изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 23:39 EET
НАБИРАТ ЗАЯВКИ ПО СХЕМАТА „МЛАДЕЖКА ЗАЕТОСТ”    
НовиниРаботодателите, желаещи да се включат в схемата „Младежка заетост”, могат да подават своите заявки в бюрата по труда в цялата страна до 29 септември включително, СЪОБЩИХА ОТ ДИРЕКЦИЯ „Бюро по труда” в Добрич. Схемата е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и ще се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Тя ще осигури стаж и обучение на работното място на 8 000 младежи на възраст до 29 години включително.

Схемата „Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления. Първото е стажуване. По него работодателят или определен от него служител ще изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа. Второто направление е обучение по време на работа. При него по време на работния процес тече и обучение на служителя по определена професия или специалност, като за целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж. И в двата случая ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа/ обучението.
На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място, а също и за здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца. Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя. На работодателите, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за    възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната и тези за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца. Разходите за възнаграждение на определения от работодателя наставник ще бъдат поети от програмата - 1/2 от минималната работна заплата за страната.
Подробна информация е публикувана на официалната страница на Агенцията по заетостта  http://www.az.government.bg/pages/ophrd-2014-2020-procedura-mladezhka-zaetost/ и на информационните табла в бюрата по труда. НДТ


 


Сходни връзки

НАБИРАТ ЗАЯВКИ ПО СХЕМАТА „МЛАДЕЖКА ЗАЕТОСТ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.32 секунди