очаква значително повишение на нивата в басейните на реките:
-Арчар и притокът й р. Салашка;
-Лом в горното й течение (притокът й Краставичка);
-Огоста в горното й течение ( притоците й Превалска и Мартиновска);
-Малък Искър;
-Марица в горното й течение и притоците й Яденица и Чепинска.

Оперативното звено в МОСВ продължава да е активирано.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

МОСВ: Оранжев код за дъжд е обявен за шест области в страната и жълт код за дванадесет за 16 септември | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.25 секунди