изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 02:32 EET
“Обща Стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния-България”    
Туризъм Българската асоциация за алтернативен туризъм представи резултатите по проект “Обща Стратегия за устойчиво териториално развитие на  трансграничния регион  Румъния-България”, който  се изпълни  от 12 партньори в двете страни в периода 2012 – 2014 г.

Този проект прилага общ и интегриран подход за цялата трансгранична зона. Проектът не разглежда административни ограничения, а третира специфични функционални области, преодолявайки националните бариери. Цялостният подход обхваща социални, икономически, екологични елементи, стратегическия характер на проекта е очевиден и е подсилен чрез изпълнение на проектните дейности: определяне на потенциалните елементи, основните проблеми, изграждане на база данни и стратегия за целия трансграничен регион, обединявайки публични власти, граждани и всички заинтересовани страни от  двете страни на река Дунав.
Превръщането на  река Дунав от между-държавна граница в мост за партньорство и сътрудничество между двете страни е  една дългосрочна цел, към която трябва да се върви с реализацията на много и различни проекти.
Целта на този проект бе да се хармонизират икономически, социални, екологични и културни политики, насочени към подобряване на живота в целия трансграничен регион. Чрез прилагане на интегриран и устойчив подход,  партньорите по проекта идентифицираха основните проблеми, реализираха различни мерки, насочени към преодоляване на пречките, обусловени от националните граници и етапа на развитие на всяка от страните. 
Стратегическият характер на проекта се определя от участието в него на два централни административни органа, отговорни за националната политика в Румъния и България по отношение на регионалното развитие, териториалното и градското планиране. Проектът определя и изгражда нова рамка за сътрудничество, насочена към ефективно използване на териториалния капитал, подобряване на  конкурентоспособността и иновациите, както  и за опазване и подобряване на околната среда. Проектът подпомага процесите на планиране в двете държави за следващия период (2014-2020) чрез идентифициране и приоритизиране на интервенции с голямо влияние върху трансграничното развитие.
С финансовата подкрепа на Европейския фонд за Регионално развитие, правителствата на Румъния и България (12,5%) и съфинансиране  от 2,5%  на партньорите  изпълняват проект, който има актуализирана  финансова рамка от близо  4 млн. EUR.  Водещият партньор при реализацията на проекта е Румънското Министерство на регионалното развитие и публичната администрация. Другите партньори са: № 2    Министерство на Регионалното Развитие - България, № 3    Румънска асоциация на електронните и софтуерни бизнеси - Букурещ, № 4 Асоциация Европроекти - Румъния, № 5    Национална администрация за мелиорация – Олтения, № 6    Областна администрация - Плевен, № 7 Агенция за развитие на човешките ресурси - Русе, № 8    Център за подкрепа на малкия и среден бизнес - Русе, № 9    Агенция за устойчиво развитие и евроинтеграция – София, № 10 Българска Асоциация за  Алтернативен  Туризъм  / БААТ/, № 11 Община Велико Търново, № 12 Асоциация на дунавските общини – гр. Белене.         
В резултат на проекта е изготвена е цялостна оценка и Анализ на социално-икономическото състояние и конкурентоспособността на трансграничния район Румъния – България, за идентифициране на между и вътрешно-регионалните различия.
Синхронизирани са  общи методологии за анализи, при подхода  към разработване на общата стратегия, която ще допринесе за обмяна на опит между централната и местните администрации, инвеститори и проектанти от двете страни, както и други заинтересовани страни.
Разработена е „Обща стратегия за устойчиво териториално и икономическо развитие на трансграничния район Румъния – България“.Стратегията предлага нови политики с цел осигуряване на последователен и ефективен подход за развитие по двата бряга на река Дунав: създаване на набор от стратегически цели, определяне на насоки за действие, идентифициране на приоритетни направления и набелязване на конкретни мерки за постигане на тези цели.
Създаде се обща оперативна териториална база-данни за румънско-българския трансграничен район, която да се използва свободно от всички заинтересовани страни. Основен компонент от базата данни е изцяло нов референтен слой земно  покритие основан на индустриалния стандарт ISO 19144-2 и изграден чрез интеграцията на базови спътникови данни от Европейската Програма COPERNICUS в комбинация с наземни (in-situ)  данни от системата за Идентификация на Земеделските Парцели и националната ортофотокарта. Базата данни представлява първото по-всеобхватно тестване на пригодността на изискванията по INPSIRE на транс-гранично ниво и е пилотен пример в подкрепа на изграждането на инфраструктурата за референтни данни и услуги (DRDSI) по Дунавската Стратегия. Методиката за изграждане на референтия слой е създадена в сътрудничество с Обединения Изследователски Институт на Европейската Комисия (DG JRC)
Разработени са  инструменти за наблюдение/ мониторинг на териториалното развитие.
Изпълнени са  7 секторни пилотни проекти,  тестващи и  демонстриращи възможностите за по-нататъшно трайно изпълнение на Стратегията. 
Повишена е осведомеността  в трансграничния район Румъния – България за съществуващите общи проблеми и съвместното им устойчиво решаване, чрез широка медийна кампания: серия от публикации в националния и регионалния печат, радио „Дарик“,  регионални радиостанции, национална и регионални телевизионни канали, интернет кампания.
Създаден  е общ Регионален бранд на трансграничната територия, който вече се промотира  в двете страни, чрез серия от рекламно-информационни продукти, включително и 9 билборда в българската част на трансграничния регион.
Предоставени са  информация и знания сред основните заинтересовани страни в румънско-българския трансграничен регион.


 


Сходни връзки

“Обща Стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния-България” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.53 секунди